zondag 30 juli 2023

Henk Mengers gastspreker bij NK atletiek in Breda

Henk Mengers

Van bestuurder tot opperman

Met enkele loopmaatjes uit de regio, zondagmorgen vroeg uit de veren, om als een soort schoolreisje naar Breda te vertrekken. Een tweeledig doel deze dag. Toeschouwer bij het NK atletiek en als gastspreker bij een bestuurdersbijeenkomst van atletiekverenigingen en loopgroepen.

Het maximale aantal van 60 aanmeldingen was al snel bereikt. Deze bijeenkomst werd geleid door clubexpert Daniel Klijn. Het thema was consumentisme. Hij hield een prikkelend verhaal over het belang van sportbeoefening en de steeds minder passende verenigingsvorm met een zeer trouw vrijwilligerscorps. Bestuurders zijn er om toekomstvisie en vooral duidelijke keuzes te maken. In veel gevallen sturen ze nauwelijks vrijwilligers aan, maar gaan zelf achter de bar staan, kleedkamers schoonmaken en met pionnen aan het sjouwen. Zijn boodschap, werk bedrijfsmatig, met heldere keuzes. En leg het daarna goed uit aan belanghebbenden.

De atletiekunie had vernomen dat onze manier van bedrijfsvoering wellicht een voorbeeld kan zijn voor een mogelijk toekomstig verenigingsmodel. Dat daarvoor een lange weg te gaan is, bleek  wel uit de eerste reactie na mijn verhaal, “jullie zijn dus eigenlijk onze concurrent”.

Een ieder die als doel heeft om “mensen in beweging te krijgen” is volgens mij nodig voor bevordering van mentale - fysieke gezondheid. Als het unieke Nederlandse verenigingsleven kans wil hebben om te overleven, moet het doorontwikkelen. Anders zal het net zo vergaan als bij de teruglopende ledenaantallen zoals bij vakbonden, politieke partijen, tv zenders, etc.

De strekking van mijn presentatie van bestuurder tot opperman ging over onze zoektocht naar een bedrijfsmatige aanpak, waarbij de klant centraal staat. Duidelijkheid gecombineerd met flexibiliteit.  De meeste leden (klanten) willen ontzorgd worden en op een vast tijdstip een kwalitatief goede training krijgen. Vooral technisch met voldoende complimenten en aandacht voor iedereen (fijn dat je er bent / het gaat steeds iets beter / denk aan strekking). Duurlopen kan iedereen thuis wel of onderling afspreken, daar is geen loopgroep voor nodig.

Besturen is belangrijk, maar mag beperkt zijn tot hoofdzaken. Vanuit  ingewonnen informatie (signalen van trainersgroep, lopers, externe input) kan er aangepast beleid bepaald worden.

In de praktijk heb je in iedere groep een opperman nodig. Zij of hij is gastheer (m/v), als er een nieuweling aanwezig is, meteen naar toelopen en introduceren bij de groep,  tevens een loopmaatje toewijzen, die vooral de eerste paar trainingen toelichting geeft over hetgeen uitgelegd wordt. Dit loopmaatje is bij voorkeur niet de trainer, maar een ervaren deelnemer.

Elkaar steeds weer ophalen tijdens het lopen is zo vanzelfsprekend, dat ik daar verder geen toelichting op ga geven. Met een klein groepje alvast een dwarsweg oversteken, is natuurlijk uit den boze, oversteken doen we altijd samen! De laatste 8 minuten van een training gezamenlijk rustig uitlopen om weer in de natuurlijke vetverbranding te komen. Aansluitend de cooling-down met aan het eind ons bekende Zandloper dansje. Napraten is raadzaam.

Gezamenlijk naar regionale loopjes is ook een verbindende activiteit. Standaard speken we af dat we een half uur voor de start verzamelen, om samen een warming-up van een kwartier te doen. Dit wordt afgesloten door elke aanwezige Zandloper een hi-five te geven.

Jaarlijks organiseren we samen met Kulurhus Lintelo een Zandloop-wedstrijd van 5 kilometer.

De meeste wedstrijden zie je steeds professioneler georganiseerd worden. Wij kiezen ervoor om het steeds laagdrempeliger te maken. Geen tijdregistratie (zelf tijd bijhouden), geen finishboog, sinds dit jaar een maatjesloop, dwz. dat je als duo de afstand mag opdelen.

We mogen niet vergeten dat momenteel de meeste leden, niet gaan voor een podiumplek, maar om samen op ieder z’n eigen niveau de mooie hardloopsport te beleven.

*Opperman: de naam suggereert dat het een hoge functie is/was op de bouwplaats. Het is laag in aanzien, maar erg belangrijk voor de samenhang. Hij is voorwaarden scheppend / eerst aanwezig - laatste weg / gericht op collega’s / spil in (bouw)proces / belangrijk bij de voortgang. Een onmisbare schakel in een goed lopende (project)organisatie.

Met sportieve groet,

Henk Mengers

Loopgroep Zandloper.

Geen opmerkingen: