zaterdag 16 januari 2010

Training in het Woold bij Winterswijk

Het vertrekpunt in de buurt van de Gulle Waard in Winterswijk
Omdat ik op zatermiddag moet werken spreek ik op vrijdagavond laat nog gauw wat af met Marco en Ingrid om op de vroege zaterdagmorgen een tocht in het Woold bij Winterswijk te lopen. We parkeren de auto aan de rand van deze buurtschap bij Gasterij de Gulle Waard, waar in de zomer nog altijd roeibootjes worden verhuurd voor een avontuurlijke tocht over de Slingebeek.

We gaan bij de voormalige vakwerk watermolen de brug over en lopen naar de Borkense baan, een voormalige goederenspoorlijn tussen Winterswijk en Borken in Duitsland. Hij is in 1989 ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen overgedragen aan de Stichting Natuurmonumenten en het Geldersch Landschap en is nu een belangrijke natuurverbinding tussen het Maathuisbos bij Kotten en het Buskersbos. Wij gaan het laatsgenoemde bos in en zien hier verschillende reigers boven de beek wegvliegen. Via de Bocholtse baan komen we bij het strandbad van Winterswijk, dat momenteel gerestaureerd wordt en dat de komende zomer weer in gebruik zal worden genomen.

Na vijf kilometer komen we terug bij het vertrekpunt en lopen dan in de richting van Landgoed den Schooten, dat ongeveer voor de helft in de buurtschap de Brinkheurne en voor de andere helft in de buurtschap het Woold ligt. We blijven in het Woold en komen bij de watermolen van Berenschot, waar in 1987 de productie van graan en andere grondstoffen is stopgezet. Waar vroeger de graan en de meelzakken lagen opgestapeld is nu alles in authentieke staat hersteld en in de zomer van 1991 is dit deel geopend als restaurant. Nadat we de Bekendelle aan de achterkant van de watermolen doorkruist hebben lopen we via de verharde weg weer terug naar ons vertrekpunt van de route en hebben er bijna 11 kilometer opzitten. Ook dicht bij huis is het prachtig om te lopen!

fotoalbum


 De watermolen bij Berenschot
Met een ferme sprong over de brede sloot 

Geen opmerkingen: