woensdag 11 september 2024

Atleet Lars Meinen (15) geniet van Bol en Ingebrigtsen

Lars Meinen

Lars Meinen is een hardlooptalent uit Lintelo. 15-jarige De loper van AVA’70 uit Aalten werd recent vierde op het NK atletiek in zijn leeftijdscategorie op de 1500 meter. In Femke Bol en de Noor Jacob Ingebrigsten heeft de jonge Achterhoeker zijn voorbeelden. Toch droomt hij niet van een carrière op WK’s en in de Diamond League, Meinen wil graag schoolmeester worden.

De atleet van AVA’70 is bijna elke dag met atletiek bezig. “Op maandag heb ik looptraining en dinsdag is eigenlijk mijn vaste rustdag”, zo stelt de Linteloër. “Op woensdag heb ik een reguliere training bij AVA’70 waar we ook aan werpen en springen doen en donderdags doe ik wekelijks een duurloop. Op vrijdag heb ik dan weer een speciale looptraining”, somt Meinen moeiteloos op. “Zondags doe ik vaak een duurloopje. Ik doe sinds mijn zesde jaar aan atletiek en het gaat heel goed, desondanks vind ik plezier in de sport het allerbelangrijkst.”

Op het gememoreerde NK, dat gehouden werd in Amsterdam, had Meinen lange tijd zicht op een medaille. “Ik lag lange tijd op kop, maar in de laatste 200 van de 1500 meter kwamen er nog drie atleten hard overheen. Maar vierde is ook mooi hoor.”

Zijn fascinatie voor de loopnummers is niet toevallig. “Werpen en springen is niets voor mij. De 400 meter vind ik eigenlijk aan de korte kant, op de 800 en 1500 kun je mooi concurreren met je tegenstanders.”

Dank

Meinen geeft aan dat hij veel aan zijn broers en ouders te danken heeft. “Mijn ouders gaan vaak met me mee naar de wedstrijden en ik mijn duurloopjes doe ik vaak met mijn vader of met mijn broers, dan doen we een rondje rond Lintelo bijvoorbeeld. Ik loop niet heel vaak alleen. Ook helpen ze mij met het bedenken van trainingen die ik zelf doe.”

Naast wedstrijden op de baan bezoekt Meinen ook loopevenementen als de Gerard Tebroke Memorial of de Tweebruggenloop die afgelopen week op het programma stond. “Daar liep ik de 2 kilometer in 5,40 minuten.”

Afgelopen week won Meinen met zijn team Fam.Meinen & Friends afgetekend de estafettewedstrijd Rondje Oude IJsselstreek. Komende week staat Meinen in Varsseveld aan de start van de Kramp Run. “Ook daar loop ik de twee kilometer. Dit soort wedstrijden in de buurt vind ik wel leuk, vaak ben ik ook niet de enige uit ons gezin die aan zo’n wedstrijd meedoet. Mijn vader is op de sprint sneller en de hele lange afstand, daartussen ben ik hem te snel af.”

Sprinten het woord is gevallen. “Als ik een jaartje verder ben hoop ik dat ik meer kracht heb, maar ook dat mijn eindsprint wat beter is. Dat is echt iets om aan te werken.”

Tijden

Hoewel er zeker snellere 15-jarigen zijn, spreken zijn tijden tot de verbeelding. Zijn persoonlijk record van 4.16.44 is bijvoorbeeld sneller dan Arnoud Okken die in 1997 als lid van Atletico’73 in Ulft een clubrecord van 4.19.14 noteerde. En op de 800 meter was Bram Som (eveneens Atletico’73) als leeftijdsgenoot maar een paar tellen sneller.

De Achterhoekse atleten Okken (Doetinchem) en Som (Gaanderen) waren zeker geen koekebakkers op de middellange afstand, beiden liepen veel internationale wedstrijden en laatstgenoemde acteerde zelfs twee keer op de Olympische Spelen. “Zelf ben ik wel fan van Femke Bol en Jacob Ingebrigtsen”, stelt Meinen als hem naar zijn voorbeelden op de atletiekbaan wordt gevraagd. “Zij hebben beiden een heel mooie loopstijl. Daarbij let je op de houding, de schouders, het ontspannen lopen, het meenemen van de armen in het loopritme en de knieën goed omhoog brengen.”

Meester

Maar hoe mooi ook het vergezicht van beide internationaal aansprekende atleten, Meinen heeft momenteel niet de ambitie als hardloper de internationale top te bestormen. “Ik wil heel graag meester worden op een basisschool. Ik denk wel dat ik daarnaast altijd wel zal blijven lopen. NK’s zijn bijvoorbeeld mooie evenementen.”

Loopgroep

Bij AVA’70 voelt hij zich helemaal thuis. “We hebben een enorm leuke loopgroep. Naast de vrienden en vriendinnen op school gaan we ook bij AVA’70 heel goed met elkaar om. Daar ontstaan echte vriendschappen, en in Erwin Wamelink en Michel Wellink heb ik ook fijne trainers. Afgelopen mei gingen we op het jaarlijkse trainingskamp naar Duitsland en deze zomervakantie hadden we een ander kamp op Texel.” (bron)

Geen opmerkingen: