maandag 1 augustus 2022

Haaksbergerveen

De Duitse schaapherder met haar kudde

Mijn auto parkeer ik op het parkeerplaatsje in de buurt van de Niekerkerweg en de Peddedijk in Haaksbergen. Bij het startpunt Armenveen staat ook een handig bord met verschillende routes, al heb ik me thuis op de computer al wat voorbereid. Vandaag neem ik de route van 7,5 kilometer, je loopt dan met de klok mee om- en door het Haaksbergerveen. Na ongeveer een kwartiertje de regen afgewacht te hebben, begin ik aan mijn tocht.

Het eerste stuk vanaf het routebord is behoorlijk begroeid en drassig en na een paar honderd meter zijn de sportschoenen al aardig nat. Maar gelijk wordt het beter en zijn de paden en wegen goed te lopen. Je merkt hier ook meteen hoeveel vogels er rond het Haaksbergerveen leven, je hoort links en rechts van alles fladderen en snateren. Na enkele kilometers steekt er net voor mij een kleine, jonge ree het pad over en ik wacht even af of er nog meer wild komt. Maar helaas, hier blijft het bij.

Er volgt een mooi stuk over het Haaksbergerveen waar veel bankjes en ook een wildschot te vinden is. Na een poosje bereik je de rand van het Haaksbergerveen en loop je een stukje over de verharde weg. Enkele boeren maken hier hun ongenoegen richting Den Haag met teksten op borden (zie fotoalbum) goed kenbaar. Ik ben dan Inmiddels bij de parkeerplaats aan de Wennewickweg gekomen, dat ook op de kaart te zien is. Ook hier staat een bord van wandelnetwerk Twente, dit startpunt heet Siberië. Hier loop ik het Haaksbergerveen weer in.

Hier laat je de bomen even helemaal achter je en loop je een stuk over de open vlakte van het veen. Helemaal in de verte zie ik wat bewegen maar ik kan het nog niet goed thuis brengen. Als ik dichterbij kom is het een schaapsherder met haar ruim 200 schapen en 2 honden. Ik probeer een praatje te maken maar erg spraakzaam is de Duitse schaapherder niet. Het is wel een prachtig plaatje!

Ik loop verder en kom aan de rechterkant van dit pad een mooi vlonderpad tegen. Helaas loopt mijn route hier niet over en ik laat het vlonderpad rechts liggen en loop verder rechtdoor. Wanneer ik weer een beetje tussen de bomen terechtkom, loop ik langs de rand van het Haaksbergerveen terug naar de parkeerplaats waar ik mijn tocht ben begonnen.

Ik heb nog niet zo vaak in deze omgeving gelopen maar het is er bijzonder mooi. De route staat ook erg goed aangegeven met oranje pijlen en de wandelknooppunten zijn: 56-57-65-72-67-66-64-92-62-73-70-59-58-72-56

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum

Startpunt Armenveen

Geen opmerkingen: