zondag 15 mei 2011

Gulpen 1e Koning van Spanje Trailrun

In Gulpen vond dit weekend de eerste officiéle trailrun van ons land plaats
Een trailrun is een hardloopwedstrijd door bossen en velden, en dus niet – zoals gebruikelijk – over een verhard parcours. Deze trail dankt zijn naam aan de start en finish locatie in Gulpen: de Koning van Spanje beklimming. Een heuvel die door de Koning van Spanje tijdens de veldtochten door den Nederlanden gedurende de 80-jarige oorlog werd bezet. Een pittige beklimming met wisselende stijgingspercentages tot 15% en ruim een kilometer lang. Deze beklimming vormt de start van het parcours. Een waardige aftrap van ieder zijn eigen veldtocht!

De AVA'70 leden Henrie en Claudia Drenthel hebben samen de Limburgse heuvels onveilig gemaakt. Henrie's vrouw wilde ook wel eens een keertje aan het Trail-lopen ruiken en vandaar dat ze op uitnodiging van de webmasters van MudSweatTrails naar Limburg zijn getrokken. Het was een geweldige leuke ervaring en een prachtig parkoers. Volgens Claudia voor herhaling vatbaar. Via onderstaande verslagen en video opname krijg je een beetje een beeld van deze happening.

Eerste editie Koning van Spanje kent alleen winnaars: 400 lopers die over de finish komen van hun afstand: 10,8 km of 28,8 door het Limburgse landschap. Iedereen heeft zich in zijn eigen tempo leeg gelopen op de paadjes, beekje en heuvels. Steve de doedelzakspeler onthaald de mensen op de finishlijn. Door de afdaling is iedereen al op volle snelheid, eerder gericht op controle houden dan nog aanzetten voor een eindsprint. De Limburgse vlaai wordt met gemak naar binnen geschoven, de Erdinger Alkoholfrei is voor veel een lekkere nieuwe ervaring om te herstellen. De Salomon prijzen en de 3 liter bokalen worden uitgedeeld aan de snelste lopers. Net als de handgemaakte trofeën door ultra trailer Gideon Zadoks. In vogelvlucht de eerste editie van de Koning van Spanje trail. Een Trail met alleen maar winnaars…

Dan komen de verhalen van de deelnemers: "ik ging te hard van start op de eerste beklimming (de Koning van Spanje)", "schitterend – die panorama's", "heb ergens een lintje gemist of een bordje was verdraaid", "het was goed aangegeven – nergens fout gelopen", "die rivier hadden we wat mij betreft nog wel een paar keer vaker over mogen steken", "dat dit in Nederland kan – wat gaaf", "mijn maatjes hebben nu ook het trailvirus te pakken", "volgend jaar weer?"….

De reportage op de Limburgse televisiezender L1 komt voorbij. Schitterende beelden, de reportagemaker lijkt wat op zoek naar sensatie (de winnaars hebben een stukje niet goed gelopen), maar zet het event uiteindelijk erg mooi en goed neer. Niemand die namelijk echt over de lintjes "is gestruikeld". En de sterkste mannen die meeliepen op de Lange Trail (Roger Smeets en Zac Freudenburg) hebben gewonnen. En vooral genoten!



Geen opmerkingen: