donderdag 26 februari 2015

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 69

In onvervalst Nederlands heet Klaus Schlüter zijn Nederlandse hardloopvrienden welkom
Heel Ellewick loopt uit voor 2e Freundschaftslauf

In onvervalst Nederlands heet Klaus Schlüter zijn Nederlandse hardloopvrienden welkom. Veertig Nederlandse hardlopers zijn de grens overgestoken richting Ellewick voor de 2e Freundschaftslauf. Het normaal zo rustige dorpje, met nog geen 1500 inwoners, wordt eenmalig onderworpen aan een Nederlandse invasie. Op het terrein van ASV Ellewick – Crosewick e.V. hebben zich inmiddels ook twintig Duitse hardlopers gemeld.  Op dit sportveld, dat zowel de voetbal- als de hardloopvereniging huisvest, verdwijnen ‘grenzen’ en de cultuurverschillen, het is vanaf het eerste moment sehr gemütlich.

Geert Wevers, Klaus Schlüter en Bernd Liesbrock sloegen vorig jaar de handen ineen en bedachten deze grensoverschrijdende ‘trainingsloop’.  De eerste editie van de Freundschaftslauf werd gelopen in Aalten. Dit was een zodanig groot succes, dat een vervolg niet kon uitblijven. Klaus en Bernd pakten de handschoen op en een traditie lijkt geboren. De Ellewickse hardloopclub werd begin 2014 in het leven geroepen en inmiddels staan er 35 personen op de ledenlijst. Meer dan de helft van de leden was dus aanwezig bij dit internationale treffen.

De lopers krijgen een rondje van 17,5 kilometer voor de kiezen. Mocht dit iets te ver zijn, dan kun je een stukje afsnijden. Dit wordt overigens maar door een enkeling gedaan. Halverwege de prachtige tocht, die ook nog een stukje door Nederland voert, worden de atleten bij elkaar geroepen. Het tweede deel van de tocht wordt in drie groepen gelopen. Een snelle groep, een hele snelle groep en een ontzettend snelle groep. Maurice Magis ontsnapt heel even uit het zicht van zijn liefje Carmen Keuper en hupt als een klein verliefd haasje van de snelle naar de hele snelle groep. Dit doet hij samen met een jonge Duitse schone. Deze ‘romance in spe’ loopt uiteindelijk uit op niets omdat Carmen het schouwspel op tijd in de gaten krijgt.

Voorin barst er een stukje gezonde Duits/Nederlandse rivaliteit los. Gerrit Ormel (NL) en Klaus Schütler (D) jutten elkaar flink op. Het tempo van de zeer snelle groep loopt zelfs op tot 4.30 min per kilometer. De strijd draait uit op een salonremise.

Als iedereen het loopje door het schitterend landschap heeft afgrond, geurt de kantine al naar koffie. Overal staan schalen met broodjes, flesjes limonade en water en thermoskannen met koffie. Het bier en de braadworst is eigenlijk het enige wat er aan het hardloopfeest ontbreekt. Beim nächsten Mal besser! Mooi om te zien dat de Duitsers en Nederlanders dwars door elkaar lopen en zitten. Nederduits is in Ellewick de voertaal.

Terwijl de tweede Freundschaftslauf net achter de rug is, wordt er al gesproken over de derde editie. Deze gaat waarschijnlijk plaatsvinden op 2e Pinksterdag in Bocholt. Wordt vervolgd!

Deutsche Freunde, vielen Dank!
Mooi om te zien dat de Duitsers en Nederlanders dwars door elkaar lopen en zitten

Geen opmerkingen: