zondag 20 maart 2016

Utrecht 35e Marathon - 21,1 km - 1:34:16 - 9e plaats M55

De ontlading
De Utrecht Science Park Marathon beleefde zondag 20 maart een zeer geslaagde 35e editie. Ruim 5600 sportievelingen stonden aan de start van één van de verschillende afstanden. Vanaf de start op het Science Park ging het parcours door het centrum van Utrecht via de Maliebaan, Nieuwe Gracht en, dit jaar voor het eerst, onder de Dom door. Daarna werd koers gezet richting de natuur aan de Oostzijde van de stad. De Gemeente Bunnik, via landgoed Rhijngauwen, werd doorkruist om de ronde te eindigen op Utrecht Science Park. Het parcours voor de hele marathon bestond uit twee ronden en de halve marathon lopers liepen dit parcours één keer. 

Het gebeurd mij niet zo vaak dat ik door één van de coördinatoren van een grotere wedstrijd wordt uitgenodigd om mee te lopen. Bij de halve marathon van Utrecht is dat wel het geval, al moet ik er wel bij vermelden dat mijn zoon Tom de coördinator is, hij was verantwoordelijk voor alles wat zich afspeelde rond het start- en finish gebied. We waren al ruim op tijd in Utrecht aanwezig, want Ina en ik moesten nog wat kleine klusjes bij onze dochter Merle doen en daar was nog mooi even de tijd voor. Daarna ben ik met de dames in de richting van het station gegaan, waar iedere 15 minuten een gratis pendelbus de atleten en toeschouwers naar het Utrecht Science Park bracht. Op 100 meter van sportcomplex Olympos was de eindhalte, allemaal prima geregeld dus. 

Ruim een half uur voor het begin van de wedstrijd loop ik naar de start, die zo'n 900 meter verder ligt. Het is er gezellig druk en de speaker roept om dat er ruim 40% meer deelnemers aan de start staan dan een jaar eerder. Mijn doel voor vandaag is om in de buurt te komen van de 1:35:41 uur (Venlo 2015) en ik wil dat met een oplopend schema proberen te halen. Met vijf kilometertijden van 21, 22, 23 en 24 minuten en een laatste 1.100 meter van ruim 5 minuten moet dat haalbaar zijn, al is de praktijk natuurlijk altijd anders dan de theorie.

Het startschot gaat en ik besluit om met de marathon pacers van 3:00 uur op de marathon mee te gaan. We lopen in de richting van de Utrechtse binnenstad en net voordat we onder de Dom doorlopen klok ik 21:12 minuten over de eerste vijf kilometer, dat is goed. De tweede 5 kilometer (42:55 min) gaat ook prima al moet ik de pacers laten gaan, ze lopen ongeveer 100 meter voor me. Op de 15 kilometer (1:05:38) ben ik zelfs een minuut sneller dan met de laatste Zevenheuvelenloop in Nijmegen en daar sta ik toch wel van te kijken. Doordat ik al ruim 8 jaar enkele keren per jaar in deze stad kom en er ook al verschillende kilometers lopend over het asfalt heb afgelegd, herken ik erg veel gedeeltes van het parcours.

Na kilometer 16 begint het wat moeilijker te worden. Met de conditie gaat het wel maar ik heb het gevoel dat ik op beginnende blaren loop. Stel je niet aan, snauw ik mezelf toe en neem maar eens een aangereikt gelletje tot me. Iets wat ik nog nooit gedaan heb maar het valt gelukkig goed. Bij het 20 kilometerpunt (1:28:56) mag ik nog 6:45 minuten doen over bijna 1.100 meter en dat moet toch haalbaar zijn. Ina en Merle schreeuwen me naar het einde en als ik hen voorbij loop weet ik dat ik mijn beoogde tijd ga halen. In een tijd van 1:34:16 uur kom ik over de finish, ik loop niet veel halve marathons maar sinds 1995 ben ik niet meer zo snel geweest. Als alles mee zit kun je zelfs een halve marathon berekenend lopen!
Tom geeft het sein dat de (halve) Marathon kan beginnen

6 opmerkingen:

Andre Bleumink zei

Klasse Geert!

Andre Br. zei

Een mooie "positieve" split. Klasse Geert!

theo stronks zei

Knappe prestatie Geert,proficiat.

Gerrit zei

Hoe is het met de spierpijn Geert?

Geert zei

Gaat iets beter Gerrit dan gisteren, vanmorgen nog een stukje gelopen met Rob Berkelder. Het was lang geleden dat ik zo'n spierpijn heb gehad.

Rinke zei

Mooie prestatie Geert. Wat een progressie toch weer! Dit geeft de 40+'er weer moed!