woensdag 31 augustus 2022

Help, mijn VO2Max daalt!

De VO2Max is een goede graadmeter voor je conditie

Sinds mei van dit jaar train ik met een vermogensmeter. Een heel nuttige toevoeging voor wanneer je serieus met hardlopen bezig wil zijn. Alleen had ik in de twee jaar die ik hardloop nog nooit de noodzaak van een horloge gezien. Ik nam altijd mijn telefoon mee, die me keurig om de kilometer mijn pace doorgaf. Dat was voor mij toen voldoende. Maar omdat je bij vermogen toch bijna continue in de gaten moet houden of je wel het juiste vermogen loopt moest er toch zo’n horloge komen. Na alles op een rijtje te hebben gezet koos ik voor een Apple Watch. In combinatie met een Stryd vermogensmeter was dat voor mij de meest flexibele oplossing.

Maar dit stukje gaat niet over het lopen op vermogen. Zo’n horloge meet ook je VO2Max en dat is een heel goede graadmeter voor je conditie. Nu moet je die getallen die uit zo’n horloge rollen niet heel serieus nemen. Het is een benadering en de manier waarop zo’n horloge je VO2Max berekent verschilt tussen merken en modellen. Een officiële meting doe je in het lab maar desalniettemin geven veranderingen in de gemeten VO2Max wel aan waar je conditie naar toe gaat en is daarmee een goede trainingsindicator.

De eerste maand steeg na regelmatige training mijn VO2Max elke paar dagen met een procentpunt (0,1). De getallen kwamen overeen met de manier hoe mijn training en mijn algemene gesteldheid voelde. Tot vier weken geleden mijn VO2Max opeens behoorlijk hard begon te dalen. Ik was een weekje ziek geweest maar ondanks dat ik mijn training weer op het oude niveau had opgepakt bleef mijn VO2Max maar dalen terwijl de trainingsintensiteit net zo hoog was als voorheen.

De afgelopen week begon dan eindelijk mijn VO2Max weer te stijgen. In een week tijd ongeveer met een procentpunt per dag. Ik was er van overtuigd dat het niet door mijn training kwam en ben gaan zoeken welke factor nou de bepalende was. Ik had het idee dat het de weersomstandigheden waren. De temperaturen en de luchtvochtigheid waren de afgelopen twee maand hoog. Vanaf afgelopen weekend daalde de temperatuur beduidend en ook de luchtvochtigheid was lager.

Met enig Google werk vond ik dit artikel:

Bij dit onderzoek bleek dat onder hoge luchtvochtigheid en temperaturen je VO2Max inderdaad daalt. Je kan dus onder gelijke trainingsinspanning een dalende VO2Max hebben terwijl dat volledig wordt bepaald door externe factoren. Overigens laten andere onderzoeken zien dat ook onder koude omstandigheden je VO2Max daalt. Dus ook onder winterse omstandigheden kan het zijn dat je straks een dalende VO2Max waarde ziet. Het is dus niet altijd je conditie die omlaag of omhoog gaat, het kunnen ook externe factoren zijn.

Hans Monasso

Geen opmerkingen: