zondag 20 februari 2022

Zo bizar snel is het wereldrecord 10 km hardlopen

Rhonex Kipruto

De sportwereld is altijd in ontwikkeling: er zijn snellere banen, betere hardloopschoenen en nieuwe trainingsmethoden. Hardlopers worden gewoonweg sneller. Dat zie je terug in hardlooptijden, zoals op het wereldrecord 10 km hardlopen.

Dit is het wereldrecord 10 km hardlopen

Om een wereldrecord hardlopen op je naam te zetten, moet je héél diep gaan. En een stuk sneller hardlopen dan de gemiddelde loper. Zo is de 10 km een afstand waar je als hardloper een tijd van rond het uur al een mooie gemiddelde tijd neerzet. Maar de professionele hardlopers draaien hun hand daar niet voor om: die lopen maar liefst méér dan twee keer (!) zo snel.

Welke tijd moet je dan precies aan denken? Aan tijden waar je al trots op kunt zijn als je een 5 km loopt. Zo staat het wereldrecord 10 km hardlopen bij de mannen op naam van de Keniaanse Rhonex Kipruto met een bizarre tijd van 26:24 minuten. Het wereldrecord 10 km hardlopen bij de vrouwen staat op naam van de Ethiopische Almaz Ayana met een uitzonderlijke tijd van 29:17 minuten.

Dit is Nederlands record 10 km hardlopen

Hoe korter de afstand, hoe kleiner het gat tussen hardlooptijden wordt. Dus, hoe verhoudt het Nederlands record 10 km hardlopen zich ten opzichte van het wereldrecord 10 km hardlopen? Beiden tijden, zowel bij de mannen als vrouwen, zijn meer dan anderhalve minuut 'langzamer' - nogal een verschil op een afstand als de 10 km hardlopen.

Dat geeft maar weer eens aan hoe bizar snel het wereldrecord hardlopen op de 10 km is. Zo staat het Nederlands record 10 hardlopen bij mannen staat op naam van Abdi Nageeye Richard Douma met een tijd van 28:08 minuten. Het Nederlands record 10 hardlopen bij vrouwen staat op naam van Lornah Kiplagat met een extreem snelle tijd van 30:59 minuten. Wil je zelf een poging wagen? Hier vind je een hardloopschema 10 km: houvast voor een vlammende start!

Dit is de snelste tijd 10 km hardlopen

Dus, wat is de snelste tijd op de 10 km? Officieel staat het wereldrecord 10 km hardlopen op naam van eerdergenoemde Rhonex Kipruto met een bizarre tijd van 26:24, een gemiddelde snelheid van bijna 23 km/h. Dit is de snelst gemeten 10 km tijd tijdens een officiële atletiekwedstrijd.

Maar bestaat er, officieuze, snellere tijden op de 10 km hardlopen? Denk aan Eliud Kipchoge die een marathon onder de 2 uur liep, maar niet als officieel record werd erkend (onder andere door de windtunnel). Wie weet bestaan er nog snellere 10 km lopers, maar wij achten de kans klein. Aan jou de eer het tegendeel te bewijzen! (bron)

Geen opmerkingen: