zaterdag 22 juli 2023

Trainen voor de marathon of je eerste ultra

Station Varsseveld

De station-tot-station route

We weten het allemaal. Om te trainen voor een marathon of verder moet je meters maken. Je normale 5 of 10km rondje voldoet dan niet meer en je zal op zoek moeten naar trajecten met meer kilometers. Met Aalten als beginpunt is een wat langere route eenvoudig uitgestippeld. Aalten – Radstake – Aalten met een bochtje door Barlo is al snel een halve marathon en zelfs een hele marathon rond Aalten is, wanneer je de buitengrenzen redelijk aanhoudt, goed te doen.

Twijfel je voor aanvang van je langere duurloop over hoeveel kilometers je nou precies wil lopen of wil je die sanitaire stop of lunch graag op een vertrouwde plek doen dan kun je ook meermaals hetzelfde rondje achter elkaar lopen. Een keertje met de klok mee, een keer tegen de klok in. Je ziet alles eens van de andere kant en wellicht helpt dat tegen de optredende verveling.

Het nadeel van de wat grotere rondes rund um Hause is dat je bij een onvoorzien ongemak nog zo’n vreselijk eind naar huis moet. Of misschien heb je opeens geen zin meer of gooit onverwacht noodweer roet in het eten.

Daarom bedacht ik vooral voor mezelf de station-tot-station loop. De route loopt in etappes van Aalten naar Varsseveld om vervolgens door te gaan naar Terborg, Doetinchem, Wehl, Didam, Zevenaar, Duiven, Westervoort en Arnhem. Het zijn allemaal overzienbare trajecten waarbij alleen Aalten – Varsseveld over de 10km (12,1km) komt. De rest varieert van 8,7km (Wehl – Didam) tot 3,8km (Duiven - Westervoort). Het totaal aantal kilometers is in de door mij uitgezette routes 65km

Je kunt dus heel ambitieus beginnen en halverwege besluiten dat de ambitie groter was dan de wil en bij het eerstvolgende station weer op de trein stappen naar Aalten. Ook horeca technisch is een en ander goed gedekt want een goede gelegenheid is bij een stationslocatie nooit ver weg.

Rest mij te zeggen dat ik het eerste deel van de route al heb afgelegd. Ik raakte rond Lintelo hopeloos verdwaald en had bij Varsseveld de zin er al af na 17km. Een kwartiertje wachten op station Varsseveld op Arriva en met 7 minuten stond ik weer op het station in Aalten.

Eenmaal thuis heb ik op Runnermaps goede routes uitgezet:

Aalten – Varsseveld 12,1km

Varsseveld – Terborg 8,6km

Terborg – Doetinchem 8,0km

Doetinchem – Wehl 7,2km

Wehl – Didam 8,7km

Didam – Zevenaar 5,2km

Zevenaar – Duiven 5,2km

Duiven – Westervoort 3,8km

Westervoort – Arnhem centraal 6,5km

Nu alleen nog de daadwerkelijke uitvoering.


Hans Monasso

Geen opmerkingen: