dinsdag 25 juli 2023

Trainen op carbonschoenen, is dat nu wel een goed idee?

Nike Air Zoom Alphafly

Trainen op je carbonschoenen is zonde! Daarvoor zijn ze te duur en gaan ze te kort mee. Toch? Je herstelt wel lekkerder van een training op van die sloffen met veel schuim eronder. Wat is wijsheid?

Ze mogen je dan helpen een stuk van je persoonlijke records af te lopen, ze zijn ook peperduur, terwijl je er minder kilometers op kunt maken dan op je oude, vertrouwde trainingsschoenen. Trainen op supersnelle carbonschoenen voelt dan ook niet erg economisch en – niet onbelangrijk – is het niet beter om de ‘schoenenbonus’, die seconden of minuten dat je ze je sneller maken, pas te verzilveren op de dag van je wedstrijd?

Schoenenrevolutie

Trainen op je wedstrijdschoenen was iets dat je als hardloper tot een paar jaar geleden sowieso tot een minimum wilde beperken. Je deed er af en toe eens een snelle training op, maar heel veel kilometers wilde je niet maken op die keiharde stappers met nauwelijks demping en een minieme drop (het hoogteverschil tussen de zool onder je hiel en die onder de voorvoet). Dat was namelijk nogal een aanslag op je voeten en onderbenen.

Maar sinds Nike in 2017 de revolutie in schoenenland ontketende met de lancering van de Nike Zoom Vaporfly 4%, een schoen met een flinke hoeveelheid demping, een carbonplaat in de zool en een drop van maar liefst 10 mm. Zo’n beetje alles wat de oude wedstrijdschoenen niet hadden. Wat er vervolgens gebeurde, is geschiedenis. Alle andere schoenfabrikanten wisten niet hoe snel ze hun eigen ‘supershoe’ op de markt moesten brengen. Daar zijn Nike’s aartsrivalen adidas en Asics inmiddels prima in geslaagd. En ook merken als Brooks, New Balance, Saucony, Mizuno en Puma of relatieve nieuwkomers als Hoka, On en Altra doen al een tijdje volop mee aan de carbon-race.

Trainen op je superschoenen

De carbonschoen met z’n dikke zolen is zo goed als ingeburgerd onder prestatielopers en wordt al lang niet meer gezien als een extravagantie die is voorbehouden aan de profes. Voeg daarbij de toegenomen concurrentie en het feit dat je tegenwoordig ook wel eens een ouder model superschoen voor een lagere prijs op de kop kunt tikken, en trainen op zo’n snelle schoen is steeds meer een optie. Veel profs doen inmiddels al hun trainingen op superschoenen, van lange duurloop tot korte tempo’s. Zelfs voor de langzamere lange duurlopen wordt gekozen voor carbonschoenen, vanwege de enorme demping in die schoenen. Dat scheelt fors in het herstel. Ook niet zo gek dat de profs minder zuinig met hun carbonschoenen omspringen, die krijgen ze immers van hun sponsor.

Laten we de kosten van de schoen en hoe lang je er daarom mee wilt doen even loslaten. Is het goed om altijd op je snelle carbonschoenen te rennen? Het lijkt erop dat de spieren en pezen in je benen die extra demping fijn vinden, waardoor die inderdaad sneller herstellen na trainingen op carbonschoenen. Maar de stijfheid in de zool die wordt veroorzaakt door de carbonplaat en die je dat extraatje geeft bij de afzet, heeft ook een belastend effect. Afhankelijke van de schoen waar je op loopt en jouw anatomie, moet die spanning ergens worden opgevangen. Bij sommige hardlopers die veel op carbon lopen, resulteerde dat in pijnlijke achillespezen en bij andere leidde het tot irritatie in de voetboog.

Extraatje achter de hand

Dan hebben we het nog niet gehad over de het psychologisch effect. Het is toch wel heel lekker om het gevoel te hebben dat je het harde werk verricht op minder snelle schoenen, zodat je kunt denken ‘als ik tijdens mijn race nu ook nog die snelle schoenen aantrek, vlieg ik helemaal!’.

Wat is nu beter? Ons antwoord is: afwisseling. Altijd op dezelfde schoenen trainen en op dezelfde ondergrond geeft steeds dezelfde belasting. Zorg dat je daarin afwisselt zodat je spieren, pezen en gewrichten steeds op een iets andere manier belast en dus sterker maakt. Dat is niet alleen beter voor je lijf, afwisseling is ook nog eens leuker. (bron)

Geen opmerkingen: