zondag 29 augustus 2021

Wereldrecord Yalemzerf Yehualaw op halve marathon

Yalemzerf Yehualaw

De 22-jarige Ethiopische atlete Yalemzerf Yehualaw heeft in de Noord-Ierse plaats Larne het wereldrecord op de halve marathon bij de vrouwen verbeterd. Ze is de eerste atlete die onder de 64 minuten is gedoken.

Yehualaw liet de klok na 21,1 kilometer stilstaan op 1.03.43 en haalde daarmee 19 seconden af van de oude toptijd van de Keniaanse Ruth Chepngetich, die in april in Istanbul het record op 1.04.02 had gezet.

De Nederlandse atleten Roy Hoornweg en Mohamed Ali waren tijdens de recordrace de gangmakers van Yehualaw. Zij loodsten haar naar de vereiste tussentijden op het vlakke parcours. „Voor mij is dit een droom die uitkomt. Ik heb twee keer eerder geprobeerd het wereldrecord te verbeteren en toen lukte het niet, ik ben heel blij dat het nu wel is gelukt”, zei Yehualaw, die deel uitmaakt van Global Sports van atletenmanager Jos Hermens.

Yehualaw won vorig jaar oktober brons op de WK halve marathon. Ze wist zich echter niet te plaatsen voor de 10.000 meter bij de Olympische Spelen in Tokio. (bron)

Geen opmerkingen: