vrijdag 7 juli 2023

Verslag van de Zandloop in Lintelo

Hans Monasso krijgt de laatste instructies van Leon Huitink

Het was een wedstrijd die ik vorig jaar gemist had en waarbij ik achteraf spijt had dat ik niet meegelopen had. Een leuk lokaal deelnemersveld, laagdrempelig en mooi aan het eind van de week. Dus twijfelde ik niet toen ik op de site van Geert de aankondiging van de Zandloop 2023 zag. Georganiseerd door hardloopexpert Henk Mengers die ik bij bijna elke lokale wedstrijd tegenkom als opperhoofd van loopgroep de Zandlopers. Ik weet tot op de dag van vandaag niet of er nou meerdere hardloopclubs in deze gemeente zijn of dat het hier om een wat exclusievere deelgroep gaat. Ik denk ook dat het niet belangrijk is, het plezier staat bij iedereen voorop. Omdat ik krap in de tijd zat nam ik de auto naar Lintelo waarbij ik de auto pal tegenover het Kulturhus kon parkeren. In plaats van een rugnummer kreeg ik van een aantal sympathieke dames een polsbandje. Volgens mij waren er twee kleuren: eentje voor de 2,5km duoloop en een voor de 5km. Of het verder nog een functie had was mij niet helemaal duidelijk. Wellicht kon je er ook na afloop een avondje gratis mee drinken maar dat heb ik dan gemist.

Geen rugnummer betekent ook geen officiële tijdwaarneming. Ook geen Marco van Rijs in de buurt om via een ferme handdruk even 5 euro te overhandigen voor 5 seconden aanscherping van de tijd. Ik meende me wel te herinneren dat de deelnemers vorig jaar allemaal prominent hun tijden etaleerden maar dit jaar moest ik maar vertrouwen op mijn eigen horloge en de klok bij de start-finish. Ik had na het ophalen van het bandje nog heel even tijd om me zelf warm te lopen. Een groepje dat geleid werd door Dennis ter Veldhuis liep onder een straf tempo zichzelf ook warm waarbij ik besloot dezelfde richting aan te houden. Met een scheef oog gekeken naar de samenstelling van de groep om een goed beeld te krijgen van de concurrentie en de vorm waarin deze verkeerde. Ik zag onder andere Wilco Hogenkamp die weer op de weg terug is na een korte periode afwezigheid en duidelijk weer wat kilo’s mist. Onder het motto elke kilo minder is 15 seconden sneller op de 5km toch een prettig gegeven.

Bij de start nog meer bekende gezichten. Hardloopkoningin Gabrielle Bruil, bekend om haar vlammende eerste kilometer stond te popelen om te beginnen. Bij elke wedstrijd zegt ze “vandaag doe ik rustig” maar de eerste wedstrijd waarin dat gebeurt moet nog georganiseerd worden. Enigszins verdekt opgesteld zie ik Roel Rusink. Roel rent op zijn gemak onder 20 minuten. Ik steek even een vinger naar hem op en zie ook Lynn Rusink aan de start staan. Kortgeleden in Ellewick zat ze kort achter mij dus rustig lopen zit er voor mij vandaag niet in wil ik haar weer achter me laten. Kwestie van tijd dat ze mij voorbij gaat maar vandaag probeer ik dat nog even uit te stellen. Ik sprak nog even kort met Rudi Meinen die met zijn zoons aanwezig was. Allemaal heel knappe snelle hardlopers.

De start van de wedstrijd is plotseling.  Was het nou een fluitje of een startshot, opeens begon iedereen te rennen. Het ging gelijk hard en eenmaal 100 meter onderweg hoorde ik harde knallen van vuurwerk achter mij. Ik moest hardop lachen door deze wat vertraagde explosies maar moest me snel weer focussen op de race zelf. Ik zat in de slipstream van Annemarie Arentsen en volgens de Strava statistieken zijn we aardig aan elkaar gewaagd. Maar wat ging ze hard, een kleine twee kilometer kon ik aanhaken maar daarna moest ik mijn tempo laten zakken. Later zag ik dat ze een PR had gelopen op de 5km. (20:14). Bij het passeren van de eerste drankpost sloeg ik over maar bij het tweede keer passeren nam ik dankbaar een bekertje water in ontvangst. Het was een warm loopje deze avond in Lintelo.

De wedstrijd besloeg twee ronden van krap 2,5km deels over onverharde paden maar grotendeels over asfalt. De eerste kilometer ging onder de 4 minuten wat gewoon te snel is en de totale tijd kwam uit op 21:40 voor volgens mijn horloge net geen 5km. Omdat er geen uitslag was weet ik niet op welke plek ik uiteindelijk finishte maar met de tijd was ik tevreden. Na afloop was er nog feest in het Kulturhus met live muziek maar ik had verplichtingen elders en keerde snel weer naar Aalten terug. Het was een heel mooi loopje.

Hans Monasso

Geen opmerkingen: