dinsdag 18 juli 2023

Tijmen Wisselink was dichtbij stoppen, nu dichtbij NK-medaille

Tijmen Wisselink tijdens het afgelopen NK U20

Zelhemmer weet weer waarom hij “verliefd is op de sport”

Tijdens de NK atletiek onder 20 jaar was Tijmen Wisselink één van de medaillekandidaten. De Zelhemmer keerde de baan af met plezier en plaats vier.

Zondag 25 juni, 16:28 uur, Bergen op Zoom. Het kwik stijgt boven de 30 graden uit als de NK-finale over 1500 meter plaatsvindt. Tijmen Wisselink heeft dan al drie races in de benen: kwalificaties 800 meter, finale 800 meter en, slechts drie uur later, de kwalificaties 1500 meter. Op dat eerste looponderdeel eindigde hij na een flinke eindsprint als vierde. Op koers voor brons. Aan zijn optreden van 2021, toen hij Nederlands kampioen in de klasse onder 18 jaar werd, kon Wisselink niet tippen. “Natuurlijk baalde ik even van de vierde plek. Maar daarna kwam de gedachte in mijn hoofd om de 1500 m ook nog te gaan doen, gewoon omdat ik er plezier aan beleef. Ik ging met iedereen het gesprek aan over de race, dat is mijn manier van “focussen”. Ik praat de spanning als het ware van mij af. Uiteindelijk ben ik erg blij met mijn prestaties dit NK.” Op de 800 meter liep de 19-jarige atleet naar plaats vier en zijn beste seizoenstijd, tiende werd hij op de 1500 meter. Toen hij zondagmiddag op de baan in Bergen op Zoom finishte, voelde Wisselink zich erg gelukkig. “Ik wist weer waarom ik verliefd ben op de atletieksport. Het was een zwaar weekend: vier races in drie dagen. Een uitputtingsslag, zowel fysiek als mentaal. Maar ik betrapte mezelf er op dat ik het met een lach onderging.”

Mentaal

Wisselink kende een wisselende aanloop naar het baanseizoen. Even was hij zelfs dichtbij stoppen. “Ik heb het overwogen, omdat het mentaal niet lekker liep. De resultaten op school en atletiekbaan waren minder. Na veel overleg ben ik even minder gaan trainen. Het kon niet langer zo.” Na drie weken serieus trainen pakte hij brons op het NK 1500 meter indoor. Die februaridag in Apeldoorn viel alles weer even op z’n plaats voor Wisselink. Met een tekstje achterop z’n startnummer bedankte hij via de livestream familie en trainer Stefan Scanu. Op trainingsstage in Portugal draaide hij daarna weer goede trainingen, ondanks verstuikte enkel. “Gelukkig kon ik in die tijd mijn studie Verpleegkunde wat makkelijker combineren met hardlopen. Nu kan ik gebruikmaken van een zogenaamde topsportregeling, al doe ik dat niet veel.” Naast studeren werkt Wisselink in de ouderenzorg. Hardlopen is zijn uitlaatklep. “Ik kan er alles in kwijt, alleen zegt het nooit wat terug. Na een drukke dag is een rondje lopen heerlijk om het hoofd leeg te maken. Een uiterste is een temposessie: jezelf helemaal stuk lopen, tot aan kotsen toe. Tijdens het lopen kan ik daar niet van genieten, maar terugkijkend geeft zo’n training een boost. De variatie tussen de 800 en 1500 meter bevalt mij momenteel erg goed. Eerste keuze is nu de 800. Daarop presteer ik beter.” De meervoudig NK-medaillewinnaar denkt dat er dit jaar nog rek zit op die afstand. Op de 1500 meter ziet hij een PR (3:50.42) minder realistisch. ”Onder de 3:55 moet lukken. Hier ga ik 15 juli in het Belgische Heusden een poging voor doen. Ik sluit het wedstrijdseizoen af bij de Kramp Run in september. Maar eerst nog een competitiewedstrijd voor mijn club ARGO. Eigenlijk was het doel de limiet voor de EK atletiek U20 lopen. Dit kan nog steeds, al schat ik de kans klein. Plezier behouden is echter het allerbelangrijkste. Hopelijk kan ik volgend jaar de stap zetten naar de top onder 23 jaar.”

Tijn Piest/De Gelderlander

Geen opmerkingen: