maandag 12 januari 2009

Training in het Klooster in Bredevoort

De monnik die mij niet los laat!
Afgelopen zaterdag werd ik er door Jan te Brake junior op attent gemaakt dat hij een monnik in Bredevoort had gesignaleerd. Langs de plek waar het beeld moet staan ben ik al verschillende keren gelopen maar ik heb nooit geweten dat daarop een monnik stond.

Maandag ben ik met Gerrit Heersink maar eens die kant op gegaan om het met eigen ogen te zien. Als je door de kern van Bredevoort gelopen bent en je gaat de buurtschap het Klooster in, dan kom je daar verschillende naambordjes van straten tegen die je later steeds beter kunt plaatsen. Kloosterdijk en Schaersdijk zijn wel de bekendste en ook kwam er bij mij de vraag naar boven waarom er een monnik op dat beeld zou staan maar daar is wel een logich antwoord op te vinden.

Als je er dan een beetje in gaat verdiepen blijkt dat de weg genoemd is naar het vroegere klooster Schaer en de buurtschap daarom het Klooster heet. Dit klooster werd in 1429 gesticht, om de monniken die in ballingschap leefden en die het gezag van de paus uit Avignon niet accepteerden, te huisvesten. Bredevoort behoorde namenlijk tot het bisdom Münster. Klooster Schaer is in 1597 tegelijk met de verovering van Bredevoort door het leger van Prins Maurits verwoest. Op de driesprong bij varkenshandelaar Meerdink in het Klooster staat daarom sinds november 2005 een bronzen beeld van een kloosterling ter herinnering aan het verleden.

Of het allemaal nog toeval is weet ik niet maar de laatste maanden loopt het een beetje als een rode draad door mijn hardloopleven. Het begon met een brief van Angela Merkel met het grote Duitse sportkruis, de Franse hardlopende monnik die zijn kruis kwijt is, de training langs de abdij in de Slangenburg, de monnik die opdook in het Walfortbos op Oudejaarsdag en vanmorgen weer de monnik die mij streng en gelovig aan keek. Het laat me niet los!

Eerdere berichten die over dit onderwerp verschenen zijn:

31 december 2008

29 december 2008

25 december 2008

23 oktober 2008

Geen opmerkingen: