woensdag 19 mei 2010

Rondje Oude IJsselstreek



Een loop door verschillende buurtschappen
Vandaag heb ik een rustige duurloop van precies 17 kilometer gemaakt door de gemeentes Oude IJsselstreek en Montferland. Ik ben door verschillende buurtschappen gekomen met illustere namen als Heuven, Warm, Vethuizen, Ziek, Rafelder en IJsselhunten. Van een aantal van deze buurtschappen heb ik nog nooit gehoord terwijl ze maar ruim 20 kilometer van Aalten vandaan liggen.

Ik parkeer mijn auto bij de Rooms Katholieke Kerk in het dorpje Etten, dat dit jaar zijn duizendste verjaardag viert. Het is prachtig weer en goed genoeg om in een korte broek en T-shirt te gaan lopen. De visboer staat op de parkeerplaats zijn waar te verkopen maar ik besluit om eerst maar aan mijn tocht te beginnen. Ik vertrek in Noordwestelijk richting naar de buurtschap Heuven, dat ingeklemd ligt tussen Etten, Gaanderen en Doetinchem. Ik steek de Slingerparalel over en kom al gauw in Warm, een buurtschap die zijn naam vandaag eer aan doet.

Enkele kilometers verder ben ik in de buurtschap Vethuizen en loop ik langs het drie sterren havezathe hotel Carpe Diem. Iets verder bezoek ik de Mariakapel en ik zit ook niet meer zover van huize Stefas in Azewijn af, op de borden wordt het plaatsje in ieder geval al genoemd. Na de buurtschap Ziek, steek ik de Zeddamseweg over. Er is veel politie aanwezig, die me veelal op hun motor inhaalt. Toevallig heb ik gisteravond met de training van Gerrit Dijkslag gehoord dat Olympia’s wielerronde vandaag door de Achterhoek rijdt en ik besluit om even te wachten. Enkele minuten later komt het peloton er al aan, al is het door de wind verscheurd in drie grote waaiers en een aantal verdwaalde fietsers die er tussenin zitten te zwoegen. Ze moeten vechten tegen de wind om bij te kunnen blijven.

Leuk om te zien maar ik moet verder en ik sla rechtsaf de buurtschap Rafelder in. Ik lees op een informatiebord dat hier in het jaar 1851 nog steenkool werd gevonden en dat de Driekoningenweg haar naam ontleent aan het feit dat in vroeger tijden slechts drie boeren, die veel invloed hadden, aan die weg woonden. Voor mijn gevoel wonen er nu niet veel meer. Na de buurtschap IJsselhunten loop ik via het dorpje Varsselder, langs de rand van Ulft terug naar het beginpunt van de route. De visboer is jammergenoeg met de noorderzon vertrokken.   

Klik op de link voor de foto’s

fotoalbum
Olympia's wielerronde

Geen opmerkingen: