maandag 16 februari 2015

Zes tips voor hardlopen met een kater

Zware trainingen in combinatie met een kater gaan niet altijd even goed samen
Carnaval is weer aangebroken. Ben je van plan om een paar dagen los te gaan? Zet je trainingen dan voor even op een laag pitje. Zware trainingen in combinatie met een kater gaan niet altijd even goed samen. Wil je toch je trainingsschema niet in de steek laten, omdat die geplande wedstrijd ineens wel heel dichtbij komt? Met de volgende adviezen zorg je dat je de day after je hardloopronde doorstaat.
1. Slaap voldoende
Lig je de volgende ochtend nog in een diepe roes? Blijf vooral nog even liggen en verplaats je hardloopsessie naar wat later op de dag. Je lichaam heeft slaap nodig voor sneller herstel. Bij een teveel aan alcohol slaap je waarschijnlijk slechter en kan het juist zijn dat je eerder wakker wordt. Neem in dat geval nog even een powernap in de middag.
2. Drink genoeg water
Sta je op met een droge mond, ben je misselijk of misschien wel duizeligheid? Je lichaam is druk bezig met ontgiften en schreeuwt om vocht. Zorg dat je voldoende drinkt voordat je aan de training begint. Alcohol heeft namelijk een uitdrogend effect, waardoor de kans groot is dat je al uitgedroogd aan je hardloopronde begint.
3. Pas je training aan
Je lichaam heeft door de alcohol extra tijd nodig om te herstellen. Heb je een zwaar trainingsprogramma op de planning, dan neemt de kans op blessures toe. Als je toch wilt trainen na een avondje hossen, pas dan je training aan. Kies liever voor een rustige duurloop in plaats van een high intensity training. Dit laatste zorgt voor een hogere hartslag met als gevolg een snellere bloedtoevoer naar onder andere je hoofd. En dit zal niet ten goede komen aan je hoofdpijn…
4. Let op je looptechniek
Verwacht vooral niet te veel van jezelf. Met een flinke kater is de kans groot dat je coördinatie niet top is. Ook je reactiesnelheid kan nog verminderd zijn, door onder andere de vermoeidheid. Let dus extra op je looptechniek om de kans op blessures te verkleinen.
5. Eet de juiste voeding
Je lever is hard aan het werk om te ontgiften. Ondersteun dit proces met voeding rijk aan vitamines, mineralen én vocht. Kies de volgende dag dus liever voor komkommer, tomaten en wortels dan voor een vette hap. Voor vet moet je lever nog harder werken. Kies ook voor (extra) eiwit. Alcohol kan namelijk zorgen voor spierafbraak.
6. Je voelt je beter dan wanneer je niet gaat
Niet trainen is natuurlijk ook een optie. Maar hoe zwaar het lopen in het begin misschien ook aanvoelt door die kater, je voelt je na afloop beter dan wanneer je niet gaat. Het lopen brengt de hartslag omhoog en daarmee verdwijnt de alcohol sneller uit je lichaam.
Wil je jouw prestaties niet te veel beïnvloeden, dan is het natuurlijk altijd beter om voor een rustige carnaval te kiezen met geen of een minimale hoeveelheid alcohol. Maar heb je als fervent carnavalvierder toch een extreme kater? Dan is het misschien beter om je training een dagje te verplaatsen. Een erge kater wordt versterkt door zware trainingsarbeid. Je hebt namelijk al genoeg vocht verloren.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Dit zijn waardevolle tips! Meer hiervan ;-)

Gerrit Heersink zei

Lachwekkend om een stukje over een kater te rubriceren onder medisch