woensdag 2 december 2020

7 fouten die hardlopers maken in de winter

Maak jij deze fouten ook?

Te koud om hard te lopen? Niet voor de echte doorzetters onder ons. Maar zorg dat je het wel goed doet. Hieronder zetten wij de meest gemaakte hardloopfouten in de winter op een rijtje en vertellen we hoe je deze kan voorkomen met de tips van Olympisch meerkampster Jess Ennis Hill en Steve Vernon, voormalig GB International atleet.

1.Niet je veiligheid voorop te stellen

Voor de meesten mensen onder ons betekent de dagelijkse sleur dat je in het donker moet hardlopen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar kleding waarin je goed zichtbaar bent zal je echt veiliger houden in het donker.

2. Geen motivatie kunnen vinden

Als je de motivatie om te trainen kwijtraakt in de koude wintermaanden, is een hardloopmaatje een goede manier om jezelf te blijven motiveren in de winter. Je bent daarnaast niet alleen actief bezig, het is ook een slimme manier om met een vriend of vriendin bij te kletsen, zonder gelijk aan de bar te hangen. Wel op 1,5 meter afstand natuurlijk.

Toch liever een solo-sessie? Probeer dan de techniek van Jess Ennis Hill en vind iets om je mee bezig te houden: 'Ik denk dat die warme douche en een warm kopje thee na je sessie je kunnen motiveren. Daarbij is het gevoel, van echte voldoening dat je ondanks de kou het harde werk hebt gedaan, heerlijk.'

3. Verwachten je PR te verslaan

Als je graag je persoonlijke record steeds opnieuw wilt verbeteren, kun je dat in de wintermaanden beter even laten voor wat het is. 'Als het winderig, regenachtig en ijzig is, zullen je tijden waarschijnlijk iets langzamer zijn. De winter is juist een goed moment om aan zwakheden te werken en op andere manieren kracht op te bouwen', legt Steve uit.

4. Vasthouden aan extreme afstanden

Als je gewend bent aan lange afstanden, maar opziet tegen twee uur lang vechten met de elementen, is het misschien tijd om je routine om te gooien. Als je te weinig tijd hebt of beperkte plaatsen hebt om te rennen, zoek dan een heuvel bij je in de buurt die je 30-60 seconden lang kunt oplopen. Je kunt als herstel lopen of naar beneden rennen en zoveel als je wilt op basis van fitness en vaardigheden doen. 4 - 8 zou een goed beginpunt zijn, maar zorg ervoor dat je op en neer jogt. Heuvels zijn geweldig voor kracht en snelheid, dus hoewel je misschien niet in staat bent om de afstand te bereiken, kun je nog steeds hard werken.

5. De verkeerde gear dragen

Als er ooit een tijd is dat de juiste set van belang is, is het in koudere temperaturen. Tijdens de zomer is zweettransport altijd handig, maar in de winter is goede winterkleding essentieel. Vochtige kleding wordt erg snel koud en er kan niet van je worden verwacht dat je in de sneeuw in je korte broek gaat rennen. Jess weet dit beter dan wie ook; 'Je moet ervoor zorgen dat je de juiste kleding en schoenen hebt - gebruik lagen zodat je, je temperatuur kunt aanpassen tijdens de warming-up van de training.'

6. De warming up of cooling down vergeten

Het kan best een schok voor het systeem zijn om meteen uit je warme huis de kou in te gaan. Steve stelt daarom voor om de afwas in je running outfit te doen. 'Als het buiten vriest, zorg er dan voor dat je voldoende kleding draagt om je warm te houden. Een warming-up is vaak een goed idee, maar niet altijd praktisch thuis; als je van tevoren opstaat en een paar huishoudelijke klusjes doet in je volledige hardloopkit, ben je voldoende opgewarmd.'

7. Vergeten te drinken

Blijf gehydrateerd. Alleen omdat het koud is, wil dat nog niet zeggen dat je niet zo veel vocht verliest. Zweten doe je sowieso. (bron)

Geen opmerkingen: