maandag 19 maart 2012

Trainingsloop van Voorst naar Anholt(D)

Wasserburg Anholt
Restaurant van Hal, waar ik mijn trainingsloop begin, is gevestigd in de buurtschap Voorst bij Gendringen. Voorst telt ongeveer driehonderd inwoners, maar heeft geen school, kerk of winkel. Tot 1905 bestond het familiebedrijf van Hal uit een maalderij, koffieschenkerij en een bakkerij maar in dat jaar kreeg Johannes van Hal een vergunning tot "verkoop van sterke drank in het klein". Vanaf dat moment werd er drank verkocht in een vertrek van het toenmalige huis en cafe van Hal was een feit.

Na precies twee kilometer ga ik de Nederlands-Duitse (groene) grens over en zie ik even later aan mijn linkerhand een schitterend kerkje. De koninklijke Gruftkapelle van de vorsten Salm-Salm ligt een paar kilometer ten noorden van kasteel Anholt en hoort bij het kasteel. Het Barokke zeshoekige gebouw met zijn gele gevel werd rond het jaar 1670 gebouwd als kapel voor Nederlandse katholieken. Sinds 1813 dient de kapel als grafkapel voor de vorsten van Salm-Salm. Een steegje uit de stad Anholt leidt rechtstreeks naar de kapel.

Onderweg kom ik een Duitse hardloper tegen en ik vraag hem even hoe ik het beste naar het kasteel kan lopen. Een kwartiertje later kom ik bij het indrukwekkende kasteel Wasserburg Anholt, dat op een terrein van 42 hectare ligt. Ik neem hier even rustig de tijd en loop de binnenplaats op waar zich ook de ingang van het Parkhotel bevindt. Ik laat me voor het kasteel vereeuwigen en loop via de Klever- en Gendringer Stasse terug het bos in.

Via een mooi pad kom ik aan de achterkant van golfclub 't Lohr en in de verte zie ik de molen bij Restaurant van Hal alweer aan de horizon verschijnen. Precies 12 kilometer heb ik er nu op zitten waarvan ongeveer 70% op buitenlands grondgebied. Een mooi tochtje zit er weer op. 

Klik op de link voor een aantal foto's

fotoalbum
Die Gruftkapelle


3 opmerkingen:

Harro zei

Weer zo'n mooi plekje zo dichtbij; ik zet 'm erbij op mijn lijstje 'things to do'. Leuk stukje weer Geert.

Marco zei

Wat dut moar! ik dacht dat je moest skilderen :) mooie reportage.

Geert zei

Dank je Harro.

Ik denk dat ik de verf nog aan de handen had zitten Marco.