woensdag 21 oktober 2020

De draad weer oppakken is een eitje met deze tips

Wanneer je een poosje niet hebt gelopen, helpt je lichaam om makkelijker terug te komen

Opnieuw beginnen met hardlopen is gemakkelijker dan je denkt. Als je als hardloper al een behoorlijke sportieve loopbaan achter de rug hebt, en er even uit lag, keer je gemakkelijker terug dan je denkt. Natuurlijk, misschien ben je iets zwaarder, je hart is iets minder goed in vorm en je pezen en banden zijn stijver en hebben een voorzichtige start nodig.

Toch weet je lichaam nog dat jij eerder over de wegen snelde en hoe je dat het beste kunt doen. Als je weer met lopen begint, weet je dankzij diverse systemen in je lichaam nog heel goed hoe dat allemaal moest. En dat nog los van de psychologische factor dat het hardlopen, de programma’s, de inspanning en het bijbehorende gevoel voor jou vertrouwd is.

Opbouwen van je spieren

Ook je spieren bezitten een soort geheugen. Alsof je een appeltje voor de dorst hebt achtergelaten, waar je ook later nog van profiteert. Hoe langer je die voorraad spiervezels opbouwde, hoe meer je er bij een comeback plezier van zult hebben.

Je spieren hebben bovendien een soort minuscule eiwitfabriekjes aangemaakt, met daarin DNA dat nodig is voor het opbouwen van spiervolume. En ook als je (tijdelijk) stopt, blijven die weefsels in tact om weer aan te treden wanneer je opnieuw begint te lopen.

Verder heb je een perfect zenuwstelsel opgebouwd, waarlangs de elektrische signalen reizen die je hersenen op je spieren afvuren. En ook dat systeem heb je bijna tot de eeuwigheid ter beschikking. Daardoor zal je snel weer de juiste spieren met de juiste kracht aan het werk zetten. En dat geldt ook nog eens ook voor het type spier dat geheel los van je wil (bijvoorbeeld) je hart aan het werk zet. Waar wacht je nog op? Welkom terug in de loopsport. (bron)

Geen opmerkingen: