donderdag 12 februari 2015

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 67

De gezamenlijke flyer van de RunVisionloop en de Track&Field Cross
Waar rook is, is vuur! 

"De kantine van Archeus staat in de fik!" De mededeling galmt hard door het AvaCafé. De stilte die daarop volgt is oorverdovend. Iedereen is met stomheid geslagen door dit droevige nieuws. Gelukkig is het verhaal achteraf een stuk minder spannend. Er is een brandje uitgebroken in de meterkast. Direct komt de geruchtenstroom op gang. Een wietplantage? Een illegale dronken Poolse elektricien die er een potje van gemaakt heeft? Gewoon kortsluiting? Over de speculaties kan al een dik boek worden geschreven. Het incident komt wel op een moment dat de gemoederen tussen AV Archeus en Ava'70 weer behoorlijk hoog zijn opgelopen.


Zoals ik op 19 december 2013 al uitvoerig heb beschreven, zijn Ava'70 en AV Archeus al jaren verwikkeld in een Koude Oorlog. Al is het de laatste tijd opvallend rustig rond de twee verenigingen, de strijdbijl leek zelfs even diep begraven. Niets is minder waar. Ava'70, en dan vooral het Track & Field Team, heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. De lancering van de Track & Field Cross van 14 maart, is volgens de Winterswijkse vereniging een grove provocatie. Het blijkt namelijk dat ook zij in hetzelfde weekend een wedstrijdje hebben gepland. De RunVisionloop staat op de 15e op de wedstrijdkalender. De Winterswijkers hebben Ava'70 naar verluidt zelfs een ultimatum gesteld. Mocht de Track & Field Cross niet worden geschrapt, volgen er sancties die wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de Aaltense vereniging. Nu Angela Merkel en François Hollande de situatie in Oost-Oekraïne aardig onder controle beginnen te krijgen, lijkt er in de Achterhoek een einde gekomen aan het staakt-het-vuren.

Waar rook is, is vuur. Dit moet het bestuur van AV Archeus gedacht hebben toen plots de meterkans vlam vatte. Zal het misschien geen ongelukje zijn? Het bestuur wil niet direct bij de Aaltense 'buurtvereniging' aankloppen, maar ze zitten wel op hete kolen. De club heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen om een piekfijne accommodatie af te leveren en dan lijkt alles in rook op te gaan. Ik kan natuurlijk geen keiharde garantie geven, maar ik durf mijn handen in het vuur te steken voor mijn Ava-collega's. Al moet je eigenlijk je handen niet willen branden aan zulke gevoelige kwesties. Het zal nog wel even duren voordat de rook is opgetrokken en het zal nog wel een aantal verhitte discussies opleveren, maar beide vereniging zullen alles uit de kast halen om ook dit brandje te blussen.

Het ging de afgelopen maanden buitengewoon goed tussen AV Archeus en Ava'70. Op verschillende vlakken wordt er samengewerkt. Neem bijvoorbeeld de regiotrainingen, de trainerscursus Looptrainer 3, of de pupillenwedstrijden van komende zomer. De diverse hardloopevenementen die door de verenigingen worden georganiseerd, kunnen rekenen op een grote delegatie lopers van de 'buurtvereniging'. Je mag wel zeggen dat er soort vriendschap is ontstaan. Maar nu lijkt het toch weer vreselijk mis te gaan. De Track & Field Cross heeft behoorlijk wat kwaad bloed gezet bij de rood-wit-blauwe brigade uit Winterswijk. Boze tongen beweren dat Ava'70 deze wedstrijd puur en alleen organiseert om AV Archeus een hak te zetten. Volgens dezelfde 'kwaadsprekers' is het een wraakactie voor de Runvision MIjlenloop van afgelopen jaar. Toen zijn verschillende Ava-lopers de verkeerde richting opgestuurd. Er wordt overigens ernstig getwijfeld of dit met opzet is gebeurd. De speciaal opgerichte commissie 'Mijlenloop 2014' komt later dit jaar met de onderzoeksresultaten naar buiten.

De keiharde strijd tussen de Track & Field Cross en de RunVisionloop, voorheen RunVision Mijlenloop, is losgebarsten. "Wij gaan tot het gaatje om alle potentiële 'RunVisionlopers' weg te kapen", vertelt Erwin Wamelink, mede-organisator van het evenement. "Ik heb jaren met plezier in Winterswijk gelopen, maar deze interne strijd gaat ook mij niet in de koude kleren zitten", voegt de spontane Aaltenaar, ooit tweede op de Mijlenloop, er aan toe.

Ava'70 is bereid een eerste stap te zetten om het conflict de kop in te drukken. "Het zal geweldig zijn als er een grote groep leden van AV Archeus naar de Track & Field Cross komt op 14 maart. Jarenlang hebben atleten van Ava'70 de evenementen in Winterswijk naar een hoger plan getild, het zal erg sportief zijn als de rollen een keer worden omgedraaid". Het 4-koppige bestuur van de Track & Field Cross is voorstander van 'sportieve rivaliteit' en daagt zijn Winterswijkse collega's uit voor een kleine weddenschap. De weddenschap luidt: de wedstrijd die het minst aantal lopers aan de start krijgt, organiseert een BBQ-tje waar zowel leden van Ava'70 als AV Archeus welkom zijn.

Let the battle begin! 

(Stuk geschreven op persoonlijke titel!)

Geen opmerkingen: