donderdag 3 februari 2022

Zo ga je om met honden tijdens het hardlopen

Wees voorbereid en voorkom bijtincidenten

Hardlopers en honden, het is soms een lastige combinatie. Onze paden kruisen elkaar nou eenmaal regelmatig. Ben je bang voor honden? Of vind je het vervelend als ze achter je aan rennen of tegen je opspringen? Deze tips helpen viervoeters op veilige afstand houden.

Honden en hardlopen

Denk je ontspannen door het bos te lopen, komt er een grote hond blaffend op je afgerend. Of een loslopend exemplaar zet de achtervolging in en jij probeert ‘m met kloppend hart voor te blijven. Dat kan best eng zijn, zeker als je geen kennis hebt over hondengedrag of bang bent voor honden.

Wees voorbereid

Hondeneigenaren zijn te allen tijde verantwoordelijk voor het (ongewenste) gedrag van hun huisdier. Het merendeel wil gelukkig helemaal niet dat hun hond anderen lastigvalt. Maar het blijven nu eenmaal dieren en die reageren af en toe onvoorspelbaar. Puppy’s en jonge honden moeten nog leren hoe ze met hardlopers omgaan. En helaas zijn er ook hondenbezitters die het niet zo nauw nemen met de omgangsvormen. Daarom kan het geen kwaad om als hardloper voorbereid te zijn op confrontaties met honden en kun je hieronder lezen hoe je gedrag van een hond kunt inschatten, en wat je vooral wel en niet moet doen.

Hoe weet je of een hond zal bijten?

Vrijwel alle honden die op je af of achter je aan rennen en misschien zelfs grommen of blaffen, hebben geen snode plannen. Ze zien het als een spelletje of ze volgen hun jachtinstinct. Sommige honden schrikken van hardlopers en hun snelle bewegingen en daarom willen ze je wegjagen. De andere kant van het verhaal is dat elke hond kan bijten, hoe schattig hij er ook uitziet. Omdat hij angstig is of zijn territorium wil verdedigen bijvoorbeeld.

Signalen dat een hond gaat bijten

Honden geven meestal eerst stress- en waarschuwingssignalen voordat ze zullen bijten. De gemiddelde hond gaat conflicten namelijk liever uit de weg. Deze signalen zijn onder andere gapen, wegkijken, aan de neus likken, neus rimpelen, verstijven, staart omhoog, lip optrekken, rechtopstaande haren en tanden laten zien. Hondentaal is echter moeilijk te herkennen en begrijpen zonder uitgebreide ervaring met honden. Zo lijkt kwispelen een uiting van blijdschap, maar er zijn diverse vormen van kwispelen met subtiele verschillen. Een hond kan bijvoorbeeld ook kwispelen vanwege stress.

Do’s

Elkaar de ruimte geven helpt bijtincidenten voorkomen. Dit kun je het beste wel doen:

-Ga met een boogje richting een hond of houd een stukje afstand.

-Komt er een hond op jou af en ben je daar niet van gediend? Ga stilstaan met je armen langs je lichaam en kijk de andere kant op, zodat je zo saai mogelijk bent voor de hond.

-Opspringende hond? Sta stil, armen rustig langs je lichaam, draai weg van de hond.

-Wegkijken, langs een hond heen kijken.

-Probeer ontspannen te blijven, adem gewoon door. Honden kunnen gespannen lichaamstaal van mensen opmerken en deze spanning overnemen.

-Bij een (waak)hond of een hond die vastgemaakt is: compleet negeren en rustig doorlopen.

-Vermijd losloopgebieden voor honden en populaire uitlaatplekken, als je honden het liefst helemaal ontwijkt.

-Heb je een fobie voor honden die je leven negatief beïnvloedt, overweeg dan om daar hulp bij te zoeken, zoals gedragstherapie.

-Zie je een leukerd die je wil aaien? Vraag toestemming aan de eigenaar, die weet of zijn hond dat op prijs stelt. Mag het, laat de hond dan eerst aan je hand snuffelen en aai hem vervolgens aan de zijkant van zijn kop of lijf. Bovenop de kop geaaid worden vinden ze meestal vervelend.

Don’ts

-Recht op een hond af rennen, want dat kunnen honden als bedreigend ervaren. Honden benaderen elkaar vaak via een boogje om elkaar gerust te stellen.

-Aanstaren of recht in de ogen aankijken.

-Zo snel mogelijk wegrennen: dat motiveert een hond juist om achter je aan te gaan.

-Gillen, schreeuwen, met je armen wapperen, onverhoedse bewegingen maken. Honden kunnen schrikken of denken dat je wil spelen.

-Honden aaien of aanraken zonder eerst met de eigenaar te overleggen.

-De stok of bal van een onbekende hond pakken, daar reageren ze niet altijd vriendelijk op.

-Je iets aantrekken van eigenaren die roepen 'Hij doet niks hoor!'. Maak zelf je afweging. Loop lekker een blokje om als jou dat angstzweet bespaart.

Tips voor hondenbezitters

Als hondenbezitter doe je angstige voorbijgangers een groot plezier door een beetje rekening met ze te houden. Laat je hond alleen los op plekken waar dat toegestaan is. Train hem of haar om hardlopers en andere voorbijgangers met rust te laten. Probeer jagen en opspringen af te leren. Een hondenschool, -trainer of -gedragsdeskundige kan je daarmee helpen.

Kom je een hardloper tegen die benauwd naar jouw trouwe metgezel kijkt? Roep je hond bij je en lijn hem aan. Doe een stapje op zij als het nodig is en zorg dat jij zelf tussen de passant en je hond in staat. Veel hardlopers zullen je dankbaar zijn! (bron)

Geen opmerkingen: