maandag 26 oktober 2020

Geef je metabolisme een boost met een goed ontbijt

Is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Nieuw onderzoek zegt weer van wel
'Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar', is een veelgehoorde uitdrukking. Of het nu beter is om wel of niet te ontbijten en of het ontbijt nu de belangrijkste maaltijd van de dag is of niet, blijft een onderwerp dat steeds maar weer terugkeert. Er zijn vast momenten in je leven geweest waarbij je het ontbijt oversloeg. Maar nieuw onderzoek uit Duitsland laat zien dat het ontbijt zo slecht nog niet is. Een goed ontbijt geeft je metabolisme een boost die je niet krijgt als je weinig of niks eet in de vroege morgen.

Een calorie-rijk of calorie-arm ontbijt

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism zijn 16 mannen van rond de 20 jaar onderzocht waarbij zij 3 dagen lang een ontbijt nuttigden om 9 uur 's ochtends (twee uur nadat ze op waren gestaan) met veel of weinig calorieën. Na twee weken draaien de mannen dit om en aten diegene die eerst dus weinig calorieën aten nu veel calorieën tijdens het ontbijt.

'Een ontbijt dat laag in calorieën is, werd door de onderzoekers gedefinieerd als een maaltijd bestaande uit 11% van de dagelijkse energiebehoefte en een ontbijt hoog ik calorieën bevatte 69% van de dagelijkse energiebehoefte, wat steeds per deelnemer werd bepaald', aldus Juliane Richter, M.Sc., Ph.D., lead study author en neurobiologist op de University van Lubeck.

Een ontbijt dat laag in calorieën was bevatte gemiddeld genomen 250 kcal en bestond dan uit bijvoorbeeld 2 crackers met roomkaas, yoghurt, een komkommer en een nectarine. De ontbijtjes met veel calorieën bevatte gemiddeld 997 kcal en bestond uit 2 crackers met bessenjam, custard saus, boter, roomkaas, yoghurt en komkommer.

De deelnemers aten hun lunch rond 2 uur 's middags en het avondeten rond 19:00 uur - 4,5 uur voordat ze gingen slapen. Het aantal verbrandde en ingenomen calorieën werd gemeten voor en nadat de deelnemers hadden gegeten en er werd bloed afgenomen.

Metabolisme hoger dankzij stevig ontbijt

Dit is het resultaat: Dieet-geïnduceerde thermogenese (DIT) - het proces van je lichaam waarbij het energie produceert, omdat je hebt gegeten - was ongeveer 2,5 keer zo hoog als de deelnemers een ontbijt op hadden dat veel kcal bevatte en een avondmaaltijd met minder kcal, dan andersom.'

Het onderzoek laat zien dat 'Een goed ontbijt meer doet voor je energie dan een grote avondmaaltijd'. Daarnaast zagen de onderzoekers dat deelnemers die weinig ontbeten, sneller honger hadden gedurende de dag en meer trek hadden in zoet eten.

Hoewel Richer aangeeft dat er nog meer onderzoek nodig is om te kunnen begrijpen wat de exacte redenen zijn van de resultaten uit dit onderzoek, denkt hij dat het kan komen omdat de maag 's ochtends voedsel makkelijker doorlaat en het lichaam sneller de koolhydraten, vetten en eiwitten kan opnemen, dan in de avond. Het metabolisme kan daardoor de energie gedurende de dag beter bijbenen de rest van de dag.

Ontbijten positief effect op duurvermogen hardlopers

Hoewel dit slechts een kleinschalig onderzoek was, laten ook voorgaande studies zien dat het nuttigen van een ontbijtje veel voordeel biedt. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2018 (gepubliceerd in the American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism) dat het eten van een goed ontbijt voordat je gaat hardlopen, ervoor zorgt dat je beter presteert op duurvermogen,

Tijd van ontbijt maakt niet uit

Conclusie? Het maakt niet echt uit wanneer je ontbijt, als je maar wel wat eet op een bepaald moment. Er is volgens Richter namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor het beste tijdstip om te ontbijten.

'Mensen verschillen van elkaar. Er zijn mensen die al opstaan met een knorrende maag en meteen wat willen eten, maar er zijn ook zeker mensen die geen eetlust hebben in de ochtend en circa 2 a 3 uur wachten voordat ze voor het eerst wat eten. Beter is eigenlijk om te luisteren naar je lichaam dan noodgedwongen volgens de regels te ontbijten om een bepaalde tijd', aldus Richter. Ze voegt daaraan toe dat je alleen gezien de voordelen van het ontbijt, beter niet kan wachten met ontbijten tot de lunch. (bron)

Geen opmerkingen: