woensdag 31 juli 2013

Aankondiging van de 11e Koopman Bergrun in Winterswijk

Nieuw is dit jaar dat de start en finish bovenop de voormalige vuilnisbelt plaats vindt
In 2013 wordt alweer de 11e editie van de uitdagende zomeravondloop gehouden die met de komst van hoofdsponsor Koopman omgedoopt is tot Koopman Bergrun. Nieuw is ook dat start en finish bovenop de voormalige vuilnisbelt aan de Eekelderweg zullen plaatsvinden en dat er een ruime parkeerplaats wordt ingericht voor auto’s. Om minder validen ook een prachtig uitzicht te gunnen op deze unieke wedstrijd, worden zij desgewenst tot uiterlijk 18:45 uur naar boven gebracht.
De Koopman Bergrun van Archeus belooft ook dit jaar weer een ‘hoogtepunt’ voor veel lopers uit de regio te worden. Een unieke loop op de oude vuilnisbelt achter recreatiemarkt Obelink, met een prachtig uitzicht voor zowel lopers als toeschouwers. Thuisblijvers, hier verblijvende recreanten en sporters kunnen hier hun conditie testen.
Het sterk heuvelachtige parcours is uitgezet over de voormalige vuilstort aan de Eekelderweg te Winterswijk. Er kan gekozen worden voor 1,6 km, voor jeugd en minder geoefenden, met één klim. Voor de 7,5 km is het van belang dat men voldoende getraind is, in verband met de pittige klimmetjes op de hoogste en steilste heuvel van Winterswijk.

Klik voor meer informatie op onderstaande links

informatie

voor inschrijving

site organisatie

maandag 29 juli 2013

Wedstrijdagenda augustus 2013

Klik op deze link voor uitgebreide informatie. Heeft iemand een aanvulling of aanpassing op onderstaande kalender dan hoor ik het graag
zat.3 augustus Blokzijl-Kolkloop - www.start78.nl

din.6 augustus Winterswijk-Zomeravondloop - www.av-archeus.nl

zat.10 augustus Tolkamer-Tolkamerkadeloop - www.ikbendeloper.nl

zon.11 augustus Oldenzaal-Boeskoolloop - www.svblackandwhite.nl

zon. 11 augustus Duiven-Memorialloop - www.frosinfo.wordpress.com


zat.17 aug. Apeldoorn-Runnersworldloop - www.runnersworldapeldoorn.nl

zat.17 augustus Siebengewald-Kermisloop - www.vitesse08.nl

zat.17 augustus Groenlo-DwarsdeurGrolle - www.lopersvereniginggroenlo.nl

zon.18 augustus Haltern(D)-Durch die Haardt - www.svbossendorf.de

din.20 augustus Winterswijk-Campingloop Twee Bruggen - www.ava70.nl

vrij 23 augustus Winterswijk-De Bekkendelse Night Lauf - www.geertwevers.blogspot.nl


zat.24 augustus Nunspeet-Heideloop - www.nunspeetseheideloop.nl

zat.24 augustus Sibculo-Aqua Klimcross - www.aquaklimcross.webnode.nl

zat.24 augustus Gronau(D)-Weinfestlauf - www.tsv-gronau-leine.de

zat.24 augustus Dodewaard-Zomerloop – www.dijkrunners.nl

zat.24 augustus Wijchen-5 van Wijchen – www.5vanwijchen.nl

zon.25 augustus Losser-Losserloop - www.kvv-losser.nl

zon.25 augustus Zevenaar-SevenaerRun - www.sevenaerrun.nl

zon.25 augustus Hamminkeln(D)-Volkslauf - www.hamminkelner-sv.de

maa.26 augustus Gramsbergen-Lichtstadloop - www.mmrun-events.nl

din.27 augustus Zwolle-Berkumloop – www.berkumloop.nl

don.29 augustus Deil-Ronde van Deil - www.kwarttriathlondeil.nl

zat.31 augustus Ede-Run for Kika – www.runforkika.nl/ede

zaterdag 27 juli 2013

Macquenoise (B) 3e Jogging des Douaniers - 15 km 1:30:57 min - 17e plaats M2

De Biocure Vitamines die iedere deelnemer aan de finish krijgt
Het dorp Maquenoise, een plaatsje in het zuiden van België staat bekend om de film Rien a Declarer en hier wordt op allerlei manieren de nodige publiciteit aan gegeven. In de komische film is de sfeer tussen de Belgische en Franse douaniers gespannen. Hoewel de karikatuur een beetje overdreven is tussen de Belgische douanier en de Franse automobilist, geeft de film goed aan dat sommige douaniers echte muggenzifters waren. De plaats en de naam van de wedstrijd waar ik vandaag aan mee doe heeft hier ook wel wat mee te maken.

Als ik op zaterdagmiddag 27 juli het dorp binnen rijd, zie ik naast de kerk op een kleine kermis met een grote feesttent enkele hardlopers. Ik loop naar binnen en ik heb het geluk dat er achter de inschrijvingstafel iemand zit die goed Nederlands praat. Hij legt me uit dat er een 6,7 en 15 kilometer op het programma staat en dat de start ongeveer 300 meter zuidelijker op de grens van België en Frankrijk is. We lopen eerst 100 meter Frankrijk in, om na een draai van 180 graden weer terug te keren naar België, waar de resterende 14,8 kilometer worden gelopen. Het is een parcours door het bos met enkele hoogteverschillen en onderweg staan op de langste afstand vijf waterposten. Ik besluit me in te schrijven voor de 15 kilometer en loop daarna in de richting van de start.

Een vrij drukke weg, die dwars door het dorp loopt, moet ik oversteken en ik vraag me af of zoiets in Nederland zonder verkeersregelaars had gekund. Zonder gevaar is het dan ook zeker niet en er wordt ook nergens gewaarschuwd voor overstekende sportmensen. Om 16.00 uur staan er ruim 100 deelnemers aan de start en we worden in het begin begeleidt door een oude Renault 4 GTL van de voormalige Franse douaniers. Als we het stukje door Frankrijk hebben gehad gaan we al vrij snel het "Bois de la Mazure" in en op enkele stukjes asfalt na, zie ik ook niets anders dan bomen vanmiddag. 

Een prachtige route maar mijn fototoestel had ik beter in de auto kunnen laten liggen want veel fotogenieke momenten kom ik niet tegen. Na drie kilometer is de eerste waterpost al en net als bij de volgende waterposten maak ik er dankbaar gebruik van. Ik neem iedere keer twee bekertjes water, één om op te drinken en het ander bekertje giet ik over mijn hoofd heen. Want het is weer erg warm en een temperatuur van 29 graden ga je echt wel merken, al voelt het onder de bomen wel wat koeler aan. Net als vorige week denk ik dat de organisatie het weer niet goed heeft met de afstand want de Garmin geeft aan dat ik nog ruim 600 meter moet als ik weer bij het vertrekpunt ben aangekomen. Het blijkt echter dat de streep een eind verder is getrokken en dat heeft hij me toch echt niet verteld. Wat volgt is een beklimming van 9% over de drukste verkeersweg van het dorp. 

Na ruim anderhalf uur ben ik er en aan de finish krijgt iedere deelnemer een doosje met Biocure Vitamines. Op de brochure lees ik onder andere dat deze worden aangeboden voor: het verkorten van de recuperatietijd na zware fysieke inspanningen, het vergroten van het uithoudingsvermogen en dat het meer energie geeft. Ook staat er dat het geen stimulerend- of opwekkend product is en dat het geen enkel bestandsdeel bevat dat voorkomt op de lijst van verboden producten van het Internationaal Olympisch Comitee. Hoewel het zonder problemen door sportlui mag worden gebruikt en het me net na de finish goed van pas zou komen, waag ik me er toch maar niet aan. Ik zal dus ook nooit weten of het me geholpen zou hebben!

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
Door deze auto van de voormalige Franse douaniers worden we de eerste honderden meters begeleidt

Marathon veilig voor hart 50-plussers

Marathon veilig voor hart 50-plussers
Een marathon is een zware inspanning voor senioren, maar gevaarlijk is het niet. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Manitoba.

Canadese wetenschappers onderzochten 25 gezonde hardlopers van 50 jaar of ouder die deelnamen aan de marathon van Manitoba. Een week voor de ruim 42 kilometer werd aan de hand van bloedtesten, een echo en een CT-scan bepaald hoe hun hart ervoor stond. Een paar uur, een week en drie maanden na de marathon werd dat opnieuw gedaan.


De onderzoekers ontdekten dat de marathonlopers van 50-plus evenveel schade aan hun hart opliepen als lopers van 18 tot 40 jaar. Dit effect bestond uit een kleine toename aan indicatoren van schade aan het hart in het bloed en tijdelijke zwelling en zwakte aan de rechterzijde van het hart. Deze schade was een week na het lopen van de marathon helemaal verdwenen.


"Er was geen bewijs voor permanente schade aan het hart bij 50-plussers die marathons lopen", zegt Davinder Jassal.


De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Cardiovascular Magnetic Resonance.

dinsdag 23 juli 2013

Verslag Zomeravondloop in Aalten

Björn Demkes
Björn Demkes snel op 6 kilometer in Zomeravondloop

Door Benno Stevering

AALTEN -  Martijn Groot Wassink uit Dinxperlo voetbalde jaren bij het eerste team van Dinxperlo (DZSV). Nu maakt hij daar deel uit van de technische commissie. In Aalten tijdens de zomeravondloop liet hij dinsdagavond blijken dat hij over een groot loopvermogen beschikte en won de tien kilometer in 38.05 minuten. ‘’De zes en de tien startten tegelijk. Ik merkte direct dat het tempo van Bjorn Demkes die de zes kilometer liep en won een stuk hoger lag en bleef in een groepje met Huizinga en Dekker hangen. Ook Gerrit Dijkslag liep mee. Ik ben erg tevreden met mijn winst. De clinics van Gert-Jan Wassink hebben me goed gedaan. Ik train niet in een bepaald ritme, maar heb wel redelijk constant gelopen. Na de vakantie wacht me de Twee Bruggenloop in Winterswijk.’’ 

Jorik Huizinga van Loopgroep Aart Stigter kon net niet aansluiten maar gaf aan erg tevreden te zijn met name over het waterpostje op het parcours waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Rapste dame op de tien kilometer werd Mariette ten Bokkel uit het Gelderse Hengelo, lid van Atletico’73. Het was echter Sandra Wassink uit Winterswijk die nagenoeg de gehele wedstrijd de koppositie bezette. Ten Bokkel achterhaalde haar in de slotkilometer. ‘’Het was zeker hard strijden in de laatste kilometer. Sandra liep sterk. Rotterdam was mijn laatste marathon. Daarna heb ik nog de Intratuinloop meegedaan. Op 29 september staat in Utrecht de Singelloop op het programma. Mijn hoofddoel is om tijdens het NK marathon in Eindhoven mijn tijd van 3.20 uur aan te scherpen bij de categorie 50-55 jaar.  

Bjorn Demkes van de organiserende vereniging AVA’70, woonachtig in Lievelde duldde geen tegenstand en won overtuigend  de zes kilometer.  ‘’Ik kende de route en liep goed waar anderen op de Stationsstraat verkeerd liepen. Met mijn winnende tijd van 21.19 minuten ben ik tevreden. Ik was immers een seconde sneller dan vorig jaar. De echte concurrentie bleef weg. In de afgelopen periode heb ik relatief rustig getraind. In de Walfortloop was ik nog tweede achter Koen Vossers.  Mijn doel is om later dit jaar nog een snelle vijf en tien kilometer te lopen. Eerst ga ik maar eens wat berglopen tijdens mijn vakantie in Oostenrijk.’’  

Nick Assink van LVG Groenlo en Bob te Lindert van Argo waren aardig aan elkaar gewaagd. Zij liepen helaas fout, maar werden tweede en derde. Men kreeg doordat een aantal lopers verkeerd liep een verkeerd beeld van de wedstrijd. Corrie Nusselder uit Hummelo, lid van Argo won de zes kilometer bij de vrouwen. ‘’Het was bloedheet en er stond geen zuchtje wind. Maar het parcours maakt de wedstrijd prachtig. Mijn zoon Luuk won hier de twee kilometer in 6.55 minuten. We besloten nog diezelfde avond om hier mee te doen!’’.

5 kilometer wedstrijdtips

5 kilometer wedstrijdtips
De 5 kilometer wedstrijd, een mooie afstand. Als je veel lopers mag geloven dan stellen die 5.000 meters weinig voor. Ze willen altijd meer, sneller, verder. En die 5 kilometer waar ze ooit begonnen wordt van het programma gehaald. Jammer, die 5 kilometer is net zo belangrijk als bijvoorbeeld de populaire 10. Daarom als herwaardering van de 5 een paar tips waarmee je komend weekend aan de slag kunt.

Pure snelheid
Vraag een top marathonloper of hij een 5 kilometer wil lopen en hij of zij zal zeker ‘ja’ zeggen. Dat heeft alles te maken met die enorme snelheid die op deze afstand eruit komt. Bij een marathon ga je de energie netjes verdelen. Dat is bij die lange afstand een sleutel tot succes. Wat zie je bij een 5 kilometer wedstrijd? Het startschot valt en van start tot finish blijft het tempo hoog. Je ziet zelfs dat toppers van die lange afstand zich ook inschrijven voor een 3 kilometer wedstrijd. Die korte afstanden zijn de perfecte testmomenten om te zien hoe het is met de vorm als het op pure snelheid aankomt.

Scherp blijven
De snelle atleten zijn al na 13 minuten klaar, dat zijn de toppers op wereldniveau. Veel beginnende hardlopers zijn tevreden met een tijd onder het half uur. Wie regelmatig traint zal na een tijd een 5 kilometer makkelijk uitlopen. Het lijkt zelfs een té korte afstand. Omdat de intensiteit zo hoog ligt komt er nog een factor om de hoek die je zeker moet trainen: scherp blijven. Het is nog niet zo makkelijk om die 20 tot 30 minuten scherp te blijven op je maximale prestatie. Je kunt dit trainen door bijvoorbeeld 5 x 1.000 meter te lopen in je training met tussendoor 2 tot 3 minuten pauze. Dan ben je weer echt hersteld en kun je ook je mentale energie weer richten op de volgende 1.000 meter. Kleine verschillen in scherpte kunnen al plaatsen of kostbare seconden kosten in een wedstrijd. Omgekeerd, een loper die van start tot finish er helemaal bij is, overzicht behoudt, kan makkelijk een paar plaatsen opschuiven. Dit is naast de sportieve prestatie een factor die het verschil maakt.

Extra tijd in je warming-up
In die 5 kilometer heb je geen tijd om op adem te komen. Er is ook geen tijd om even rustig je goede tempo te vinden. We hebben lezers vorig jaar gevraagd hoe ze hun 5 aanpakken. Op de ProRun facebook pagina bleek dat bijna alle lopers kiezen voor de strategie: voluit starten en zien hoever ze komen.

Zorg voor een hele goede warming-up. Smijt niet met energieslorpende oefeningen maar zorg voor een betere warming-up dan je meestal doet voor een gewone training. Bouw dit heel rustig op. Langzaam de intensiteit in oefeningen en loopjes omhoog, de hartslag gaat mee omhoog. Doe ook oefeningen waarbij je grote bewegingen maakt. Straks in de wedstrijd ga je mee in de rush van dat hoge tempo en gaan bij de lopers de passen langer worden. Dan ben je blij dat je tot in de puntjes goed bent opgewarmd.

Doe zeker ook een aantal versnellingsloopjes om even te wennen aan een hoog tempo. De snelle spiervezels worden aangesproken. Die heb je echt nodig bij die 5.

Toch een plan
Of je nu Mo Farah heet of gewoon Teun, een plan op de 5 is toch handig. Ligt je kracht bij de eindsprint, of moet je het hebben van een sterk middendeel? Train waar je het meeste voordeel verwacht te behalen. 
Door de hoge intensiteit die lopers verwachten komt het vaak voor dat lopers té snel starten. Weet je nog wat je in je training op die 5 x 1.000 meter liep? Start dan niet heel veel sneller op die eerste 500 tot 1.000 meter. Ergens in de wedstrijd zal je de winst van een veel te snelle start zien verdampen. Kijk ook naar de plattegrond van de wedstrijd. Zit er een scherpe bocht voor de finish? Is er hoogteverschil?

Hoog ritme
Kies je voor een specifieke voorbereiding voor de 5, kies dan voor veel oefeningen en trainingsvormen waarmee je een hoog ritme in je looppas bereikt. Versnellingsloopjes, interval met 200 meters, licht heuvel afwaarts lopen; allemaal vormen om je aan een hoger ritme te laten wennen. 
Neem die 5 niet licht op. Wie een sterke 5 kan lopen zal zeker ook op langere afstanden winst behalen. Veel plezier met je komende wedstrijd, die lange rush naar de finish. En gebruik die snelheid om je te verbeteren op de langere afstanden.

Marc Gerlings

zondag 21 juli 2013

Aankondiging van de Zomeravondloop in Aalten

Zomeravondloop 2007
Op dinsdag 23 juli a.s. vindt de Zomeravondloop plaats. Het is de derde en voorlaatste run, die AVA`70 deze zomer op de hardloopkalender heeft staan. De wedstrijd is bedoeld voor iedereen, die graag zijn conditie wil testen, op peil wil houden of zelfs wil verbeteren. AVA`70 daagt dan ook alle atleten en atletes in de regio uit, om aan deze zomeravondloop deel te nemen. Uiteraard zijn ook vakantiegangers van harte uitgenodigd om bij deze sportieve activiteit van de partij te zijn. 

De start en finish vindt plaats in de nabijheid van het clubgebouw van AVA`70 aan de Bredevoortsestraatweg. Vanwege de bouwactiviteiten zal het parcours enigszins afwijken van de vorige edities, maar daardoor zeker niet minder selectief zijn, variërend van asfaltwegen tot zand- en bospaden. Hoewel het hoogteverschil minimaal is, vormt de fietstunnel op 300 meter van de finish toch een verraderlijk obstakel.


De start van de 1 kilometer voor kinderen tot en met 9 jaar is om 19.00 uur, terwijl de oudere jongens en meisjes om 19.15 uur worden weggeschoten voor de run over 2 kilometer. De wedstrijd over 6 en 10 kilometer gaat om 19.45 uur gelijktijdig van start en het traject voert het deelnemersveld door het prachtige gebied rondom kasteel `t Walfort en het historische boerderijtje Eskes.

Voorinschrijving is mogelijk via Online Inschrijven. Het voordeel van voor inschrijven is, dat er geen lange wachtrijen staan en daarnaast heeft de organisatie de mogelijkheid om de gegevens vast in te voeren in het bestand, waardoor de uitslagen al bijzonder snel geplaatst kunnen worden op internet. De kosten voor de jeugd bedragen € 2,50 per deelnemer, terwijl de atleten en atletes op de 6 en 10 kilometer € 4,00 betalen.

Naast de aanmoedigingen, het applaus en de eeuwige roem, is er bij de finish ook voor elke deelnemer een herinnering in de vorm van een medaille. In verband met de bouwactiviteiten zijn de parkeermogelijkheden op de accommodatie beperkt. AVA`70 hoopt op 23 juli a.s. veel regionale sportievelingen en supporters te mogen begroeten bij de 3e etappe van de serie zomeravondlopen! 


Klik voor meer informatie op onderstaande links

programma

site organisatie

zaterdag 20 juli 2013

La Mariembourgeoise in Mariembourg(B) 4,7 km -23.23 min - 16e plaats

De flyer van de La Mariembourgeoise
Op bijna 20 kilometer van ons vakantiepark staat op zaterdag 20 juli de eerste wedstrijd op het programma La Mariembourgeoise in Mariembourg. Net na 14.30 uur rijden we met de auto de provinciegrens van Henegouwen naar Namen over, in het zuidelijke gedeelte van België. Bram heeft wel zin om mee te gaan en we kunnen kiezen uit een 5,6 of 10,4 kilometer. Verder weten we niet wat ons te wachten staat. Is het een vlak of heuvelachtig parcours en loopt het door de straten van het kleine plaatsje of trekken we de bossen in? 

Gezien de temperaturen van rond de 30 graden besluiten we ons beide voor de kortste afstand in te schrijven. Van warm lopen is niet veel terecht gekomen als om 16.00 uur de claxon gaat voor de ruim 150 deelnemers van beide afstanden. Net voor aanvang wordt er met de hak van de voet nog eventjes een startstreep getrokken want is een startdoek is al helemaal niet te bekennen. Ook hebben we begrepen dat de finish enkele honderden meters verderop in het dorp ligt, we zullen het wel zien. Na een kilometer of twee is er een waterpost en worden beide afstanden van elkaar gescheiden en heb ik het gevoel dat er veel meer atleten achter me zitten, dan dat er voor me lopen. 

Inclusief foto's maken loop ik de kilometers rond de 5 minuten en dat valt me behoorlijk mee. In de eerste 10 minuten passeren we drie keer een spoorlijn en er moet wel een goed overleg met de Belgische Spoorwegen zijn geweest want we komen geen enkele rijdende trein tegen. Lopen we de eerste kilometers grotendeels door het dorp en over een industrieterrein, de volgende kilometers gaan over een fietspad en een zandweg, het mooiere gedeelte van de route. Na de vierde kilometer gaan we al weer het spoor over, al moeten we hier eerst een trap voor beklimmen om daarna via een spoorbrug weer in het dorp te komen. 

Tot mijn verbazing zie ik kort daarna de finishstreep al liggen. Ik kijk op mijn Garmin en die geeft 4,7 kilometer aan en dat is toch echt 900 meter korter dan op het affiche staat. Twee mannen, gezeten in de achterklep van een auto, noteren mijn tijd van 23,23 minuten en een derde man verwerkt dit in dezelfde auto direct op zijn computer. Bram komt al aanlopen met een beker water en een sinaasappel. Hij is tweede geworden, bijna een halve minuut achter de winnaar. "Ik wilde net aanzetten voor de laatste kilometer om de nummer één te pakken toen ik zag dat ik er al was, is zijn eerste nuchtere commentaar. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat deze woorden met een lach op zijn gezicht uit zijn mond kwamen. 

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

site organisatie

De spoorbrug waar we over heen moeten

vrijdag 19 juli 2013

Lopen bij warmte

Warm weer
Voor de komende dagen worden hoge temperaturen tot bijna 30 graden Celsius voorspeld. De ruim 7 miljoen sportende Nederlanders moeten door het warme weer extra opletten. Sportzorg.nl heeft een aantal adviezen om te zorgen dat sporters verantwoord kunnen blijven sporten.

Organisaties van atletiek- en loopevenementen wordt geadviseerd extra maatregelen te treffen voor deze extreme weersomstandigheden. Extra maatregelen zoals het uitdelen van water voorafgaand aan de start en het inzetten van extra verzorgingsposten en sponsposten langs de baan/route waar voldoende water en sportdrank beschikbaar is.

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid. Aanbevolen wordt dat atleten er zelf alles aan doen om het risico op warmtestuwing zo klein mogelijk te houden. Bij warm weer dienen atleten hun ambities bij te stellen door hun richtprestatie aan te passen.

Voor actuele informatie over evenementen kunt u terecht op www.dutchrunners.nl/hardloopkalender of de lokale website van de organisatie.

Tien tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen:

1. Zweet moet verdampen
Zweet kan makkelijk verdampen als de kleding gemaakt is van licht, ademend en los geweven materiaal, lycra bijvoorbeeld. Lycra geeft geen huidirritatie en zorgt toch voor voldoende zweetuitdrijving. Maar er zijn ook andere vochtdoorlatende weefsels, zoals coolmax. Wissel regelmatig van shirt, zodat niet in doorweekte kleding gesport hoeft te worden. Polsbandjes zijn handig om de handpalmen droog te houden en met een hoofdband kun je het zweet uit je ogen houden.

2. Beschermen tegen de zon
Ultraviolette stralen (UV), zowel UV-A als UV-B kunnen de ogen beschadigen en veroorzaken huidkanker. Een pet houdt het hoofd koel en beschermt gezicht en nek tegen verbranding. Tegen felle schittering van de zon is een zonnebril of donkere contactlenzen geen overbodige luxe. Op de langere termijn is dit ook beter voor de ogen. De huid kan het best beschermd worden met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor (BF) of Sun Protection Factor (SPF).

3. Wat is de WBGT?
De Wet Bulb Globe Temperatur (WBTG) is een maat voor de omgevingsstress en wordt berekend uit de temperatuur van de lucht, de vochtigheid, de wind en de straling van de zon. Veel sportbonden houden de WBGT aan als richtlijn om te bepalen of wedstrijden door kunnen gaan of afgelast moeten worden vanwege de verwachte weersomstandigheden. In de regels van de Womens Tennis Association (WTA) en International Tennis Federation (ITF) staat bijvoorbeeld dat bij een WBGT boven de 28 graden Celsius wedstrijden kunnen worden uitgesteld.

4. Voldoende vocht
Zorg ervoor voldoende te drinken. Bij kortdurende inspanningen, bijvoorbeeld een training van een uur, is water drinken een goede manier om vochtverlies aan te vullen.

5. Mineralen en koolhydraten aanvullen
Bij langere trainingsperioden en tijdens wedstrijden is het verstandig om niet alleen het vocht, maar ook de mineralen en koolhydraten aan te vullen. Isotone dranken zijn hiertoe uitstekend geschikt. Na één à twee uur sporten raken ook de koolhydraatreserves uitgeput. Sportdranken met extra energie kunnen de sportprestaties verbeteren. Vermijd het drinken van energiedranken (hypertoon), daar het vochtverlies in het algemeen groter is dan het energieverlies.

6. Géén zouttabletten
Vroeger werden zouttabletten soms aanbevolen op warme, hete wedstrijddagen. Doe dit echter niet. Hoewel het juist is dat zweet zout bevat, is het gebruiken van zouttabletten vergelijkbaar met het drinken van zeewater als je dorst hebt. Het verergert het probleem alleen maar. Drink ruim vocht en vul het verlies van zouten aan met het natuurlijke zout van je voeding.

7. Pauze houden
Tijdens trainingen in de hitte is ruim gebruik van pauzes (dertig minuten spelen, twintig minuten rust) aan te bevelen. Indien je een wedstrijd moet spelen, zoek dan de schaduw op in de rust of tijdens de wissel. Koel het gezicht met koud water. Het lichaam koelt ook af van een natte handdoek in de nek.

8. Gewichtsverlies peilen
Weeg jezelf voor en na de training of wedstrijd. Een gewichtsverlies van slechts drie procent (twee liter vocht voor iemand van zeventig kilo) zorgt voor een ernstige afname van de prestatie. Vul vochttekorten binnen 24 uur aan. De tekorten kunnen steeds meer oplopen waardoor bij een wedstrijd van meerdere dagen, een tennistoernooi bijvoorbeeld, op de derde dag problemen kunnen ontstaan.

9. Kans op herhaling
Mensen die in het verleden problemen met de warmte hebben gehad, lopen een groter risico op een herhaling en doen er verstandig aan sporten in de zon tot een minimum te beperken. Kinderen, ouderen, zieken en minder fitte mensen lopen een groter risico op warmteaandoeningen. Zij kunnen situaties van extreme en langdurige warmte beter vermijden.

10. De training opbouwen
Acclimatiseren is belangrijk, zeker ook als je afreist naar een gebied met een warmer klimaat. Het circulatiesysteem kan de lichaamstemperatuur efficiënter regelen als je de lengte van de trainingen geleidelijk opbouwt. Getrainde sporters zweten bijvoorbeeld meer en sneller bij lagere temperaturen dan ongetrainde.

donderdag 18 juli 2013

Welk type loper ben jij?

Welk type loper ben jij?
Zelfkennis is het begin van succes. Luie lopers zoeken bijvoorbeeld best een partner met net dat ietsje meer motivatie. Competitiebeesten omringen zich dan weer beter met gelijkgestemde zielen.

Lamzak: moet naar buiten geduwd worden om te gaan lopen. Haat lopen.

Sociale loper: loopt alleen maar mee omdat er achteraf pintjes gedronken worden in de sportcafetaria.

Lifestyleloper: heeft in een tijdschrift of krant gelezen over de positieve effecten van lopen en wil het wel eens proberen. Maar eerst een nieuwe outfit kopen.

Strever: marathons en urban-runningtoestanden zijn nu eenmaal in en je moet toch één doel hebben in het leven?

Afvaller: 
met lopen verbrand je de meeste calorieën, toch?!

Fitnessfreak: wil gewoon fit zijn en werken aan een mooi, gespierd lichaam.

Competitiebeest: traint alleen maar om deel te kunnen nemen aan de Ten Miles en een béter resultaat te halen dan zijn vrienden.

Natural born runner: houdt van wind in de haren, de geur van lentebloesems en de prachtige vergezichten onderweg. Al de rest is bijzaak (bron).

woensdag 17 juli 2013

Hardloopdip? Drie manieren om weer te genieten van het hardlopen!

Lopersdip?
Hoe veel we ook van hardlopen houden, een hardloopdip overkomt ons allemaal wel eens. Een periode waarin je niet de motivatie kan vinden die er wel is geweest. Wat doe jij aan deze grijze periode? Drie manieren om jezelf uit het hardloopdip te lopen.

1. Verander van omgeving
Het alom bekende spreekwoord "Verandering van spijs doet eten" kan ook worden toegepast op hardlopen. Bezoek eens een ander gebied. Niks is zo verfrissend als een hardlooproute waar ieder hoekje en paaltje nieuw is. Nederland heeft een vele prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kan dwalen door de natuur.

2. Loop met een trainingsmaatje
Hardlopen is voor vele een uitstekend manier om het hoofd even leeg te maken. Tijdens een wedstrijdvoorbereiding waarbij het aantal kilometers en trainingsdagen aanzienlijk toeneemt, kan alleen hardlopen zo af en toe saai zijn. Ken je dit gevoel? Sluit je dan aan bij een loopgroep of maak een spreek af met vrienden of familieleden die ook hardlopen. Je zal zien dat samen kilometers vreten en ondertussen bijkletsen de tijd voorbij vliegt.

3. Reset je doel
Een doel is uitstekende manier om aan je conditie en snelheid te werken. Toch, kan de structuur die een doel met zich meebrengt op een bepaald moment zorgen voor sleur. Moet je weer de deur uit voor een duurloop op x minuten per kilometer. Is dit het geval bij jou? Denk dan aan het volgende: de wereld vergaat echt niet als jij die een training inwisselt en een 'unplugged' duurloop inplant. Een sessie waarbij je horloge, smartphone en andere gadgets thuislaat en heerlijk op gevoel loopt en laat lijden door wat je tegenkomt onderweg (bron).

dinsdag 16 juli 2013

Aankondiging van de 22e Stadtlauf in Alpen

Komende zaterdag in Alpen

Zaterdag 20 juli 2013 wordt in Alpen, een eindje achter Wesel, de 22e Stadtlauf gehouden. De 5 kilometer begint om 15.05 uur en de 10 kilometer om 16.30 uur. De start is in de Burgstrasse, in het centrum van Alpen. 

Wil je eens een keer gek doen? De 5 kilometer kan ook achterste voren gelopen worden, deze Retro-Run begint om 15.00 uur.

Klik voor meer informatie op onderstaande links



maandag 15 juli 2013

Presteer beter, begin de dag goed met een rondje rennen

Begin de dag met een rondje rennen!
We weten allemaal dat sporten goed is voor lichaam en geest. Maar met een fulltime baan, een gezin en een druk sociaal leven schiet het dagelijkse half uurtje bewegen er makkelijk bij in. ’s Ochtends sporten kan de oplossing zijn.

De overheid raadt aan dagelijks een half uur te bewegen, maar dat schiet er met een volle agenda gemakkelijk bij in. Train daarom ’s ochtends vroeg, alvorens u aan uw drukke dag begint. Zo voorkomt u dat uw sportmoment in het gedrang komt tussen bijvoorbeeld overwerken en een verjaardagsfeestje.

Bovendien is het ook gezond om de dag te beginnen met fysieke oefening. ‘Werknemers die vroeg in de morgen sporten, zijn vaak in een betere stemming. Ze zijn productiever en hebben gedurende de dag meer energie,’ zegt Tom Rath, auteur van het boek Wellbeing: The Five Essential Elements, tegen USNews.com


Daarnaast, wie laat in de avond nog gaat sporten, loopt het risico moeilijk in slaap te vallen en slaap is juist cruciaal om lichamelijk en geestelijk fit te zijn.

Begint uw werkdag al voor dag en dauw? Of bent u totaal geen ochtendmens? Dan is het natuurlijk raadzamer om een ander moment te kiezen. Het belangrijkste is dat u zich comfortabel voelt bij het trainingsmoment (bron)

zondag 14 juli 2013

Hoeveel moet je drinken na het sporten bij warm weer en moet je ook extra zout nemen?

Moeten we ook extra zout tot ons nemen?
Eindelijk kunnen we van een paar heerlijke zonnige dagen genieten. Sporten bij zomerse temperaturen maakt dat we meer zweten en vocht verliezen. Door het zweten verliezen we niet alleen vocht maar ook zout. We weten allemaal dat we voldoende moeten drinken bij warm weer. Bij een verlies van twee tot drie procent aan vocht zul je dit al merken in je prestaties en bij zes procent kan dat al serieuze gevolgen hebben voor het lichaam. Het is afhankelijk van de omstandigheden maar het is zeer wel mogelijk om twee liter vocht te verliezen per uur tijdens het sporten. Het is dus belangrijk om dit vocht aan te vullen. Het vochtverlies kan prima worden aangevuld met bijvoorbeeld water en sportdranken.

Hoe bepaal ik hoeveel vocht ik verloren ben?

Wil je weten hoeveel vocht je verloren hebt tijdens het sporten? Daar is een eenvoudige manier voor. Weeg jezelf in ondergoed voordat je gaat sporten en doe dit ook weer na het sporten. Doe dit weer in ondergoed. Eén kilogram staat gelijk aan één liter water. Dat is de hoeveelheid vocht die je moet drinken om alles weer aan te vullen. Heb je eventueel nog gedronken tijdens het sporten dan moet je die hoeveelheid optellen bij het gewichtsverlies om je totale vochtverlies tijdens het sporten te kunnen bepalen.
Moeten we ook extra zout tot ons nemen? 
Je leest wel eens het advies om extra zout in te nemen. Zout heeft de bijwerking dat het vocht vasthoudt, waarmee je bij warm weer dus minder vocht zou verliezen. Bovendien heeft zou, of beter gezegd natrium, een aantal belangrijke functies in het lichaam. Het reguleert de vochtbalans en de zuurgraad van de weefselvloeistof. Ook zorgt natrium voor het doorgeven van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Ook speelt natrium een rol bij het reguleren van de bloeddruk. Moeten we daarom extra zout tot ons nemen bij warm weer?
Dat blijkt echter niet nodig. We consumeren gemiddeld namelijk zo’n 9000 milligram zout per dag. Het lichaam heeft echter maar tussen de 1000 en 2000 milligram nodig per dag. We hebben dus meer dan voldoende buffer. Eigenlijk kan alleen bij extreme vormen van diarree een tekort aan zout in het lichaam ontstaan. Bovendien is teveel zout slecht voor de nieren en vergroot het de kans op hart- en vaatziekten (bron).

vrijdag 12 juli 2013

Naked Run Zwarte Cross in Lichtenvoorde zit vol

Volgeboekt!
LICHTENVOORDE - De Naked Run op het festival Zwarte Cross zit vol. Alle 450 plaatsen die er waren, zijn inmiddels vergeven. Dat heeft de organisatie van het driedaagse festival bekend gemaakt. 

Tijdens deze naakte run, die officieel The Naked Run For Freedom heet, gaan 450 mensen in hun blootje over de crossbaan op het terrein rennen. Daarmee vragen ze aandacht voor de beperkte vrijheid van meningsuiting in Rusland. Het is een samenwerking tussen de Zwarte Cross en mensenrechtenorganisatie Amnesty International
Deelnemers krijgen allemaal een helm van de organisatie, die zij tijdens het rennen opzetten en na hun naakte run mogen houden als aandenken. Radio-dj Giel Beelen is onder meer 1 van de deelnemers die naakt mee rent. De Naked Run is op vrijdag 26 juli om 14.00 uur. De deelnemers rennen dan 2 rondjes over de crossbaan.

Klik voor meer informatie op de site van de Zwarte Cross

dinsdag 9 juli 2013

Aalten Walfortloop 6 km - 25,45 min - 48e plaats

Walfortloop 2013
Na de toch wel wat teleurstellende tijd van de Intratuinloop in Bredevoort, staat vanavond al weer de tweede zomerwedstrijd van mijn atletiekvereniging AVA'70 op het programma. We zitten in de maand juli en dat betekent voor mij een wat rustiger trainingsmaand. Soms moet je een beetje gas terug nemen om er later weer wat voller tegenaan te gaan. Het is heerlijk weer maar toch nog wel warm om een wedstrijd te lopen. Ik besluit dan ook om de Walfortloop, met de handrem er op, te gaan lopen. Al moet ik eerlijk toegeven dat de vorm er op dit moment ook niet is!

Het parcours moet, door de werkzaamheden aan de accommodatie van AVA'70, wat aangepast worden en daarom kunnen er ook geen rondjes op de atletiekbaan worden gelopen. Vorige week maandag zag ik tijdens een training Dirk ter Maat al met een meetwiel in het Walfortbos. Hij kwam toen met de optie om de tweede ronde niet direct het bos weer in te laten gaan maar deze via de Stationsweg te laten lopen. Uit een aantal reacties na de wedstrijd vonden een aantal atleten dit zelfs een verbetering ten opzichte van vorige jaren en gaven ze aan om het parcours in de toekomst ook maar zo te laten. Maar ik denk dat we volgend jaar gewoon weer op de nieuwe atletiekbaan zullen starten en finishen.

Na een wandeling met alle atleten van ongeveer 100 meter, van het finishdoek naar de startlijn net voor de ingang van de tunnel, worden we door Jan Raben weggeschoten. Ik start wat rustiger dan normaal en als ik de bruggen bij kasteel 't Walfort passeer staan er veel mensen te kijken. De eerste kilometer gaat in precies vier minuten en het loopt lekker. In het bos valt het met de warmte wel mee en de kilometers gaan in de richting van en komen zelfs boven de vierenhalve minuut.

Weer terug op de Walfortlaan biedt Lars Duistermaat me nog een bidon met water aan en ik maak er dankbaar gebruik van. Bij het 5 kilometerpunt in 21,55 minuten bedenk ik me dat ik eigenlijk toch wel onder de 26 minuten wil finishen en dat lukt me vrij gemakkelijk. In 25,45 minuten kom ik over de streep en het scheelt op dit parcours dat je geen driekwart ronde meer op de baan hoeft te lopen.

Bram loopt de 6 kilometer in een keurige 22.10 minuten, wat goed is voor een 5e plaats.
Bram (rechts) met Thomas Konings van AV Archeus

Foto's, uitslagen en verslag van de 35e Walfortloop in Aalten - deel 3

Het "gevoar uut Grolle", zoals de groep door één van de atleten werd genoemd

Klik op de links voor de foto's

fotoalbum

uitslagen

verslag

site organisatie
Dirk-Jan Robbe (rechts) met zijn vader Joop, die vanuit zijn woonplaats in Spanje nog regelmatig een kijkje op deze site neemt