donderdag 15 augustus 2019

Werken aan je wedstrijdtempo

Wat kun je doen om je wedstrijd tempo te bepalen? 
Je hebt de afgelopen tijd getraind om de komende weken in een goed tempo je wedstrijden te lopen. Oke, je hoeft niet als eerste over de streep te gaan maar je wilt wel een goede persoonlijke prestatie afleveren. Wat kun je doen om je wedstrijd tempo te bepalen? We hebben wat tips voor je. 

1. Fundament 
In de afgelopen maanden zul je ervaren hebben wat een goed trainingstempo is. Dat tempo is de basis waarop je aan je snelheid kunt slijpen. 

2. Tempo gevoel 
Voel je tempo. Nog beter dan je app of klok op je pols in de gaten houden is het gevoel van het tempo. Luister even niet naar de piepjes. In deze maanden leer je waar je nieuwe tempo ligt. Door je ritme, cadans, gevoel van impact op je voeten, de strekking van je been; dat geeft een berg informatie over je tempo. Voelen, voelen en nog eens voelen. 

3. Verken wedstrijdsnelheid 
Als je een uitstekend gevoel hebt van een trainingstempo dan weet je dat het in een voorjaarswedstrijd nog net een stapje harder gaat. Bepaal waar je maximale mogelijkheden liggen en omschrijf dat terug naar je gevoel. Durf in je trainingen boven je traiingstempo te lopen. Train net wat vaker op dit niveau, al is het maar kort. 

4. Doel en tussentijden 
Schrijf ook tussentijden op die je wilt halen. Simpelweg een eindtijd opschrijven is niet genoeg. Splits het op. Kilometertijden zijn het makkelijkst maar vaak loop je niet precies op een gemiddelde. Ga bij een wedstrijd langs de route staan en dan ontdek je algemeen gesproken het volgende: een snelle start, gevolgd door een middendeel waarvan de tweede helft wat langzamer gaat. Het slot pept lopers weer op en dat leidt tot de snellere slotkilometers. 

5. Dat lastige midden 
Probeer in de sneller trainingen of eerste wedstrijden of je het middenstuk je tempo kunt volhouden. Heb je een 10 kilometer wedstrijd in gedachten, probeer dan in kilometer 6 en 8 een meer dan gemiddelde snelheid te lopen. 

6. Check de klimmeters 
Veel wedstrijden in Nederland zijn op vlakke parcoursen. Maar er zijn genoeg uitzonderingen. Er hoeft maar een venijnige brug in het parcours te liggen en je ideale tempo breekt. Check de route en visualiseer in je trainingen waar je moeilijke momenten verwacht. Die kun je dan straks ín de wedstrijd makkelijk aan.  

7. Sterk in het hoofd 
De tweede helft vraagt om een sterke geest. Voor een sterke wedstrijd houd je tijdens je wedstrijd je motivatie hoog. Strijden tot op de finish, dan zit er een persoonlijk record in. Succes met je tempo. (bron)

Geen opmerkingen: