donderdag 22 oktober 2020

7 tekenen dat je een gezond lichaam hebt

En het heeft niks met je figuur te maken
Een gezond lichaam: wat is dat nou precies? Wordt dat bepaald door je gewicht, de dagelijkse hoeveelheid groenten & fruit die je binnenkrijgt, hoeveel je beweegt of toch door je mental state of mind? Het juiste antwoord is een combinatie van factoren op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Checken of het bij jou goed zit? Dit zijn 7 tekenen dat je een gezond lichaam hebt.

1. Je wordt elke dag rond dezelfde tijd wakker - zonder daarvoor een wekker te hoeven zetten

Dit betekent dat je lichaam uitgerust is, en een uitgerust lichaam duidt er op dat je organen en interne systemen goed werken.

2. De kleur van je urine is helder geel, lichtgeel of strogeel

Dit is namelijk de normale urinekleur van een goed gehydrateerd lichaam. Plas jij een andere kleur? Dit kan duiden op een proteïnetekort, gal- of nierproblemen. Bij twijfel kan je natuurlijk altijd even informeren bij je huisarts. Als er bloed in je urine zit, moet je echter zeker even langsgaan bij je dokter.

3. Je gaat elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar het toilet voor een nummer twee

Je ontlasting is groot, zacht en blijft niet drijven. Goed zo, je hebt een gezonde stoelgang! Als je ontlasting wel blijft drijven, betekent dit dat je vetten hebt geconsumeerd die niet zijn geabsorbeerd door je lichaam.

Is dat je geproduceerd hebt in het kleine kamertje hard en droog? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg (water) gedronken. Is je ontlasting echter waterig, dan kan dit duiden op een bacteriële infectie. Ook hierbij geldt weer: twijfel je? Bel gewoon je huisarts.

4. Je nagels zijn glad, roze en sterk

Is dit niet het geval? Dit hoeft niks te betekenen, maar het is ook niet uitgesloten dat er wel iets aan je gezondheid mankeert. Longproblemen of diabetes, bijvoorbeeld.

5. Je oogwit is gewoon wit en je ogen zijn niet uitpuilend

Wanneer het gedeelte dat wit hoort te zijn geelachtig is, kan dit betekenen dat je geelzucht hebt. Heb je uitpuilende ogen? Dit kan duiden op hyperthyreoïdie: een te snel werkende schildklier.

6. Je reukvermogen is scherp

Als je de geur van bananen, kaneel of limoen niet kan waarnemen, behoor je tot de risicogroep van Parkinson.

7. Je hartslag is ongeveer 60 tot 80 bpm

En als je hartslag minder dan vijf minuten nodig heeft om weer normaal te worden na een workout, ben je fit! Als het langer duurt, is het tijd dat je begint te sporten. (bron)

Geen opmerkingen: