vrijdag 14 februari 2020

5 oorzaken van een zwarte teennagel

Een misverstand is dat alleen langeafstandslopers kans hebben op zwarte nagels, want ook mensen die met een zeer hoge intensiteit trainen komen ze voor
Zwarte teennagels. Hoewel veel hardlopers het herkennen, een zwarte teennagel komt niet altijd alleen door hardlopen. De oorzaak dat veel hardlopers zwarte teennagels hebben kan bijvoorbeeld zijn doordat de bovenkant van je schoen bij elke stap tegen je nagel wrijft. Of de teen drukt steeds tegen de voorkant van je schoen. Een misverstand is dat alleen langeafstandslopers zoals marathonlopers kans hebben op zwarte nagels, want ook mensen die met een zeer hoge intensiteit trainen komen ze voor. Sommige hardlopers zien het zelfs als een statussymbool: je bent pas een echte bikkel als je een aantal zwarte nagels hebt.

Oorzaak zwarte teennagel door een aandoening
Maar, niet alle zwarte teennagels worden dus veroorzaakt door hardlopen. Sterker nog, soms is het verschijnsel een teken van een ernstigere aandoening. Hoe weet je wanneer je je zorgen moet maken om een zwarte teennagel en wanneer het onschadelijk is? Dat lees je in dit artikel.

1. Zwarte teennagels door voortdurende belasting tijdens het hardlopen
De meest voorkomende boosdoener voor zwarte nagels is de voortdurende belasting, zoals zich die bij hardlopen met slecht passende schoenen voor kan doen. Ontdek je een zwarte nagel kort na een hardlooptraining, of na een dag waarin je de hele dag op te krappe of te ruime schoenen hebt gedragen, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak.

Hoe erg is een zwarte teennagel door het hardlopen?
De ernst van het probleem met de zwarte nagels die zo ontstaan varieert van mild (denk aan: een kleine, pijnloze, zwartblauwe verkleuring onder de nagel), tot ernstig (grote, bloedige blaren tussen je nagel en de huid onder de nagel, de nagelplaat). In milde gevallen is er geen behandeling nodig. De donkere plek groeit er gewoon uit.

Kan een zwarte teennagel eraf vallen?
In ernstige gevallen kan nagel gedeeltelijk of volledig loskomen van de nagelplaat. Dit proces kan behoorlijk pijnlijk zijn, met name als de nagel gedeeltelijk vast blijft zitten. Als de nagel volledig loskomt van de nagelplaat, dan is de nagel ten dode opgeschreven. Het goede nieuws is dat het dan niet langer pijnlijk is. Het slechte nieuws? Het kan lang duren voordat er een nieuwe nagel groeit. Voor de nagel van een grote teen kan dat een jaar duren, de kleinere nagels hebben daar drie tot zes maanden voor nodig. In bepaalde gevallen kan een verse nagel beginnen te groeien onder een oude, dode nagel. Maar als de oorzaak van de problemen niet is weggenomen, dan kan de nieuwe nagel in het gedrang komen en losraken. Om dit te voorkomen kun je de dode nagel door de arts bij laten knippen of volledig laten verwijderen. De nieuwe nagel krijgt dan de noodzakelijke ruimte om goed te groeien.

Als de huid rond de zwarte teennagel rood of vochtig is
Als de huid rond je zwarte nagels rood of vochtig is, dan zit daar waarschijnlijk een ontsteking. De genezing kan dan een langdurige aangelegenheid worden. Ga langs de huisarts om een chronische infectie te voorkomen.

Hoe kan ik zwarte teennagels door hardlopen voorkomen?
De oorzaak van deze categorie zwarte teennagels is meestal vrij gemakkelijk weg te nemen. Draag bijvoorbeeld een iets grotere schoen, of kies voor een dunnere sok. Hierdoor komen je tenen wat minder in de knel te zitten.

2. Zwarte teennagels door een bloeduitstorting
Als je een zwaar voorwerp (bijvoorbeeld een halter) op je voet laten vallen, dan kunnen er bloedvaatjes onder je nagel stuk gaan waardoor zich bloed op kan gaan hopen. Dit verschijnsel staat te boek als het 'subunguaal hematoom'. De diagnose is meestal niet lastig, omdat het vrijwel onmiddellijk na een incident zal verschijnen.

Dit kan je doen: De opbouw van bloed veroorzaakt typisch een pijnlijke kloppende sensatie, die kan worden aangepakt door een kleine naald door de nagel te prikken om het bloed af te tappen. Deze procedure verlicht zowel de druk als de donkere kleur onder de nagel - en moet altijd door je arts worden gedaan. Ga er niet zelf aan zitten prutsen maar vraag je arts om deze kleine ingreep te doen zodat de kans op infecties minimaal blijft.

De meeste subunguale hematomen zijn het gevolg van onoplettendheid of domme pech. Je kunt het risico verkleinen door bij activiteiten met een risico op deze aandoening schoenen met beschermende, harde neuzen – zoals ze die bijvoorbeeld op een bouwplaats dragen – te dragen.

3. Zwarte teennagel door een schimmelinfectie
Schimmelinfecties, zoals voetschimmel, kunnen zich uitbreiden naar je teennagels waardoor deze een gele, blauwe, groene, bruine, paarse of zwarte tint geven. Dit kleurbereik is uniek voor schimmel, net als de aanwezigheid van schilfers. Deze kalkachtige witte substantie heeft bovendien een onaangename geur.

Dit kan je doen: Als je denkt dat je een schimmelinfectie hebt, ga dan naar je arts - hij of zij kan een deel van je nagel knippen en dat analyseren om een diagnose te bevestigen. Behandelopties variëren afhankelijk van de ernst van de infectie. Milde gevallen worden vaak aangepakt met lokale medicijnen (zoals een zalfje), terwijl hardnekkige schimmels te lijf worden gegaan met orale medicatie (pillen of een drankje) of zelfs laserbehandeling vereisen.

Je kunt op een aantal manieren proberen een schimmelinfectie in je teennagel te voorkomen. Knip je nagels met grote regelmaat, kies voor goed passende en ademende schoenen en sokken, loop niet op blote voeten in openbare ruimten zoals kleedkamers en zwembaden. Maak geen gebruik van schoenen, sokken, nagelknippers of nagelvijlen van iemand anders.

4. Zwarte teennagel door huidkanker
Subunguaal melanoom - de meest ernstige vorm van huidkanker - kan onder je nagel op de nagelplaat groeien en een verkleuring van de huid veroorzaken. Het ontwikkelt zich meestal langzaam en pijnloos, waardoor er meestal pas laat wordt ingegrepen.
Je alarmbellen moeten gaan rinkelen als de verkleuring verder reikt dan de nagel zelf. Als je andere oorzaken als te kleine schoenen of een vallend voorwerp uit kunt sluiten, en je nagel en diens omgeving langzaam van kleur begint te veranderen, dan moet je het laten nakijken door je arts.

Als je regelmatig bij de pedicure langsgaat en je een fervent gebruiker van nagellak bent, controleer je tenen tussen het wisselen van nagellak nauwkeurig. Op die manier kun je eventuele veranderingen signaleren. Het zou het allerbeste zijn als iedereen jaarlijks een huidcontrole laat doen door de huisarts of dermatoloog.

Dit kan je doen en zo kan je het voorkomen: Deze vorm van melanoom is uiterst zeldzaam en kan, als andere vormen van huidkanker dodelijk zijn. Als het vroeg wordt ontdekt is het goed behandelbaar. Chirurgie is de enige behandeloptie voor subunguaal melanoom, waarbij de chirurg je gehele nagel verwijdert. Omdat het subunguaal melanoom niet door de zon wordt veroorzaakt, kan het moeilijker zijn om dit te voorkomen dan andere vormen van kanker, die voorkomen kunnen worden door uit te zon te blijven en zo nodig zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor te gebruiken. Het kan wel helpen om je voeten in het algemeen schoon en in goede conditie te houden.

5. Zwarte teennagel door huidskleur
Af en toe is donkere verkleuring van het nagelbed slechts een kwestie van huidtinten. Bij mensen met een gekleurde huid zal dit het meest voorkomen. In de huid onder je teennagels kan, net als de huid op andere plekken op je lichaam, de pigmentatie na verloop van tijd veranderen.

Vaak is dit type verkleuring symmetrisch en te zien op meerdere tenen. De kleine tenen kunnen bijvoorbeeld verkleuring van dezelfde grootte en vorm ontwikkelen. Nog een veelbetekenend teken: vergelijkbare kleuren onder je vingernagels. Deze zaken kunnen helpen om de goedaardige zwarte nagels te onderscheiden van de meer kwaadaardige exemplaren, waarbij het meestal om slechts één nagel gaat. Toch is het aan te raden om eventuele nieuwe en gebruikelijke kleurveranderingen door je podoloog of dermatoloog te laten controleren, zodat je zeker weet dat er niets aan de hand is. (bron)

Geen opmerkingen: