zondag 24 september 2023

Is het verplicht om als hardloper verlichting te dragen?

Het is niet verplicht om als hardloper verlichting te dragen maar het is wel sterk aan te raden om het wel te doen
De wintermaanden komen er weer aan. Veel hardlopers trekken na een lange werkdag hun hardloopschoenen aan om nog een rondje te maken. Is het eigenlijk verplicht om als hardloper verlichting te dragen? Het antwoord is NEE, maar het is wel sterk aan te raden om licht te dragen.

1. Voor de veiligheid. Het spreekt voor zich, maar met een veiligheidshesje of lampje lopen is veel veiliger. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van het verkeer. Gelukkig is het in veel loopgroepen verplicht om een veiligheidshesje te dragen.

2. Mensen zie je niet aankomen. Regelmatig lopen hardlopers zonder verlichting buiten op straat. Jij kan wellicht alles zien, maar iemand anders op de weg kan jou niet zien. Het is levensgevaarlijk om zonder verlichting te lopen.

3. Vermijd donkere wegen. Loop je zonder verlichting? Vermijd dan donkere wegen.  Een voertuig of fietser ziet je simpelweg niet!

4. Loop aan de linkerkant van de weg. Het grote voordeel van links lopen is dat je het tegemoet komende verkeer zelf ziet. Als je rechts loopt is de kans groter dat iemand achteren op je in rijdt.

5. Draag bij voorkeur lampjes om je schoenen of armen. Een veiligheidshesje is al top, maar lampjes op je schoenen of armen zijn nog beter. Waarom? Als een fietser geen licht heeft, dan ziet hij jou helemaal niet. Bij lampjes op je schoenen of armen vallen wel altijd op (bron)

Geen opmerkingen: