woensdag 3 augustus 2022

Zutphen stadsrandwandeling

De IJssel met zijn lage waterstand

Niet stadswandeling, maar stadsrandwandeling is de naam van deze 7,2 kilometer lange wandeling rond Zutphen. Gelukkig doet de Stadsrandwandeling ook het prachtige historische centrum van de Hanzestad Zutphen aan. Verder gaat het door parkachtige stroken groen om het centrum. We lopen langs middeleeuwse monumenten, pittoreske hofjes, de oever van de IJssel, onverharde wandelpaadjes en een vijver vol watervogels.

Het Toeristische Overstap Punt (TOP) in Warnsveld is het vertrekpunt van onze tocht. Naast de kerk is een mooie parkeergelegenheid voor de auto en van hieruit is het ongeveer 400 meter lopen naar de start van de Stadsrandwandeling, net aan de andere kant van de N348. De route is prima gemarkeerd met paarse pijlen met een voetstap er op.

We wandelen langs een restant van de oorspronkelijke stadsmuur, steken de Berkel over en lopen al vrij snel het oude centrum van Zutphen binnen. Prachtige eeuwenoude panden, statige woonhuizen, smalle straatjes en meer mensen die vol verwondering om zich heen kijken. Zoals veel oude steden in ons land kent ook Zutphen vele hofjes. Bijvoorbeeld de Oude Bornhof waar de Stadsrandwandeling langs komt. Een document uit 1755 laat weten dat ouderen van onbesproken gedrag in aanmerking kwamen om hier te wonen.

Als snel komt de imposante Walburgiskerk in beeld. Al rond 1100 werd hier de oorspronkelijke kerk gesticht en daarmee is de Walburgiskerk de oudste kerk van de stad. De kerk kent een eeuwenlange geschiedenis van uitbreidingen, verbouwingen en restauraties. In de 16-de eeuw kreeg de kerk zijn tegenwoordige uiterlijk.

Even later heb je een mooi zicht op de achterzijde van het nieuwe Gerechtsgebouw. Het ligt aan een grote vijver met de naam Vispoortgracht. Het imposante gebouw is gebouwd op het Slijkbolwerk, waar ooit één van de bolwerken van de stad was te vinden. Lange tijd stond Zutphen bekend als Justitiestad. Afgelopen decennia zijn echter veel justitiële instituten uit de stad vertrokken. Hierdoor is Zutphen niet meer het belangrijke juridische centrum wat het ooit was.

We lopen enkele honderden meters langs de IJssel en het water staat hier erg laag. Toch kan een grote plezierboot met een aantal vakantiegasten aan boord zich nog steeds goed verplaatsen. Op een bord lees ik dat de rivier vanaf de oorsprong in Billerbeck al 117 kilometer afgelegd heeft.

Hierna gaat het tweede gedeelte van de rondwandeling beginnen: door groene zones die het oudere gedeelte van de stad scheiden van nieuwbouwwijken. Hier geen historische torens, maar flatgebouwen langs de Stadsrandwandeling. Maar wel volgt de route het groen rond de stad. We lopen over een smal wandelpad, langs struiken en in een nette rij geplante bomen, het had hier ook wel een klompenpad kunnen zijn.

We komen aan bij een grote waterplas die luistert naar de passende naam De Vijver, die druk bezocht wordt door (water)vogels. Eenden, meerkoeten, meeuwen en ganzen zijn duidelijk blij met De Vijver en ruim een kilometer verder loopt onze route al weer ten einde.

Klik op de link voor de foto's 

fotoalbum

Geen opmerkingen: