vrijdag 4 februari 2022

Kan iedereen een marathon uitlopen?

Als tijd geen rol speelt, zouden de meesten van ons wel in staat zijn om een marathon te finishen!

Voor veel hardlopers is het volbrengen van een marathon het ultieme doel. Zowel fysiek als mentaal is het een uitdaging die je tot het uiterste dwingt. En juist dat maakt de euforie achteraf zo groot. Is het finishen van een marathon voorbehouden aan uiterst getrainde atleten of kan iedereen een marathon uitlopen?

Jaarlijks laten duizenden hardlopers zich verleiden tot het lopen van een marathon. Finishen is echter niet voor iedereen weggelegd. Bij 1 op de 5 inschrijvers gaat het mis. Zij haken af in de voorbereiding (meestal wegens een blessure) of krijgen onderweg te maken met kramp, uitdroging of vermoeidheid waardoor ze de 42,195 kilometer niet kunnen volbrengen.

Oerkracht

‘Los van de vraag of het verstandig is, denk ik dat iedereen wel een marathon kan volbrengen. Ook zonder specifieke voorbereiding’, stelt hardloopcoach en hardlopen.nl-expert Rob Veer. ‘Mensen zijn vaak tot veel meer in staat dan we over het algemeen denken. Wanneer het om leven of dood gaat, laat je je echt niet tegenhouden door een blaar of pijn in de knie.’

De oerkracht waar we over beschikken, zou in principe dus voldoende moeten zijn om je naar de eindstreep te brengen. Maar er zijn meer factoren die bepalen hoe succesvol jouw marathonavontuur uitpakt: je lichaam, je training en je verzorging onderweg.

Aanleg

Niet iedereen zal een marathon met dezelfde inspanning beleven. Hoe makkelijk je het lopen van een marathon ervaart, wordt voor een groot deel bepaald door aanleg en lichaamsbouw. Je VO2-max en het soort spieren zijn voor een groot deel erfelijk bepaald en bepalen hoe geschikt je bent als duursporter. Hoe meer snelle spiervezels je hebt (en hoe explosiever je dus van nature bent), des te meer moeite je zult hebben met het lopen van lange afstanden.

Daarnaast spelen ook (over)gewicht en blessuregevoeligheid een belangrijke rol. Overgewicht maakt het niet onmogelijk om een marathon te lopen, maar het maakt iedere stap wel een stuk zwaarder. Bovendien zorgt meer gewicht voor een hogere belasting op je gewrichten en dat is waar de problemen vaak ontstaan.

Grenzen verleggen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet waar je aan begint en onderschat het lopen van een marathon niet. Uitgaande van een gemiddelde tijd van 4 uur en een pasfrequentie van 170 passen per minuut, zet je ongeveer 40.000 stappen om de finishstreep te bereiken. Dat is een behoorlijke aanslag op je lichaam.

Hoe slechter de voorbereiding, hoe groter de aanslag op je lichaam. Pijn en blessures zijn de voornaamste reden dat lopers hun marathonavontuur halverwege moeten staken. Maar als je mentaal sterk bent, kun je ook met pijn heel lang doorlopen. ‘Mensen kunnen daarin enorme grenzen verleggen, maar je loopt jezelf dan wel de vernieling in’, stelt Veer. ‘Het lopen van een marathon kan soms nog maandenlang voor problemen zorgen. Fysiek kun je gebroken zijn, maar mentaal net zo goed. Het doet wat met je als je ontzettend diep moet gaan om de finish te halen. Misschien associeer je hardlopen voortaan met pijn en ellende en vind je het helemaal niet meer leuk. Dat is zonde.’

Training vergroot de kans om een marathon tot een goed einde te brengen. En met een gedegen voorbereiding is de kans bovendien groter dat je ook plezier beleeft aan het lopen van een marathon. Enerzijds zijn het je pezen en gewrichten die moeten wennen aan de belasting van het lopen, anderzijds is het je conditie die je moet opbouwen. Trek hier de tijd voor uit en gebruik eventueel een hardloopschema of sluit je aan bij een loopgroep. ‘Het is van belang om ervaring op te doen met langdurig sporten’, tipt Veer. ‘Doe in de voorbereiding in ieder geval een duurloop van 2,5 à 3 uur. Wat gebeurt er dan met je lichaam? Je merkt vanzelf waar je tegenaan loopt.’

Brandstof onderweg

Heb je jouw marathonvoorbereiding succesvol doorlopen? Dan kan het nog steeds misgaan op de grote dag zelf. Vaak is dat het gevolg van een energietekort, waardoor de man met de hamer toeslaat. Zorg er dus voor dat je tijdens de marathon voldoende vocht en energie binnenkrijgt. Zo is de kans groter dat je niet opgebrand moet afhaken en jouw gekozen tempo tot de finish kunt volhouden.

Als tijd geen rol speelt en we ons niet bezighouden met de afbraak die het doet aan je lichaam, zouden de meeste van ons wel in staat zijn om een marathon te finishen. Desnoods kruipend. Of je dat moet willen, is een ander verhaal. (bron)

Geen opmerkingen: