zaterdag 3 maart 2012

Verslag van de 24e Engelse Mijlenloop in Winterswijk

Lars Duistermaat dichtbij eindzege in 24e Engelse Mijlenloop
Door Benno Stevering 
WINTERSWIJK – Het was Erik Niemeijer uit Breda die de tien mijl in Winterswijk op zijn naam wist te schrijven met een tijd van 54.46 minuten. Een verbetering van het parcoursrecord zat er zaterdagmiddag niet in, daarvoor moest er harder gelopen worden. Lars Duistermaat wilde in zijn thuiswedstrijd zijn zege van vorig jaar prolongeren. Uiteindelijk bleek dat zijn opponent Erik Niemeijer halverwege een te sterke tegenstander was. Toch was de onderlinge, sportieve strijd er niet minder om.  De omstandigheden waren uitstekend te noemen.  Met 330 deelnemers ten opzichte van 200 vorig jaar mocht de organiserende vereniging Archeus zich uitermate tevreden stellen.
De 32-jarige Niemeijer won de langste afstand met keerpunt na vijf mijl. ‘’Oorspronkelijk kom ik uit Groningen en woon nu zes jaren in Breda. Ik was een weekend in Enschede met vrienden en zocht een ontspannen voorbereiding op de CPC in Den  Haag. Ik ben niet tot het uiterste gegaan, maar heb zeker mijn best gedaan in mijn eerste tien mijl om mijn doelstelling qua tijd te halen. De voorsprong heb ik opgebouwd in de tweede ronde. Zelf kom ik van de atletiekbaan en liep daar 1500, 3 kilometer en steeple. In de zomer richt ik me ook weer op de baan!’’ 

Lars Duistermaat van de organiserende vereniging had in de eerste ronde nog kansen voor de zege, maar moest gestaag terrein prijsgeven op Niemeijer om vervolgens als tweede over de eindstreep te gaan met 56.45 minuten. ‘’In Schoorl heb ik mijn pr op de tien kilometer aangescherpt naar 33.18 minuten. Op die afstand wil ik ook dit jaar nog meer progressie boeken. Vervolgens heb ik gas teruggenomen, een week vakantie en rustig doorgelopen. Dat ik even het ritme mistte was duidelijk in Winterswijk. Je kunt echter niet altijd vlammen.  Tot de negende kilometer kon ik nog wat kopwerk verrichten, maar in de tweede ronde was Erik was duidelijk de sterkste. Ik vond het wel jammer dat ik twee minuten langzamer was dan vorig jaar.’’

Walle Assmann uit het Duitse Stuttgart was tevreden met zijn derde klassering in 59.23 minuten. De langeafstandloper die regelmatig te vinden is in de regio, waaronder in de jaarlijkse Keiloop in Meddo, bereidt zich voor op de marathon. Bij de vijftigers was het Dick Leseman uit Arnhem die de winst pakte in zijn categorie met een zesde plek overall met 1.01.54 uur. Achter hem was het Doné Nienhuis uit Groenlo die zevende werd.

De 42-jarige Lia Wijnberger uit Arnhem, die overstapte van het Utrechtse Phoenix naar Ciko’66 was content met haar zege bij de vrouwen in 1.02.30 uur. ‘’Hiermee zat ik slechts een minuut van mijn pr vandaan. Langs het water bij het open gedeelte van het parcours worstelde ik even met de wind als tegenstandster. Maar verder was er geen concurrentie voor mij.  De laatste kilometers heb ik me bewust ingehouden. Qua intensiteit en prestaties gaat het met mij momenteel op en af. Over drie weken wacht mij het NK halve marathon in Venlo. Daar richt ik me nu op!’’ Sandra Wassink uit Meddo werd dit keer derde achter de Duitse Zerline de Boer, terwijl ze vorig jaar nog de eerste plek opeiste. Het keerpunt werd door de lopers van de langste afstand als even lastig ervaren, omdat je opnieuw moet aanzetten.

Katja Demkes liep een constante wedstrijd op de vijf mijl en duldde geen tegenstand. De atlete van AVA’70 uit Lievelde was content met het wedstrijdverloop waarbij ze met 35.16 minuten ruim twee minuten voor de Rekkense Karin Wantia finishte. Bij de mannen was het net als vorig jaar Stefan Stroick uit het Duitse Borken die won in 27.11 minuten. Stroick die het in de laatste kilometers zwaar had, heeft dit jaar zijn doel gericht op het aanscherpen van zijn tien kilometertijd naar 33 tot 32 minuten. De ervaren veteraan Melchior van der Pol uit Apeldoorn werd tweede in 28.23 minuten.

De drie mijlenloop werd een prooi voor David Spiro uit Winterswijk, lid van de organiserende vereniging die won met grote overmacht. Bij de vrouwen was het 800 meter specialiste Rianne Kleinbrinke uit Enschede met haar roots in Winterswijk die na vierhonderd meter afstand nam van haar concurrentie. Ingrid van Zolingen van AVA’70 uit Aalten werd derde ondanks een scheenbeenblessure.

Geen opmerkingen: