maandag 25 januari 2010

Training in het Goor en de Vennebulten

Met Marco van Rijs
De dag na de Safari Run in Arnhem heb ik zin om lekker een rustig duurloopje te maken en vanmiddag heb ik dan ook met Marco een training gelopen in het Aaltense Goor en de Vennebulten in Varsseveld, twee natuurgebieden die qua karakter nogal verschillend zijn en mooi in elkaar overlopen.


Nadat we de auto bij camping Goorzicht neergezet hebben slaan we linksaf de Romienendiek op, vernoemd naar de tijden van de Romeinse overheersing. Na ongeveer 500 meter gaan we rechtsaf het natuurgebied het Goor in. Dit gebied heeft een geheel andere structuur en oogt landschappelijk ook heel anders dan de Vennebulten waar we straks zullen komen. Het kent zeer veel percelen, waar zogenaamde extensieve beweiding plaatsvindt. Rijk geschakeerde afwisseling met kleine percelen weilanden overheerst hier in dit oude cultuurlandschap. We staan even stil bij één van de kleine weilanden omdat we vijf reeën zien lopen, wat een prachtig gezicht geeft.

Even later lopen we over licht geaccidenteerd terrein het andere natuurgebied de Vennebulten in. Wat opvalt, is dat er de laatste maanden ontzettend veel bomen zijn gekapt. In de buurt van de centraal gelegen schaapskooi worden dan ook steeds meer afrasteringen geplaatst om de schapen weer lekker rond te laten lopen. Dit is nodig om de gewenste heidevegetatie terug te krijgen maar het kan in de toekomst ook toeristisch een nog aantrekkelijker gebied worden. Na de schaapskooi lopen we door de bossen terug en af en toe moeten we over een gekapte of omgevallen boomstam stappen. Op de Romienendiek slaan we rechtsaf het fietspad in dat op de Pasopweg uitkomt en na precies 10 kilometer komen we aan de achterkant van de camping terug bij de auto.

Vijf reeën in één van de weilanden.
De gelopen route

Geen opmerkingen: