donderdag 13 maart 2008

Compressiekousen voor sporters

Een van de eerste keren dat ik iemand met compressiekousen zag lopen was Bram Som in het Zweedse Goteborg op 13 augustus 2006. Hij werd hiermee, in een tijd van 1:46,56 minuten, Europees kampioen op de 800 meter.

Compressiekousen zijn dan ook een vrij nieuw fenomeen in Nederland. Wie ze draagt heeft geen last meer van stijve kuiten na een training of een wedstrijd, minder last van de achillespezen en minder pijn aan het scheenbeen. Hoe dat komt en wat de exacte werking van de kousen is, wordt momenteel universitair onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar de volgende aspecten.

- De compressie ondersteunt de kuitspierpomp. Dit stimuleert de circulatie in het micromilieu, waardoor afvalstoffen en koolzuurgas beter en sneller worden afgevoerd. Het herstel wordt hierdoor bevorderd.
- Bij onderbeenproblemen zoals bijvoorbeeld ontsteking van het scheenbeenvlies (shin splints) en verkrampingen van de kuit werken de kousen curatief en preventief. Omdat de kuit compact wordt gehouden, is er bij de voetlanding in de loopbeweging minder zijwaartse trilling. Hierdoor is er een geringere tractie van de kuitspier aan het scheenbeenvlies en de achillespees.
- Bij kuitrupturen worden de wondranden goed aaneengesloten gehouden, waardoor er minder kans is op littekenvorming.

Voor een optimale druk van de compressiekous is het bepalen van de juiste maat noodzakelijk. De voet en het onderbeen worden hiervoor op een aantal precies gedefinieerde punten opgemeten. Dit is belangrijk voor een juiste compressiebewerking. Slechts de schoengrootte of schoenmaat kan nooit een juiste indicatie geven over de maten en de vorm van het been, immers bij dezelfde schoenmaat kan er sprake zijn van een totaal verschillende kuitcontour (bron:folder Hartmann VitaSan compressiekousen voor sporters).

Geen opmerkingen: