zaterdag 19 februari 2022

Hardlopen en wijn drinken, gaat dat samen?

Kun je onbezorgd een wijntje drinken of gaat dat juist niet samen met hardlopen?

Gisteren was het Nationale Drink Wijn Dag! Als je een excuus zoekt om een fles open te trekken, is die eenvoudig gevonden. Maar kun je onbezorgd een wijntje drinken? Of gaat dat juist niet samen met hardlopen? Minder is altijd beter, maar ook als jij dat glas wijn niet kunt laten staan, hebben we tips.

Luid jij het weekend graag in met een glas wijn? Lees snel verder, dan maak je straks een weloverwogen besluit als je om die zoveelste refill wordt gevraagd.

Het effect van een glas wijn

Een zware training zorgt voor ontstekingsreacties in het lichaam. Het opruimen hiervan geeft je lichaam de prikkel die het nodig heeft om sterker te worden. Maar teveel ontstekingen hebben een averechts effect. En aangezien alcohol ook ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaakt, kan dit jouw herstelproces behoorlijk verstoren. Het is zonde van je energie als je lichaam ontstekingsreacties moet blussen van de alcoholinname. Dat is overigens nog belangrijker wanneer je geblesseerd bent, want alcohol zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar spieren en pezen en zit jouw herstel in de weg.

Wil je jouw grenzen opzoeken en snelle tijden lopen? Bedenk dan dat je het herstel van jouw lichaam serieus moet nemen. Na een intensieve training heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen. Hierbij zijn rust, slaapkwaliteit, voldoende vocht en de juiste voeding van belang. Het groeihormoon dat zorgt voor spierherstel en jouw spieren sterker maakt, floreert tijdens onze slaap. Alcohol remt de productie van dit hormoon juist. Ook de kwaliteit van je slaap is minder goed nadat je alcohol hebt gedronken. Je slaapt minder diep en je lichaam is bezig met andere processen, zoals het verwerken van de giftige stoffen uit alcohol. Die wijn kun je dus beter laten staan rondom trainingen en wedstrijden.

Tegen beter weten in

Natuurlijk, niet iedere hardloper kan dat glas wijn weerstaan. Ook dan hebben we een aantal tips, zodat je tijdens je training de volgende dag zo min mogelijk last ondervindt.

-Drink niet alleen wijn! Blijf ook goed water drinken om uitdroging te voorkomen. En vergeet de borrelhapjes niet, want een lege maag versnelt de opname van alcohol.

-Wachten tot de avond met het drinken van alcohol? Helemaal niet nodig. Hoe eerder op de dag, hoe beter eigenlijk. Dan heeft je lichaam meer tijd om de alcohol te verwerken en heeft het minder invloed op de kwaliteit van je slaap.

-Wil je een ‘verantwoorde’ keuze maken, dan heeft een biologische rode wijn de voorkeur. De blauwe druiven bevatten het stofje resveratrol. Dat is een plantaardig bestandsdeel dat werkt als een antioxidant. Resveratrol is een beschermingsstofje voor je lichaamscellen en komt vooral voor in biologische druiven en bessen. Maar dagelijks een handje biologische druiven is ook een optie om deze beschermers binnen te krijgen.

Kortom, als ambitieuze hardloper kun je dat glas wijn beter laten staan. Echte gezondheidsvoordelen zijn er niet. En wil je toch een keertje zondigen? Drink dan met mate, het liefst biologische rode wijn en bij voorkeur buiten de trainingen en wedstrijden om. (bron)

Geen opmerkingen: