woensdag 19 juli 2023

Wat doe ik op vakantie met mijn trainingsschema?

In de vakantie is het schema een leidraad!

Je gaat op vakantie, maar je bent ook serieus bezig met een trainingsschema. Is het erg als het tijdens die vakantieweken allemaal een beetje anders loopt dan je trainingsschema voorschrijft?

Je bent net een paar weken aan de slag met je schema voor die grote wedstrijd in het najaar en dan is daar ineens, toch weer onverwacht snel, die zomervakantie. Nu ben jij als fervent hardloper natuurlijk sowieso van plan om echt wel een paar keer te gaan hardlopen op je vakantiebestemming, maar om nou bij 34 graden je intervallen over die Italiaanse heuvels op te doen; dat is misschien een stuk minder aanlokkelijk. Is het erg om een paar pittige trainingen te missen tijdens de vakantieperiode?

Vier weken consumeren

Het korte antwoord: nee. Het lange antwoord – dat antwoord op bijna alle vragen over training: dat ligt eraan. Laten we even met die laatste beginnen. Als jij vier weken keihard gaat zitten drinken en alleen in vakantieweek 1 nog twee keer een half uur loopt, loop je inderdaad de nodige achterstand op. Het is dan niet alleen de training die je mist, maar vooral ook de schade die je aanricht. Je lichaam is dan alleen bezig met herstellen van de consumptie in plaats van herstellen van en sterker worden door de training. Het staat een ieder uiteraard geheel vrij om tijdens de vakantie de teugels flink te laten vieren, maar dat heeft gevolgen voor je sportieve doelen. Waar liggen je prioriteiten?

De timing van de vakantie maakt ook verschil. Stel je wilt in het najaar, bijvoorbeeld in Berlijn op 24 september, je snelste marathon gaan lopen, dan is het niet handig als je net in de twee grootste trainingsweken allemaal trainingen mist. Je wilt nog wel even dat laatste blok training op het vuur gooien, voordat je de taper in gaat. Ook dat is een kwestie van bepalen wat je het belangrijkst vindt. We zien in de praktijk – vooral bij twintigers en dertigers – dat lopers én de wereld over willen reizen én een marathon in een razendsnelle willen lopen. En allemaal in dit jaar. Dat gaat niet. Maak keuzes. Ga lekker op reis en zet je zinnen een ander jaar op dat pr.

Motor laten draaien

Hoe kun je de combinatie van trainingsschema en vakantie dan aanpakken? Het belangrijkste is dat je zorgt dat de motor blijft draaien. Als het je lukt om in plaats van vier keer, drie keer te lopen; hartstikke mooi. Is het niet te doen om een interval met 12 keer 400 meter te lopen, probeer dan om tijdens je loopje een paar keer heuvelop te versnellen. Staat er 14 kilometer ook je programma, maar vind je het op je vakantiebestemming veel te heet om langer dan een uur te lopen, loop dan ’s ochtends heel vroeg 8 of voor de snellere loper 10 kilometer. Neem dat schema mee als leidraad en accepteer vooraf dat je niet iedere training tot op de meter en tot op de seconde uitvoert. (bron)

Geen opmerkingen: