dinsdag 29 september 2009

Ronald Veerbeek stapt op rijdende trein

Ronald Veerbeek bij de poster van de Zevenheuvelenloop, kuitenbijter van Nederland, in het verleden was Ronald lid van AVA’70 (foto Gerard Verschoten)
.
…..
Afgelopen zomer nam Ronald Veerbeek als directeur van de Stichting Zevenheuvelenloop het stokje over van Henk Stevens. Over zeven weken is zijn vuurdoop. In de aanloop naar de 26e editie van de Zevenheuvelenloop werd Ronald Veerbeek toch stiekem een beetje zenuwachtig.

Het aantal aanmelding bleef om organistorische redenen achter bij de verwachtingen. Maar inmiddels, na de Dam tot Damloop, loopt het weer storm en melden de fanatieke hardlopers zich met honderden tegelijk aan en zit de loop bijna vol. Voor de 35-jarige Veerbeek is dit jaar alles anders. Als voormalig manager topevenementen van de Atletiek unie is hij wel het een en ander gewend, maar de Zevenheuvelenloop is toch weer van een andere orde dan een NK of een EK.

Na 25 eerdere edities staat de organisatie van de Zevenheuvelenloop als een huis. Door de jaren heen werd alles dat met de loop gedaan moest worden verbeterd en geprofessionaliseerd. Verantwoordelijk voor dat alles was Henk Stevens. Henk Stevens was de Zevenheuvelenloop en de Zevenheuvelenloop was Henk Stevens.

"Henk heeft door zijn eigenzinnigheid de Zevenheuvelenloop groot gemaakt", beseft Veerbeek. Mensen die met de loop te maken hebben, zullen na 25 jaar Stevens moeten wennen aan de nieuwe man. "De naam kennen de meesten al wel, maar er moet nog een gezicht bij komen. De voorzitter van het bestuur, Ton van Lieshout, heeft me al een keer mee op sleeptouw genomen, we hebben pas een officiële kick-off gehad en er is een brief naar alle relaties gegaan. Na 25 jaar zit er natuurlijk heel veel in het hoofd van Henk Stevens en zit er veel kennis bij de coördinatoren. Ook zaken die niet per se in draaiboeken staan. Zaken die al jaren goed lopen, zullen ook deze keer wel doorgaan. Een ding is zeker, op 15 november zal om 13.00 uur het startschot klinken", weet de nieuwe directeur die zich gelukkig prijst met zes medewerkers in vaste dienst.

"Het is dan ook beslist niet mijn bedoeling om van alles te gaan veranderen. Een succesformule moet je niet veranderen. Eigenlijk stap ik op een rijdende trein, is mijn bedje hier gespreid. Tijdens gesprekken vooraf werd me gevraagd wat ik zou willen veranderen. Maar ik kon niets bedenken. Er zijn geen grote punten die ik wil aanpakken. Alleen de site hebben we verbeterd. Die was niet gebruikersvriendelijk. En de poster heb ik wat aangepast. De foto alleen maakte niet duidelijk dat het om een kuitenbijter ging. Verder zullen we vooral bezig zijn met de kwaliteit voor de lopers nog verder te verbeteren."

"Wat we er bij de Zevenheuvelenloop zeker in willen houden, is de innovatie, het onderzoeken van nieuwe dingen. De duurzaamheid vinden we belangrijk. De combinatie met de Nederlandse Spoorwegen, het zoveel mogelijk voorkomen van afval."

De Zevenheuvelenloop is de Nijmegenaar niet vreemd. "Acht keer heb ik hem meegelopen. Ik heb altijd geroepen, als ik niet meer binnen het uur de finish, stop ik er mee. Vorig jaar is me dit overkomen. Niet veel later belde Henk Stevens met de vraag of ik het over wilde nemen", zegt de geboren Achterhoeker die nog trainde onder Gerard Tebroke

Vanaf zijn aanstelling is Veerbeek vooral bezig geweest om zich in te werken. "Het heeft me verbaasd hoeveel er bij komt kijken. Mensen vragen me wel eens of ik met de organisatie van de Zevenheuvelenloop wel een volledige dagtaak heb. Maar je hebt te maken met het bedrijfsleven, de sponsoring, het aantrekken van atleten. En we organiseren natuurlijk ook de Marikenloop. Ik kan je vertellen, ik ben er meer dan een dag druk mee."

Op 15 november beleeft Veerbeek zijn vuurdoop. "Het begint te kriebelen, dat is aan alles te merken. Er wordt meer gebeld, meer gemaild, de dagen worden langer. Op de dag zelf zal ik me nergens aan binden. Een vaste taak is niet handig. Overal wil ik gaan kijken."




Geen opmerkingen: