woensdag 29 december 2010

Trainingsloop in Lievelde

De uitkijktoren op de Engelse Schans 

Rond de trainingsloop met Pinksteren geven Katja Demkes en Heidie Jentink al aan dat zij wel een loop tussen Kerst en Nieuwjaar willen organiseren en dat hebben ze prima gedaan. Een mooi route, goede verzorging onderweg van hun partners en de sneeuw die er ligt geeft alles net een beetje extra glans. Voor de start maakt Björn een groepsfoto waar we met 30 personen op staan. Een mooie groep dus van zes verschillende verenigingen waarbij de lopers ook uit plaatsen als Apeldoorn, Doesburg en Westervoort komen. Zelfs was er dit jaar voor het eerst een deelname van iemand die net over de grens woont.

We lopen Lievelde, dat ligt in de gemeente Oost Gelre, uit en komen al vrij snel op het Smallemdiekse kerkenpad en even later langs het bekende kinderspeelparadijs Binnenpret. Een kilometer verder ligt links voor ons onder aan de Lievelder Es het Openluchtmuseum Erve Kots. De herberg staat tot ver in het land bekend om haar Pannenkoeken en Pillenweggen met daarbij een mok koffie. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben de legers van Frederik Hendrik hier hun hoofdkwartier opgeslagen.

Even later komen we op het volgende kerkenpad, genaamd het Trampad. Het is het trace van de voormalige spoorlijn van de stoomtram Groenlo-Lievelde. Deze spoorlijn heeft dienst gedaan van 1883 tot 1911. Dit trace, tot ongeveer 1960 al in gebruik als fietspad, is in 1999 als zodanig in ere hersteld en dus ook ideaal om er te lopen. Ongeveer op de helft van de route staat er een heerlijk kopje bouillon met een krentenbol op ons te wachten en dat gaat er bij iedereen wel in.

Na het derde kerkenpad 't Onderholt komen we aan bij de uitkijktoren op de Engelse Schans. Middenin de Tachtigjarige Oorlog werd deze door de troepen van Frederik Hendrik aangelegd. Het verdedigingswerk maakte deel uit van de linie die Groenlo van de buitenwereld afsloot. Na de verovering van de stad nam de natuur langzaam bezit van de resten van de Engelse Schans. Na eeuwen van betrekkelijke rust werd het terrein in 1945 aangekocht door de Motor- en Autoclub Lichtenvoorde(MACL) en werd door de restanten van de gracht en bastions een motorcrossbaan aangelegd. 

Na meer dan 10 jaar van voorbereiding kon in 2002 een gereconstrueerde Engelse Schans voor het publiek worden opengesteld. Vanaf de grond kan men een goed beeld krijgen van de schans maar het werd al snel duidelijk dat een uitkijktoren op deze plek een zeer aansprekende aanvulling op de beleving van de schans zou zijn. Het uitzichtplateau op 20 meter boven het maaiveld geeft een spectaculair uitzicht in alle windrichtingen, enkele lopers willen dit liever met eigen ogen zien.

Nadat we het zandpad terug lopen, steken we de Twenteroute over en zijn dan nog maar enkele honderden meters van ons vertrekpunt. Ook hier staat de koffie alweer te dampen en wordt er door iedereen nog even nagepraat over deze mooi en goed verzorgde morgen. Katja, Heidie en aanhang bedankt voor jullie organisatie en gastvrijheid, het was top!
De heren van de catering
Heerlijk loopweer maar je moet niet te lang stil blijven staan
Gelopen route

Geen opmerkingen: