vrijdag 25 september 2009

Training rondje Groene Grens

Van links naar rechts voorste rij: Ingrid van Zolingen, Inez Balke en Marieke Prinsen. Achterste rij: Gerrit Ormel, Geert Wevers en Marco van Rijs, op de tafel ligt Theo Stronks
De Nederlands-Duitse grens loopt precies vier kilometer bij mijn huis vandaan en toch train ik eigenlijk nooit in Duitsland. Dat lijkt gek maar misschien vormt de grens wel een soort barriere dat het er maar steeds niet van komt. Vandaag starten we echter onze trainingsloop net over de groene grens in de Aaltense Heurne waar volgens het informatiebord de koninklijke bode passeerde toen hij op weg was naar het Pruissische Hof.

Op een heuveltje dichtbij deze grensovergang staat een oude grenssteen uit 1766 met het nummer 749. De steen is gehouwen uit Bentheimer zandsteen en draagt de wapens van Gelre en Münster. Later op de route komen we nog verschillende grenspalen tegen en we kennen bij de Duits-Nederlandse grens twee van deze reeksen. De reeks die langs Aalten loopt, start in Vaals op het drielandenpunt met grenspaal 193 en eindigt met nummer 862 bij Overdinkel in Twente. Destijds was dit de grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijn Pruissen. Grenspaal 1 stond bij de Luxemburg-Franse grens.


In het begin van de ronde lopen we over het Duitse gedeelte en een grensoverschrijding blijft toch iets spannends houden. Hoeveel smokkelaars zullen hier in het verleden hun waren de grens overgebracht hebben en uit de hoge mais zie ik al zo de douaniers springen die deze lui op heterdaad betrappen. Ongeveer op de helft van de route hebben we een drankpauze en onze meefietser Johan Assink heeft dan ook genoeg drank in zijn fietstassen zitten.


Even later gaan we verder en komen we via grenspaal 756 weer terug in het Gelderse. We lopen een klein bospaadje in, dat precies voor de biologische dynamische boerderij van de familie van Ipenburg op de Haart uitkomt. Na enkele honderden meters slaan we rechtsaf het Beestmanbos in en we vervolgen onze weg door het steeds maar wisselende landschap van de Achterhoek. Het is heerlijk loopweer en na ruim 70 minuten (inclusief pauze) en 12,2 kilometer zijn we weer terug bij het vertrekpunt.


fotoalbum rondje groene grens
Marco heeft een prachtige route uitgezet
Het geel en blauw van AVA’70 kom je ook overal tegen
We zijn weer op Nederlands grondgebied
Meefietser Johan Assink 

Geen opmerkingen: