dinsdag 3 augustus 2021

Olympische Spelen nacht 5: Series 200 en 400 meter

Lieke Klaver naar halve finale
Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. In de nacht van maandag op dinsdag plaatsten Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Taymir Burnet zich voor de halve finales.

Klaver en De Witte naar halve finale 400m

Ze kwamen eerder al in actie tijdens de mixed relay, vandaag begonnen Lieke Klaver en Lisanne de Witte met hun individuele toernooi. In de laatste serie van de voorronde van de 400 meter dwong Lieke Klaver rechtstreekse kwalificatie af naar de halve finale. Ze kwam tot een tijd van 51.37 seconden en eindigde daarmee als derde in haar serie. Klaver liep heel gecontroleerd, zo zei ze bij de NOS. "Dit is prima voor nu, maar straks moet er wel een tandje bij om nog harder te gaan lopen." Over de extreem warme omstandigheden vandaag in Tokio zei Klaver dat het tijdens de warming-up voelde alsof ze in een magnetron aan het opwarmen was.

Ondertussen zat Lisanne de Witte al een tijdje in de wachtkamer. De Witte werd een aantal series eerder vierde in haar serie in haar snelste tijd van dit seizoen van 51.68 seconden. Omdat alleen de eerste drie atleten per serie zich rechtstreeks plaatsten voor de halve finales, was het voor De Witte nog afwachten of haar tijd voldoende was voor een plek in de halve eindstrijd. Het is niet de eerste keer dat De Witte in deze situatie zit: "Ik maak het altijd net even te spannend en ik hoop dat het deze keer net de goede kant op gaat vallen". In de series na De Witte was er maar één nummer vier sneller. Dat betekent dat Lisanne de Witte zich op basis van haar tijd heeft geplaatst voor de halve finale van de 400 meter! De halve finales staan woensdag om 12:30 Nederlandse tijd op het programma.

Ook Burnet naar halve finale

Ook Taymir Burnet is doorgedrongen tot de halve finale. Hij liep 20.60 seconden in de series van de 200 meter, zijn snelste tijd van dit seizoen. Hiermee werd hij derde in zijn serie. Dat was goed voor rechtstreekse kwalificatie naar de halve finale die vanmiddag om 13:50 uur al gelopen gaat worden. De lastige baan twee was geen groot obstakel voor Burnet: "Je moet een beetje slim lopen. In de bocht energie besparen en alles geven op het rechte stuk.", zo zei hij voor de camera van de NOS.

Hassan krijgt medaille

Vannacht kreeg Sifan Hassan haar gouden medaille uitgereikt in het Olympisch Stadion in Tokyo. Teruglezen hoe ze gister naar de olympische titel liep? Klik hier.

Tijdschema vanmiddag

Hieronder het complete tijdschema van vanmiddag. Menno Vloon staat in de finale van het polsstokhoogspringen, Mike Foppen loopt de series van de 5000 meter en Taymir Burnet loopt zijn halve finale. Klik hier voor meer informatie over TeamNL op de Olympische Spelen.