donderdag 22 oktober 2020

Eenvoudige tips om iedere dag talloze calorieën te vermijden

Simpel doch effectief
Extreme diëten, bizarre sportschema's of zelfs liposuctie: ze dragen zeker bij aan gewichtsverlies, maar lossen de kern van het probleem niet op: een ongezonde levensstijl. Sterker nog, de terugslag is zelfs vaak groter dan de progressie. De kern van de oplossing is een gevarieerd en gezond voedingspatroon -met daarnaast voldoende beweging.

Calorieën besparen doe je zo

Overtollige calorieën zijn vrijwel nooit ten behoeve van je gezondheid. Calorieën zijn niet ongezond, maar teveel calorieën wel. Dus hoe breng je het aantal calorieën structureel omlaag? Spoiler: niet met een drastisch dieet, maar juist door simpele structurele aanpassingen. Als jij je in het overgrote deel van je dagelijkse leven hieraan houdt, leidt dat gegarandeerd tot een flink daling in je calorie-inname.

Vermijd lege calorieën

Denk hierbij aan frisdranken en vruchtensappen. Deze zitten boordevol calorieën waar je lichaam niets aan heeft: lege calorieën dus. Ga in plaats van fruitsappen voor echt fruit, met een glaasje water. Want ook in 'gezonde' sapjes zit teveel suiker. Bedenk dat je normaal gesproken 1, 2 of 3 stuks fruits eet en dan vol zit: in fruitsappen zit een veelvoud hiervan verwerkt -met alle suikers. Als je een groot frisdrank/fruitsap-fanaat bent, zul je binnen no-time verschil merken als je deze vanaf nu laat staan. Groentesapjes daarentegen kunnen geen kwaad.

Vermijd bewerkte producten

Aan bewerkte producten wordt een heel arsenaal aan rotzooi toegevoegd om de houdbaarheid, smaak en kleur dusdanig te bevorderen, dat jij hier niet vanaf kunt blijven. Toch is het cruciaal om dit wel te doen, aangezien ook hier veelal overbodige calorieën in zitten. Probeer in de kern voor 'whole foods' te kiezen: dit zijn producten die zich nog in originele ('whole') staat bevinden (en dus niet of nauwelijks bewerkt zijn), zoals stukken groenten, fruit en peulvruchten.

Vermijd sauzen

Er is een specifieke groep bewerkte producten die je echt zoveel mogelijks links moet laten liggen: suikerrijke sauzen. Ketchup en mayo zitten ingebakken in onze eetgewoonten, maar zijn dooddoeners als het op suikers en vetten aankomt. Als je toch iets van 'n sausje wilt bij je maaltijd, maak deze dan zelf. Ga bijvoorbeeld voor zelfgemaakte guacamole of knoflooksaus, dan heb je een overheerlijke saus zonder kunstmatige toevoegingen.

Vermijd willekeur

Je hebt honger en loopt door de winkel. Grote kans dat je van alles koopt waar je later spijt van krijgt, nadat je deze snacks hebt weggewerkt. Hetzelfde geldt voor die dikke portie friet die zo lonkte toen je hongerig door de stad wandelde. Zo nu en dan snacken is geen probleem, zolang het geen gewoonte wordt. En hoe voorkom je dit? Door je maaltijden in grote lijnen te plannen. Daarmee voorkom je ook hongerklop en slechte keuzes die daaruit volgen. En voor de duidelijkheid: plannen betekent niet 'saai' meal-preppen, maar alvast bedenken wat je wilt eten en die ingrediënten in huis halen, voordat je honger krijgt en jezelf niet meer in de hand hebt.

Vermijd stilzitten

Naast voeding is beweging cruciaal om de binnengekregen calorieën deels weer kwijt te raken. We kunnen wel een uitdagend schema voor je klaarzetten, maar het zijn juist de ingesleten (gebrek aan) beweegpatronen waar winst valt te behalen. Neem bijvoorbeeld alleen nog maar de trap in plaats van de lift, ruil je scooter in voor iets actievers en ruil de korte OV-tripjes in voor fietstochten. En daarnaast kan met enige regelmaat de gym bezoeken ook geen kwaad, natuurlijk. (bron)

Geen opmerkingen: