zondag 7 april 2019

Een kijkje in de keuken bij de Zandloper/Kruisbestuiving XXL

De Marathongroep van de Zandloper, met rechts in het oranje shirt Wim Brinkman
Net na de Montferlandrun in december 2018, vertelde Henk Mengers (oprichter en trainer van De Zandloper) mij, dat hij met een aantal atleten van De Zandloper in training ging voor de halve- en de hele marathon van Enschede in april. Nu ken ik Henk al vanaf het begin dat ik bij AVA’70 ben gaan lopen en samen hebben we vele kilometers gemaakt in voorbereiding op verschillende marathons. Zijn vraag aan mij was of ik gewoon vrijblijvend zo nu en dan met de lange duurlopen op zaterdagmiddag mee wilde lopen met de groep. Henk daar waar nodig feedback geven en als het nodig mocht zijn wat tips geven. Direct van af het begin sprak dit idee mij erg aan, ik was ook vooral benieuwd hoe het bij de Zandloper zou zijn en ook omdat ik het erg fijn vind om samen heerlijk lange duurlopen te maken. Dus heb ik gelijk met Henk afgesproken dat als ik vrij was op zaterdagmiddag ik graag mee wilde lopen. Keurig kreeg ik de volgende dag het trainingsschema van Henk voor de komende maanden en een lijst met namen, met daar achter het tempo wat men mocht lopen. In totaal 19 personen voor de hele marathon.

Zaterdag 12 januari was de eerst keer dat ik zou gaan mee trainen, verzamelplek is de boerderij van Henk en Nanny Ebbers aan de Brassendijk in Lintelo. Via de app groep, waar ik al was toe gevoegd, was ik op de hoogte dat men vanuit Aalten om 12.35 uur vertrok per fiets. Verzamelpunt is de rotonde aan het eind van de Admiraal de Ruyterstraat. Met 4 fietsers gaan we naar de Brassendijk, waar de meeste lopers al aanwezig zijn. Na een kort voorstel rondje gaan de lopers op de weegschaal! Want het blijkt dat je nog veel kunt winnen met een marathon, als je goed oefent op je drank gebruik en ook vooral op de hoeveelheid dat je tijdens de wedstrijd moet gebruiken. De komende maanden wordt dit alles dan ook zeer nauwkeurig bij gehouden. En hoewel wij vaak in 3 groepen liepen, die kwa tempo verschillend waren, wist men het zo te plannen dat we dat laatste kilometer altijd weer samen liepen.

Henk Ebbers, de vaste mee fietser, heeft de afgelopen maanden de mooiste routes uitgezet. Ik ben weer op plekken geweest waar ik het bestaan niet eens van wist. En na elke training fietste hij snel vooruit om de koffie vast aan te zetten en zo nodig de verwarming. En als wij dan moe maar voldaan bij de boerderij waren, werd er eerst een high five aan een iedereen gegeven, dan weer de weegschaal op en dan lekker aan de koffie op de warme “Daele”. Een heerlijke invulling van de zaterdagmiddag.

Afgelopen zondag was de laatste training en Henk Mengers had mij gevraagd om eens te kijken of we een stukje van de route van de marathon kunnen gaan lopen. Voor dat we van start konden gaan, moeste we eerst natuurlijk via de app kijken of Herman Abbink al binnen was bij de Rotterdam marathon en toen hij er was konden wij met een gerust hard van start gaan. We hebben het stuk gelopen van het 25 km punt tot bijna het eind punt. Langs de Universiteit, langs het Twente stadion, het lange fietspad richting de stad, het Van Heekplantsoen en toen richting Roombeek waar we de auto s hadden staan. Natuurlijk begeleidt door Henk en Henk op de fiets. Deze middag Hebben we afgesloten met een gezellige nazit op een terrasje in de buurt.

Ik heb deze periode zeer aangenaam gevonden en zeker ook de sterke onderlinge band die men met elkaar heeft als zeer positief ervaren. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zo veel appjes gehad, sinds ik bij hun in de app groep zit. Maar ook de aanmoediging voor Herman en zijn vrouw Jose, die in Rotterdam de marathon liepen was geweldig. Een mooie video boodschap op het grote scherm bij het Kralingsebos van Nationale Nederlanden. Komende zondag ben ik er natuurlijk bij in Enschede om jullie te steunen maar natuurlijk ook de AVAjanen en dan speciaal de groep van Johan Assink. En vanaf volgende week is het gewoon weer AVA’70, al weet ik nu al zeker dat ik toch vast nog wel eens ‘vreemd’ zal gaan.

Succes en sportieve groet,

Wim Brinkman

Voor de start even kijken of Herman Abbink al binnen is in Rotterdam

Geen opmerkingen: