zaterdag 6 mei 2017

Kipchoge mist magische grens marathon op 24 seconden

Eliud Kipchoge loopt een tijd van 2 uur en 24 seconden op de Marathon
De barrière van twee uur op de marathon blijft in stand.
Nog in het donker startten vanochtend drie elitelopers met als doel een marathon in minder dan twee uur te lopen. Na twee uur en 25 seconden was het Eliud Kipchoge die geschiedenis schreef door dik twee minuten onder het wereldrecord te duiken. Onder begeleiding van een pace-auto (die met een lasergrid op de grond het tempo aangaf), gepersonaliseerde schoenen en ideale weersomstandigheden waren er hoge verwachtingen van Zersenay Tadese, Eliud Kipchoge en Lelisa Desisa.
De drie lopers liepen 17.6 rondes van 2,4 kilometer. Met strakke afwisselingen elke ronde van de pacers (waaronder de Nederlandse Abdi Nageeye) bleef het hoge tempo gewaarborgd terwijl de drie lopers met zo min mogelijk windweerstand te maken kregen. Wellicht minder optimaal was het gebrek aan atmosfeer rond het parcours. Alleen bij de finishlijn stond er publiek, waardoor de lopers het grootste gedeelte van de rondes in stilte moesten afleggen. Met tussentijden van 28.21 op de 10 kilometer en 56.49 op de 20 kilometer, bleek het hoge tempo voor Lelisa Desisa rond de 51e minuut teveel. Vijf minuten later moest ook Zersenay Tadese gas terugnemen. 
De lopers werden opgevangen door andere pacers en bleven op ruime afstand van de kopgroep doorlopen. Kipchoge leek onverstoord, en pas in de laatste tien minuten was er bij vlagen een grimas van uitputting op zijn gezicht te zien. In de laatste tien minuten liep de geprojecteerde eindtijd uit van 2.00.06 naar 2.00.19, waardoor er langzaam een realisatie begon te groeien dat de barrière van twee uur in stand zou blijven. Desalniettemin waren zowel Kipchoge als het Nike-team uitzinnig na het zien van de eindtijd van 2.00.25, waarmee Kipchoge ruim twee minuten onder het wereldrecord van 2.02.57 van Dennis Kimetto duikt.

1 opmerking:

Tom Wevers zei

Fantastische prestatie, maar de 2:02:57 van Kimetto blijft het wereldrecord.