donderdag 29 maart 2012

NOS zoekt beelden atleet Tebroke

Wie heeft er beelden van Gerard Tebroke?
Voor het programma Andere Tijden Sport is de NOS op zoek naar beelden van of verhalen over de atleet Gerard Tebroke.
Hardlopen in de seventies en eighties. Iedereen kent Gerard Nijboer. Terecht, want hij is Europees kampioen en winnaar van olympisch zilver op de marathon. En iedereen kent Jos Hermens; goede atleet, wereldtopper. Maar wie kent Gerard Tebroke? Bijna niemand en dat is gek.
Andere Tijden Sport is op zoek naar beelden, verhalen en anekdotes over deze bijzondere atleet uit de Achterhoek. Een selfmade man, die van zijn onderwijzers op de lagere school niet mee mocht gymmen, omdat hij te stijf was. Pas op zijn achttiende begon hij met hardlopen. En hij bleek een enorm talent te zijn. Een doorzetter, die altijd pijn had. Maar opgeven? Nooit. Hij liep twee Nederlandse records op de tien en vijf kilometer, die achttien en 22 jaar stand hielden, soms zat hij dicht tegen de wereldtop. Een liefhebber, wars van commercie. Een voorbeeld voor veel hardlopers.
In 1980 tijdens de Olympische Spelen in Moskou ging het mis met Gerard. Op de tien kilometer blies hij zichzelf helemaal op. Zijn geheugen nam daarna af en hij kon minder goed denken. Op 45 jarige leeftijd stierf hij. Sectie wees uit dat hij het hart had van een tachtigjarige.
Heeft u beelden van Gerard Tebroke of kent u verhalen over hem? Reacties kunt u sturen naar:ats@nos.nl

1 opmerking:

Geert zei

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Andere Tijden Sport over Gerard Tebroke niet doorgaat. Dit omdat ze te weinig informatie en beeldmateriaal hebben om daar een uitzending van te maken, jammer.