maandag 22 april 2019

Verslag van de 36e Paasloop in Kilder

Eline de Jong wint de 10 kilometer op haar verjaardag
Parcoursrecord Futselaar blijft intact in Paasloop Kilder

Door Benno Stevering

KILDER – Het parcoursrecord op de 10 kilometer bleef maandag tijdens Tweede Paasdag in Kilder intact. Arnhemmer Frank Futselaar kan met nog meer zelfvertrouwen volgende week afreizen naar de marathon van Dusseldorf. Danny Koppelman uit Hoge Hexel bleef 14 tellen verwijderd van het record van Futselaar en won in 33.03 minuten. Al eerder liep Koppelman in december een snelle halve marathon in 1.07 uur. ‘’Ik heb direct mijn eigen race gelopen. De rest bleef op achterstand lopen. Hier heb ik al eerder gelopen. Ik ken het parcours. Ik kende geen moment  van verzwakking. Wel vond ik het erg zwaar. Belangrijk is nu om goed te herstellen.’’ De Argonauten Yahala Awal Aman uit Doesburg en Doetinchemmer Jordy Kloet hielden de eer hoog met een tweede en derde podiumplek met 34.03 en 37.52 minuten. Beiden hadden last van de warmtestuwing. Yahala liep vorige week in Enschede nog 1.09 uur. In Kilder was hij niet in staat het Koppelman lastig te maken in de slotfase. Yahala liep zijn eigen tempo. Kloet gaf aan de echte power te missen. Wel zijn de meeste Argonauten klaar voor het trainingskamp in Portugal. Veteraan Fred Keurntjes deed een goede test met een vierde plek in 39.47 minuten. De vijftig plusser hield rekening met de zware omstandigheden na een aantal maanden geen wedstrijden te hebben gelopen. Zijn krachten heeft hij uiteindelijk goed verdeeld. 

Eline de Jong uit Didam beloonde zich op haar 22e verjaardag op 22 april met een eerste plek bij de vrouwen in 42.28 minuten. ’’De huifkar die door de mulle paden voorbij trok zorgde voor opstuivend zand. De droge lucht en de lange klim omhoog maakte het wel afmattend. Maar ik kon redelijk herstellen. Ik zat in een mooi groepje waarin ik me kon optrekken. Vorig jaar won ik de vijf kilometer. Deze zware cross is niet te vergelijken met een andere tien kilometer. Nu is het toewerken naar de trackmeetings voor 1500/3000 en 5000 meters aan te scherpen. Dit jaar heb ik mijn pr op de duizend meter in Veldhoven aan kunnen scherpen naar 3.03 minuten. Ook heb ik lekker kunnen lopen bij het NK op de weg over 10 kilometer. Ik heb verder crosskampioenschappen gelopen in Emmeloord en in Soest. Helaas waren er geen podiumplaatsen voor mij.’’ 

Robin Rietman uit Doetinchem, lid van de Liemers won de 5,3 killometer in 17.42 minuten. Rietman beaamde dat hij het benauwd had en last van de pollen in de lucht. Wel was hij in staat met veel souplesse  de sterk lopende Luuk Nusselder uit Hummelo en Edwin Wissema uit Didam voor te blijven. Rietman over zijn race: ‘’In de eerste kilometer liepen we nog in een groepje waarin Edwin Wissema de kop aanvoerde. Ik hou normaal meer van een vlak parcours. Toch kon ik voorin goed mee en trok door. Samen met Bregje Sloot reis ik volgende week af naar het trainingskamp van de Liemers in Portugal. Mijn intentie is om niet teveel wegwedstrijden te lopen, maar vooral veel 1500 meters op de atletiekbaan.’’ Luuk Nusselder uit Hummelo, lid van het argotopteam werd een uitstekende tweede voor Wissema die met name met zijn werk in een drukke periode verkeert. Nusselder gaf aan zich goed te voelen, wist tijdens de sterke tempowisselingen bij te blijven. In de slotkilometer kon hij nog wat aanzetten. Wissema kwam in de laatste meters angstvallig dichterbij na de laatste bocht.  Kerstin van Embden uit Elten won bij de vrouwen in 22.56 minuten. Zij is herstellende van een enkelblessure en behaalde haar trainersdiploma. In eerdere sessies in Kilder liep ze al eens sneller. Tijdens de Paasloop wist ze weer druk te zetten en was erg tevreden. Van Embden kiest de rest van het seizoen om wat 1/8 triatlons te lopen en wat 1500 meters op de atletiekbaan. Op de 2,5 kilometer was het Tijmen Wisselink uit Zelhem van Argo die het parcoursrecord uit 2007 aanscherpte naar 8 minuten. 

Net als andere jaren was er voor de 296 deelnemers weer een doosje eieren als herinnering. Na afloop was er een snelle uitslagenverwerking ter plaatse dankzij Geovit van Gerbert Vossers. De Paasloop is mogelijk gemaakt dankzij de inzet van de vele vrijwilligers rondom Jan Wolbrink en Theo Bleumink.
Robin Rietman

Geen opmerkingen: