donderdag 19 september 2024

Kun je hardlopen als je antibiotica slikt?

En hebben antibiotica invloed op je conditie?

We kennen het allemaal wel: je hebt net de perfecte trainingsroutine te pakken en zit lekker in je vel. Maar dan slaat de pech toe – je wordt ziek en de dokter schrijft antibiotica voor. Het is begrijpelijk dat je, zelfs met zo'n kuur, zo snel mogelijk weer je loopschoenen wilt aantrekken. Maar is dat eigenlijk wel verstandig? Kan je met antibiotica hardlopen, of is het beter om even een stap terug te nemen? We zochten het voor je uit en vroegen het aan sportarts Bernard te Boekhorst.

Wat zijn antibiotica precies?

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriële infecties bestrijden. Denk aan keelontsteking, bronchitis, of een nare blaasontsteking. Maar ook profylactisch kunnen antibiotica worden ingezet, vult te Boekhorst aan, bijvoorbeeld voorafgaand aan een ingrijpende operatie om de groei van bacteriën te voorkomen.

Het mooie van antibiotica is dat ze snel en effectief werken tegen schadelijke bacteriën, maar ze kunnen helaas ook hun tol eisen van je lichaam. Veel mensen voelen zich tijdens een kuur vermoeid, duizelig of zelfs misselijk – niet bepaald een ideale toestand om je rondje hard te lopen.

Hebben antibiotica invloed op je conditie?

Antibiotica zelf hoeven niet direct een negatieve invloed te hebben op je conditie of uithoudingsvermogen, maar indirect kunnen ze wel van invloed zijn. Als je een aantal trainingen overslaat, merk je misschien dat je conditie iets achteruitgaat, maar vaak minder dan je zou denken. Onthoud daarbij ook: dit is tijdelijk. Zodra je weer volledig hersteld bent en je trainingen hervat, bouw je die conditie snel weer op.

Kun je hardlopen als je antibiotica slikt?

Het antwoord van sportarts te Boekhorst op deze vraag is duidelijk: 'Ik vind het in het algemeen onverstandig om met antibiotica in je lichaam hard te lopen, omdat een kuur meestal gebruikt wordt om een infectie eronder te krijgen. Die moet dan ook wel echt weg zijn en dat is meestal pas na beëindiging van de antibioticumkuur het geval.'

Je zit niet voor niets aan de antibiotica. Je bent ziek. Het is goed om erbij stil te staan dat hardlopen (of sporten in het algemeen) tijdens ziekte je herstel kan vertragen. Je immuunsysteem heeft tijd en energie nodig om de infectie te bestrijden. Door jezelf (te veel) te pushen, riskeer je niet alleen je herstel, maar ook je prestaties en gezondheid op de lange termijn.

Luister naar je lichaam

Dit is altijd regel nummer één. Antibiotica kunnen je energieniveau verlagen, daarom is het belangrijk om goed aan te voelen wat je lichaam aangeeft. Voel je je slap of moe? Sla dan die training over. Je gezondheid gaat voor alles, en je lichaam heeft de energie hard nodig om de infectie te bestrijden en te herstellen.

Daarbij is het verstandig om bij ziekte ook de nek-regel te volgen: heb je klachten boven je nek, zoals hoofdpijn of een lichte verkoudheid met loopneus en niezen, dan kun je vaak wel rustig hardlopen. Heb je klachten onder je nek, zoals infecties aan de luchtwegen of zelfs koorts met spierpijn, neem dan extra rust.

Soort antibiotica en bijwerkingen

Sommige antibiotica hebben vervelende bijwerkingen zoals maag- of darmklachten of duizeligheid. Als je merkt dat je last hebt van bijwerkingen, is het verstandig om niet te gaan hardlopen, vooral als je buiten of op onbekend terrein loopt. Ook kan de combinatie van antibiotica en inspanning het risico op blessures vergroten. Als je je balans verliest of je spieren zwakker aanvoelen dan normaal, is het beter om rust te nemen. Better safe than sorry!

Ziekte en herstel

Als je een zware infectie hebt gehad, kan je lichaam meer tijd nodig hebben om volledig te herstellen. Hardlopen tijdens een infectie of te snel na ziekte kan je immuunsysteem te veel belasten, wat je vatbaarder maakt voor nieuwe infecties. Neem bij twijfel contact op met jouw huisarts.

Rustig opbouwen na ziekte

Voor de ambitieuze hardloper kan het idee om trainingen over te slaan voor wat extra stress zorgen - zeker als je binnenkort een wedstrijd of ander doel op de planning hebt staan. Je hebt het idee dat je meteen erg achteruitgaat, maar vaak is het tegenovergestelde waar: door je lichaam de tijd te geven om te herstellen, kom je uiteindelijk sterker terug. Rust is een cruciaal onderdeel van je training, en luisteren naar je lichaam is een teken van een verstandige sporter.

Je gezondheid is belangrijker dan een paar gemiste kilometers, en door goed voor jezelf te zorgen tijdens een antibioticakuur, zorg je ervoor dat je op de lange termijn sterker en gezonder blijft. Neem de tijd om te herstellen, en zodra je je weer helemaal fit voelt, kun je met volle kracht vooruit! (bron)

Geen opmerkingen: