donderdag 29 augustus 2019

Rondje Ooijpolder in Nijmegen

Het voormalige Nederland Hervormde kerkje in Ooij
Vanuit het huis van mijn dochter en schoonzoon loop ik door de binnenstad van Nijmegen in de richting van de Waalkade. Onder de Waalbrug door kom ik voor de Ooypoort te staan, een wandelbrug die ongeveer 5 jaar geleden is aangelegd en door voetgangers gebruikt kan worden om het grensoverschrijdende natuurreservaat de Gelderse Poort in te gaan. Dit is een prachtig natuurgebied waar je oog in oog kunt komen te staan met wilde paarden, runderen en honderden watervogels en wordt tot één van de mooiste natuurgebieden van Nederland gerekend.

Enkele kilometers verder kom ik in buurtschap De Vlietberg, dat een 10-tal woonschepen en ongeveer even zoveel huizen omvat. De buurtschap is gegroeid rond de vroegere gelijknamige steenfabriek. De steenfabriek bestond uit een reeks veldovens met droogrekken. De fabriek is tot 1974 in gebruik geweest. De schoorsteen van de vroegere steenfabriek De Vlietberg is een gemeentelijk monument. Het is een afgetopte, oorspronkelijk 55 meter hoge, gemetselde schoorsteen met achtzijdige gemetselde voet, gebouwd voor de afvoer van gassen uit de ringovens.

Ik kom onderweg erg weinig mensen tegen en opeens duikt er aan mijn linkerhand een uitkijktoren 'het Ooievaarsnest' op. Nieuwsgierig als ik ben beklim ik deze en heb een mooi uitzicht over de omgeving. Verderop ligt de buurtschap en het natuurgebied de Groenlanden. Het bestaat uit een groot aantal zand- en kleiputten met ooibossen en een open moeras. Een groot gedeelte ervan is niet toegankelijk. In de Groenlanden leven veel moerasvogels zoals de blauwborst en de kleine karekiet. 

Langs het prachtige voormalige Nederland Hervormde kerkje in Ooij (gemeente Berg en Dal), loop ik langs verschillende dijkhuisjes terug naar de Oude Waal. De nevengeul aan mijn rechterhand is het gebied van de Galloway en Konikpaarden en heel in de verte zie ik de Waalbrug al weer opdoemen. Via het park Valkhof en het museum de Bastei loop ik de stad Nijmegen weer in en heb er een prachtige tocht opzitten.

Klik op de link voor enkele foto's 

Geen opmerkingen: