dinsdag 2 mei 2017

Rondje Hout Blerick

Bed and Breakfast de Voort
Mooie tocht door de Blerickse Bergen, het Beckterveld, de Romeinenweerd en de Tangkoel. 

Afgelopen week zijn we er een paar dagen lekker tussen uit geweest. Meestal overnachten we in een hotel, dit keer hebben we voor een Bed and Breakfast gekozen. Zondagavond hebben we nog snel wat geboekt in Hout Blerick, een plaatsje in de buurt van Venlo. We kwamen in B&B De Voort terecht, een fantastische plek met een prachtig zwembad en een leuk zitje voor de deur. De ontvangst dinsdag rond de middag was erg hartelijk en we voelden ons meteen thuis. We hebben de spullen uitgepakt en zijn op pad gegaan voor een mooie wandeling van 13 kilometer.

Vanuit ons B&B gaat de tocht via het kleine centrum van Hout Blerick in de richting van de Blerickse Bergen. Een aantal kilometers later lopen we rond het mooi gelegen Mortelsven, een visvijver dat diep verborgen ligt in de gemeente Maasbree, voor de liefhebber van rust en natuur een echte aanrader. Zowel de Blerickse Bergen als de omgeving rond het Mortelsven zijn oude gevarieerde beboste Maasduinen. Even later doemt er aan onze linkerhand een kerkhof op. Omdat er maar één kruis staat lees ik toch even het informatiebord na en zie dat het een voormalig kerkhof is, dat in de volksmond 'Doodeind' of 'Gereformeerd Kerkhaof' wordt genoemd. Historisch gezien is het dit echter niet. Het is een algemene begraafplaats voor niet katholieken maar de Rooms Katholieken noemden in die tijd (1881) iedereen die een ander geloof aanhing 'gereformeerd', vandaar de naam. Veel werd het kerkhof niet gebruikt, er is bekend dat er drie of vier ongedoopte kinderen begraven zijn er er schijnt een onbekende drenkeling te liggen. 

Vervolgens gaat de tocht door landbouwgebied richting het Beckterveld en de Romeinenweerd. Beide zijn onderdeel van de Maascorridor een kilometerslang aan de rivieroever gelegen natuurgebied in ontwikkeling, een gebied dat bestaat uit plaatselijk ruig grasland met kleine wilgenbosjes. Dit oorspronkelijke weiland met een recent gegraven nevengeul van de Maas ontwikkelt zich door de begrazing met galloways tot een soortenrijk gebied. Af en toe is het opletten waar je de voeten neer zet maar het is een prachtig gebied om in te lopen. 

Bijna aan het einde van de route komen we bij de Watermeule, een voormalige molen, nu verbouwd tot woonhuis. Aan de straatzijde is het vrij laag van bouw maar aan de beekzijde is het ongeveer vier meter hoger. Dit komt door het grote verval in hoogte wat kenmerkend is voor deze streek. Als laatste gaat het door het kleine Tangkoel dat rond een grote vijver ligt en van origine een oude Maasarm is. Voor we er erg in hebben staan we al weer in de straat waar we vertrokken zijn, een mooi begin van onze korte vakantie.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
de Watermeule

1 opmerking:

Jelle zei

Mooie foto's
Mooi weer gehad dan ?