zaterdag 3 augustus 2019

Tempotrainingen voor een snellere tijd

Inzet gaat voor tijd bij de tempotraining
Oh nee, de tempotraining! Al enkele tientallen jaren weten we dat een slimme aanpak van tempotrainingen in je opbouw leidt naar een snelle tijd. Wie weet tot zelfs een persoonlijk record voor jou. Maar oh, wat zijn dat zware trainingen. Haak niet af, blijf erbij want dan pak je die winst in je opbouw. Zo doe je dat.

Hoe snel gaat de tempotraining
Klassiek gesproken heeft de tempotraining een duur van 20 minuten tot iets voorbij het uur. De intensiteit is hoog. Om het heel duidelijk te maken, je loopt heel hard maar niet zo hard als je in een intervaltraining de snelle stukken loopt. Dat komt voor veel hardlopers overeen met een snelheid die ligt tussen je 5 kilometer wedstrijdtempo en een 10 kilometer wedstrijdtempo.

Je voelt het al, een lastig tempo om heel lang vast te houden maar toch moet dat om het succes te bereiken. Ga maar na, als je dat tempo 20 minuten volhoudt denk je dat het 30 minuten waren. Het probleem in deze training: je tempo bepalen, vasthouden en zorgen dat je niet afhaakt. Hoe voorkom je dat afhaken en welke slimme trucs zijn er voor succes in je tempotraining?

Blok halveren
Geef het maar toe, je bent gretig en een tikkeltje te ambitieus. Vooraf denk je, ach die luttele 20 minuten tempotraining, piece of cake. Na 10 minuten denk je er heel anders over. De meeste hardlopers die starten met tempotrainingen zijn er eigenlijk nog niet klaar voor. Durf daarom bij de eerst paar tempotrainingen het blok te halveren.

Echt, je bent geen watje
Daarna kun je als strategie de tempotraining verdelen in blokken. Uit ervaring blijkt dat bij dit type training de hardloper vooral kijkt naar de tijd en niet naar de kilometers. Daarom kan het handig zijn om het op te breken naar overzichtelijke blokken van 5 minuten. Het blijft een tempotraining, dus je bent echt geen watje dat je er eerst blokken van maakt. Het doel met trainen is opbouwen en dat mag een beetje pijn doen maar mag nooit afbranden.

Je bent van een half blok naar 5 minuten blokken gegaan. Nu ga je door naar de volledige trainingstijd. Dan is er ook een slimme truc voor een effectieve training.

Focus die laatste verschrikkelijke 5 minuten weg
Op de helft van een tempotraining denk je al aan stoppen. Geloof het maar, de laatste 25% voelen net een stap te zwaar. Toch wil je de tempotraining afmaken. Hoe doe je dat? Focus verleggen.?Verleg dan je focus naar een onderdeel dat essentieel is om hard te lopen: de perfecte landing. Goed je voeten recht onder je middelpunt plaatsen. Houd daar je aandacht bij. Je zal verbaasd zijn hoe goed afleiding werkt om deze training keurig af te ronden.

Je kunt natuurlijk nog veel meer details in looptechniek gebruiken voor deze focustruc. Ik let zelf vaak juist op de afzet. Dat het afzetbeen goed gestrekt wordt en niet nodeloos energieverlies optreedt met een te ver gebogen knie.

Inzet telt sterker dan tijd
Hardlopen is een proces. Beter gezegd, je maakt een ontwikkeling door. Die is niet rechtlijnig omhoog maar gaat met pieken, dalen, kleine overwinningen en perioden van stilstand. Laat je niet van de wijs brengen door hardlopers om je heen die snelle kilometertijden lopen. Uiteindelijk is het de inzet die je verder brengt. De snelle kilometertijd is slechts een uitkomst van je inzet. Inzet gaat voor tijd bij de tempotraining. Ben je eenmaal een maand verder dan zal ook je tempotraining net weer een stukje makkelijker gaan. Volhouden!

Bijhouden die winst
Inzet gaat voor kilometertijden maar de tempotraining is bij uitstek geschikt om je progressie in de gaten te houden. Schrijf je nooit tijden op in een logboek? Doe dat wel bij je tempotrainingen. Het is mooi om te zien hoe je in de loop van de maanden kostbare seconden afschaaft. (bron)

Geen opmerkingen: