zondag 4 maart 2012

Verslag van de 16e Baggerloop in Didam


Jeroen Reintjes baggert het best en geeft extra kleur aan Baggerloop!
Door Benno Stevering
DIDAM – De zestiende Diemse Baggerloop werd zondagavond een prooi voor Jeroen Reintjes uit Nieuw-Dijk op de 12 kilometer. Hij ging het gevecht tegen de modder aan en baggerde het best door de snelste tijd te realiseren van 42.17 minuten. ‘’Ik ondervond geen directe concurrentie gedurende de wedstrijd. Maar je mag nooit te vroeg juichen. Je hebt pas gewonnen als je de finish echt bereikt hebt. Dit succes had ik even nodig!’’ De 29-jarige triatleet Jeroen Meijer uit Wijk bij Duurstede werd tweede in 46.07 minuten. Meijer richt zich op de Almere triatlon. Snelste vrouw werd Linda van Vliet uit Nijmegen voor Carla Slutter uit Gendringen die bezig is met een flinke progressie. Haar duftige trainingsarbeid resulteerde in een tweede plek met 57.16 minuten en amper een minuut achterstand op winnares Van Vliet.  De vriendin van Reintjes, Vera Peters uit Didam won de strijd bij de vrouwen over zes kilometer in 27.20 minuten . Wouter Breunese uit Didam moest een minuut toegeven op winnaar Sep Thijssen uit Nijmegen die won bij de mannen in 23.20 minuten.
Bagger is ‘mud’, heerlijk! De lotus heeft heel even voor haar deelnemers haar wortels in de modder, maar bloeit open in de zuivere open lucht! Het thema van de deelnemers was vandaag: ‘let’s get dirty!’. Toch was dat heerlijk gevoel van smerig worden dit keer niet zo heel groot aanwezig in vergelijking met andere jaren. Het weer was droog en er was weinig regen gevallen, echt baggeren bleef uit. Wel waagde een enkeling een volledige salto bij de beekjes te tonen. De ene keer vrieskou, dan weer stromende regen of een heerlijk zonnetje. Het blijft uiteindelijk een unieke belevenis om aan de Baggerloop deelgenomen te hebben onder iedere omstandigheden.

Winnaar Jeroen Reintjes was blij met zijn zege in de Baggerloop: ‘’Vanuit een lastige vijfde positie wist ik naar voren te lopen. Al gauw had ik later een hele grote voorsprong en heb constant gelopen. Ik denk dat ik als looptrainer van Thriatliem een voorbeeld moest geven om mee te doen en als je dan mag winnen geeft dat een extra goed gevoel. Mijn crosskwaliteiten waren altijd wel goed geweest, toch moet je het waar maken en dat je dan kleur kunt geven aan de wedstrijd is dat een opsteker voor je zelfvertrouwen. Hier in de Baggerloop moet je een gevecht aangaan tegen de elementen. Dat is op zichzelf continue een uitdaging. Mijn volgende doel is de Fatimaloop en loop zelf nog  wat crossen in de regio.’’ Reintjes - 21 jaar-  was in het verleden van de Baggerloop al eens als tweede op de 12 kilometer geëindigd. Ook schreef hij eens de jeugdafstand op naam.

Meijer, de nummer twee, lid van Hellas, woonachtig in Wijk bij Duurstede,  gaf aan wel eens aan survival te hebben gedaan. ‘’Na vier kilometer kwam ik op de tweede plek te lopen. Ik wist echter niet dichterbij de latere winnaar te komen. Dit jaar loop ik mee in de hele triatlon van Almere.’’  Geron Peters uit Wehl werd derde bij de 12 kilometer lange baggerwedstrijd en beste veertiger. ‘’Het was een leuke ervaring dat slootje springen. Dan was er nog het zware bouwland en een hekje waar we over moesten. We liepen hier mee met een broer en een zus. Twee andere zussen waren geblesseerd. De waterdoorwading was zwaar en breekt je ritme. Toch wilde ik zo goed mogelijk lopen en wist in de tweede ronde nog te versnellen. Ik train voor de vijf maal vijf kilometer estafetteloop in Doetinchem.’’ Tom Hulkenberg uit Zevenaar finishte als vierde overall. Ex-survivalrunner Rein Derksen uit Didam won de onderlinge strijd met Clemens Krus uit Kilder.

De 32-jarige Linda van Vliet uit Nijmegen won bij de vrouwen in 55.02 minuten. ‘’Wij zijn lid van de Bourgondische triatlonlclub en de Brons, een woongroep uit Nijmegen. Het is erg leuk om mee te doen hier, mijn eerste keer. Het gaf me een erg goed gevoel. Bij het inspringen van de sloot zorgde ik voor zo min mogelijk waterverplaatsing. Alles moet je doen voor de lol, dat blijft onze insteek.’’ Veterane Carla Slutter uit Gendringen finishte als tweede op slechts twee minuten. Harry Derksen uit Didam was de beste vijftiger op de lange afstand in 51.32 minuten. Vera Peters uit Didam won de zes kilometer bij de vrouwen in 27.20 minuten. Cindy Brusse uit Aalten werd tweede in 28.30 minuten. ‘’Ik train best veel hier rond de Nevelhorst en in de nabijheid van de Baerle. Het aanzetten ging goed en na de sloten kon ik  in hetzelfde tempo mijn wedstrijd vervolgen.’’

Tijdens de baggerloop liepen er opvallende verschijningen rond. Tussen het organiserende  Triathliem waren er ludieke afspraken voor een onderlinge competitie gemaakt. Henri Polman vertelt:  ‘’Zo deed Gert Aerntz vorig jaar de aftrap door zich als deftig heertje te verkleden. Nu willen wij er een traditie van maken. Dit jaar was er een vijftal als ‘held’ verkleed.  Mark Krus verkleed als hulk won de onderlinge strijd en de wisselbeker!’’  Henri Wezenberg, een van de initiators van het sluitende draaiboek rondom de Baggerloop, gaf aan dat ‘de mesthoop’, een prachtige natuurlijke hindernis in het parcours vormde voor de 300 deelnemers. ‘’Het was letterlijk lopen door de stront heen, echte Bagger! Achter het kleiduivenschietterrein lag het parcours er redelijk bij.

Onze Triatliem organisatie slaagt er elke keer weer in dankzij een perfect klaarliggend draaiboek er een unieke Baggerloop van te maken.  De deelname van de jeugd op de zes kilometer viel enigszins tegen. Daarentegen hadden we met 300 deelnemers wel meer belangstelling over de totale afstanden dan vorig jaar. De medewerking van de landeigenaren is goed te noemen. Uiteindelijk is deze Baggerloop ook een stuk promotie voor het prachtige receatiegebied in Didam. ‘’

Geen opmerkingen: