zaterdag 29 februari 2020

Waarom dadels ideaal zijn als snack tijdens het hardlopen

Als je een dadel eet krijg je gedoseerd de suikers binnen die je wil, zonder dat je daarna met een enorme suikerdip zit opgescheept
De perfecte hardloopsnack waar je nog niet aan had gedacht.

Het is geen nieuws meer dat het eten van koolhydraten de beste brandstof is voor het hardlopen. En je weet waarschijnlijk ook dat als je echt een snelle boost wil, je het beste voor eenvoudige koolhydraten kunt kiezen, zoals suiker. Maar er is een andere snack die je misschien nog niet op je lijstje had staan. Jawel. De dadel. Wij vertellen je waarom deze - van oorsprong Arabische - steenvrucht zo goed is voor tijdens het hardlopen.

De ene suiker is de ander niet
Maar niet alle suikers zijn hetzelfde. De geraffineerde suikers zoals je die in snoep en koek kunt vinden, worden echt direct opgenomen in het bloed en zorgen daar voor een flink piek in je bloedsuikerspiegel waarna deze ook weer keihard omlaag klettert. Kort gezegd komt het er dan op neer dat je eerst een flink boost aan energie krijgt om daarna tegen de muur te lopen voordat je klaar bent met hardlopen. En dat wil je liever niet.

Waarom Medjool Dadels ideaal zijn als snack voor het hardlopen
Medjool dadels kun je vinden tussen het verse fruit in de supermarkt. Een portie Medjool dadels bevat ongeveer 33 gram koolhydraten (in de vorm van fruitsuikers) en voorziet je van 15% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vezels. Het voordeel van dadels is dat ze een lage glycemische index (GI) hebben dankzij de natuurlijke aanwezigheid van vezels die ervoor zorgen dat de suikers langzamer worden opgenomen. Kortom: als je een dadel eet krijg je gedoseerd de suikers binnen die je wil, zonder dat je daarna met een enorme suikerdip zit opgescheept.

Dadels zijn gezond
Medjool-dadels zitten daarnaast boordevol kalium. Met 281 milligram per portie bevatten dadels 50 procent meer kalium dan bananen. Dadels helpen hardlopers om tijdens het hardlopen langdurig koolhydraten af te geven en de glycogeen in het lichaam aan te vullen. Dadels helpen de elektrolyten die tijdens het hardlopen verloren zijn gegaan weer in evenwicht te brengen wat weer krampen na een hardlooptraining kan voorkomen.

Andere noemenswaardige vitamines in deze zoete fruitsoort zijn de verschillende B-vitamines (die onder andere helpen om de suikers om te zetten in energie en helpen bij spieropbouw), de vitamine A, calcium, ijzer en magnesium.

Dadels in een recept
Steeds vaker zie je heerlijke recepten waar dadels worden gebruikt als zoetmaker. Als je af en toe probeert om de geraffineerde suikers in je dieet te vervangen voor dadels, kun je genieten van een zoete snack en meteen profiteren van alle voordelen die deze steenvrucht te bieden heeft. (bron)

Geen opmerkingen: